Copilul lăudat nu face faţă presiunii

Copilul lăudat nu face faţă presiunii

Copiii trebuie lăudaţi cu măsură, pentru că fiecare reacţionează diferit la complimente FOTO Shutterstock

Părinţii sunt îndemnaţi din toate direcţiile să-şi laude copiii, să-i complimenteze îndeajuns cât cei mici să strălucească încă din copilărie. Dar un studiu recent arată că până şi cuvintele de laudă pot face mai mult rău decât bine, în special în cazul copiilor care au probleme cu încrederea de sine.

Ştiri pe aceeaşi temă

Copiii şi adolescenţii care manifestă greutăţi în tentativele de socializare, precum şi hibe în ceea ce priveşte încrederea de sine, pot fi copleşiţi de complimente şi laude. Aceştia se pot simţi sub presiune, motiv pentru care încep să ocolească provocări sau diverse contexte mai dificile, arată un studiu.
 
Autorii raportului, proveniţi din universităţi britanice, daneze şi americane, au descoperit că oricât de natural ar fi pentru părinţi complimentele pentru proprii copii, aceştia, în schimb, ar putea da înapoi, chiar riposta, din cauza vorbelor de laudă.
 
240 de băieţi şi fete cu vârste cuprinse între 8 şi 12 ani au răspuns la un set de întrebări, menit să le testeze nivelul siguranţei de sine. Pentru început, toţi au fost rugaţi să copieze o pictură. 
 
Copiii neîncrezători au fost copleşiţi cu laude, în timp ce micuţii siguri pe sine au primit aprecierea cuvenită. Apoi li s-a spus să mai copieze şi alte imagini, cu menţiunea că unele vor fi mai greu de imitat. 
 
Cei mai puţin încrezători în propriile puteri, care au fost lăudaţi peste măsură, au ales imaginile mai uşor de copiat decât atunci când au fost lăudaţi raţional. Cei siguri pe sine au ales direct imaginile mai dificile.  
   
„Dacă îi spui unui copil cu o încredere de sine redusă că face totul incredibil de bine, va ajunge să creadă că mereu va trebui să facă lucrurile incredibil de bine. Drept urmare, le va fi teamă când se vor întâlni şi cu standarde mai înalte, aşa că vor decide să nu faţa faţă altor provocări”, a spus cercetătorul Eddie Brummelman.
 
Citeşte şi:
 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările