Ce riscuri îşi asumă femeile care obişnuiesc să mănânce alimente fast-food

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O dietă bazată pe foarte multe produse fast-food afectează semnificativ şansele ca o femeie să ducă la capăt cu bine o sarcină, arată un studiu recent.

Femeile însărcinate care au consumat în mod frecvent mâncare de tip fast-food şi băuturi dulci şi acidulate înainte de rămâne gravide, riscă în proporţie de 50% să nască înainte de termen, a arătat un studiu al Institutului de Cercetare Adelaide's Robinson din Australia.

Cercetarea australienilor se pare că este prima care confirmă legătura directă dintre alimentaţia nesănătoasă a femeilor şi dezvoltarea ulterioară a sarcinii şi fătului, scrie Daily Mail. 

Oamenii de ştiinţă au monitorizat dieta a 300 de femei pentru a verifica dacă există diferenţe notabile între modul în care obiceiurile alimentare influenţează ulterior sarcina. O altă premieră stabilită de studiul australian este faptul că dieta femeilor implicate în experiment a fost analizată înainte ca acestea să rămână însărcinate, spre diferenţă de studiile anterioare, astfel că datele sunt cu atât mai relevante.  

Rezultatele publicate în The Journal of Nutrition (Jurnalul de nutriţie) a indicat că femeile cu o dietă bazată pe proteine, fructe şi legume, înainte de a rămâne însărcinate, au avut riscuri semnificativ mai reduse în ceea ce priveşte naşterea prematură, în vreme ce în cazul femeilor obişnuite să consume alimente bogate în grăsimi şi zaharuri, mai ales sub forma produselor fast-food, riscul de a naşte înainte de termen a crescut cu până la 50%.

„Femeile obişnuite să consume, mai degrabă, carne slabă, pasăre sau peşte, dar şi fructe, cereale integrale şi legume, au redus cu mult riscurile de a aduce pe lume un copil prematur. Nu acelaşi lucru s-a observat în cazul celor care consumă adesea alimente precum kebab, sucuri acidulate, prăjituri, chipsuri şi alte produse cu grăsimi saturate, situaţie în care riscul de naştere prematură a ajuns la 50%“, a explicat Dr. Jessica Grieger, unul din specialiştii care a condus studiul.

Dieta poate reprezenta un factor de risc pentru o femeie însărcinată, în special pentru făt, dar este important să fie înţeles faptul că dieta se poate schimba şi că nu este niciodată prea târziu pentru a face o schimbare pozitivă. Această schimbare în dieta femeilor, viitoare mame, va ajuta la reducerea numărului de copii care mor la naştere. Nu în ultimul rând, dieta echilibrată le va oferi copiilor şansa unei vieţi mai ferite de probleme de sănătate, a adăugat medicul asutralian. 

La nivel mondial, naşterea prematură este principala cauză de mortalitate infantilă şi apare în proporţie de 1 la 10 sarcini.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite