Cât de „cafeinizaţi” sunt copiii noştri?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce băuturile energizante au parte de cea mai prostă reputaţie, alte băuturi cu un conţinut ridicat de cafeină par să nu fie considerate un pericol, mai ales când vine vorba de consumul lor de către adolescenţi.

Organizaţia FDA din SUA a investigat cauzele deceselor şi îmbolnăvirilor corelate cu consumul de băuturi energizante, dar şi faptul că tot mai multe internări de la urgenţe sunt cauzate de consumul excesiv al băuturii, potrivit npr.org.

Dar când vine vorba de consumul de cafeină al adolescenţilor, aceştia se pare că au mai multe surse din care se aprovizionează. Un raport publicat în jurnalul medical „Pediatrics” a descoperit că tinerii de 17 şi 18 ani consumă o cantitate dublă de cafeină, provenită din cafea, faţă de acum 10 ani. 

„A fost o surpriză, nu ne aşteptam la nişte cifre atât de mari”, a spus cercetătoarea Amy Branum. Aceasta este autoarea mai multor studii pe această temă, în care compară consumul de cafea în rândul tinerilor din anii 2000. 

Şi mai interesant este că, per total, consumul de cafeină a rămas acelaşi de-a lungul timpului. Asta înseamnă că adolescenţii beau mai puţin din alte băuturi cu cafeină? Se pare că da. Consumul unor băuturi precum Coca Cola şi Pepsi a scăzut cu 40% printre adolescenţi. 

Şi chiar dacă consumul de băuturi energizante a crescut în ultimii 10 ani, Branum şi echipa ei au descoperit că acestea nu reprezintă decât o mică parte din sursa de cafeină a tinerilor. Printre cei de 17, 18 ani, băuturile energizante reprezintă mai puţin de 5% din consumul lor de cafeină. 

Studenţii, cu vârste cuprinse între 19 şi 22, par să fie consumatori ai energizantelor, dar nici în cazul acestora, nu depăşesc 10% din consumul total de cafeină. 

„Adolescenţii nu sunt conştienţi de cât de multă cafeină beau, mai ales când obiceiul de a bea cafea este relativ nou”, scrie npr.org.

O cafea de 350 de ml de la Starbucks, de exemplu, un lanţ preferat de adolescenţi şi studenţi, conţine 260 de miligram de cafeină, adică de cinci ori mai mult decât o doză de  Diet Coke. Sucurile, ceaiurile sau chiar şi laptele cu aromă de ciocolată sunt câteva dintre sursele de cafeină la care tinerii au acces, fără să ştie ce consumă. 

Citeşte şi:

Cel mai bun moment pentru cafeaua de dimineaţă

Energizantele cu cafeină modifică bătăile inimii

Efectele nocive ale energizantelor. E-urile care-ţi „dau aripi”

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite