Copiii din ziua de azi au o condiţie fizică mult mai proastă decât părinţii lor la aceeaşi vârstă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stilul de viaţă sedentar transformă copiii de azi în generaţii de obezi, arată un studiu reprezentativ pentru 25 de milioane de copii din 28 de ţări. Cercetarea s-a bazat pe comparaţii între rezistenţa la efort fizic pe care o aveau copiii din generaţiile trecute şi cei din prezent

Părinţii copiiilor de azi erau cu mult mai activi în copilărie şi, prin urmare, se bucurau de o condiţie fizică mult mai bună, conform unor cercetări făcute de Asociaţia Americană de Cardiologie.

Astfel, un copil din ziua de azi aleargă mai încet cu 90 de secunde pe distanţa de 1,6 km faţă de copiii de acum 30 de ani, arată studiul. Rezultatele sunt relevante pentru 25 de milioane de copii din 28 de ţări, pe o perioadă cuprinsă între 1964 şi 2010, cu vârste între 9 şi 17 ani. Compararea datelor obţinute în urma monitorizării activităţii cardiace a arătat că rezistenţa la efort a subiecţilor a scăzut cu 5% la fiecare 10 ani, începând cu 1975.

Rezultatele studiului au fost dezbătute în cadrul unei conferinţe susţinute de Asociaţia Americană de Cardiologie, unde mai mulţi medici pediatri şi-au manifestat îngrijorarea în privinţa stilului de viaţă caracteristic copiilor din ziua de azi. „Copiilor nu li se mai oferă suficiente variante pentru a face activitate fizică pe parcursul unei zile. Foarte multe şcoli, din motive economice, au renunţat la orele de educaţie fizică“, a precizat Stephen Daniels, unul dintre medicii care au luat cuvântul în cadrul conferinţei.

Un efect al lipsei de mişcare este obezitatea, afecţiune cu care se confruntă un număr din ce în ce mai mare de tineri. Privitul în exces la televizor şi timpul petrecut în faţa calculatorului se numără printre factorii care afectează condiţia fizică a tinerilor.

Copiii ar trebui să aibă activităţi fizice de cel puţin o oră pe zi, precum alergatul, înotul sau mersul pe bicicletă, care să solicite principalele grupe de muşchi, recomandă specialiştii. De asemenea, exerciţiile fizice nu trebuie făcute într-o singură şedinţă de 60 de minute, ci în mai multe reprize, de-a lungul unei zilei.

Dacă în Europa, Australia, Noua Zeelandă şi America de Nord declinul condiţiei fizice se află într-o perioadă de stagnare, în China continuă acest trend descendent. Japonia se numără printre puţinele ţări unde nu s-au înregistrat schimbări majore. Conform unor statistici publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, la nivelul întregii populaţii a globului, 80% din tinerii din ziua de azi nu fac suficientă mişcare fizică. 

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite