Copiii nu trebuie învăţaţi să se teamă de străini, ci să interacţioneze corect cu ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De cele mai multe ori, părinţii le cer copiilor să nu interacţioneze cu străinii, care pot fi persoane rău intenţionate sau chiar periculoase. Totuşi, aceste sfaturi ajung să transmite micuţilor un mesaj greşit, care le va limita ulterior dorinţa de comunicare şi interacţiune socială.

Psihologul Sherry Hamby a scris pentru publicaţia Psychology Today un articol în care susţine că evitarea oricărui contact dintre copii şi străini nu este o ideea bună. Dorinţa părintelui de a-şi proteja copilul este firească, dar cel mic nu trebuie să dezvolte o frică faţă de orice adult necunoscut.

Uneori, inteacţiunea cu un străin îl poate salva pe copil, spune Sherry. De exemplu, dacă el se rătăceşte undeva, trebuie să aibă încredere şi să ceară ajutorul unui adult. Desigur, trebuie învăţat cum să identifice străinii care par de încredere, de exemplu poliţiştii, paznicii, ori angajaţii unor magazine.

În plus, izolarea şi anxietatea copiilor produsă de frica faţă de străini îi face mai vulnerabili. Iar persoanele vulnerabile sunt ţinta predilectă a infractorilor, avertizează psihologul.

Sherry îi sfătuieşte pe părinţi să-şi înveţe copiii cum să socializeze în diferite situaţii şi ce trebuie să facă dacă o persoană le cere la un moment dat ceva ce ei nu doresc. Este foarte important ca micuţii să ştie când, cum şi cui trebuie să ceară ajutor.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite