Cântecele de leagăn ajută la recuperarea copiilor cu probleme de sănătate

Cântecele de leagăn ajută la recuperarea copiilor cu probleme de sănătate

Cântecele de leagăn ajută copiii cu probleme de sănătate să treacă mai uşor peste dureri FOTO Shutterstock

Mamele îşi adorm copiii cântând melodii cu ritm liniştitor, dar aceasta nu este singura calitate a cântecelor de leagăn. Medicul britanic Nick Pickett a studiat timp de mai mulţi ani modul în care acest tip de muzică influenţează micuţii cu probleme de sănătate

Ştiri pe aceeaşi temă

Ritmul liniştitor al cântecelor de leagăn ajută copiii să treacă mai uşor peste dureri, lucru confirmat de medicii care îngrijesc micuţii pacienţi din spitalul Great Ormond din Londra, Marea Britanie.

Timp de 20 de ani, cântecele de leagăn au fost folosite ca terapie în saloanele în care sunt internaţi copii, iar medicul cercetător Nick Pickett a observat că acest fundal sonor acţionează ca un calmant asupra durerilor, inclusiv în cazul copiilor cu afecţiuni grave, prin scăderea ritmului cardiac.

„Părinţii le cântă copiilor din cele mai vechi tipuri, au ştiut mereu, instinctiv, că acest lucru are darul de a-i linişti pe cei mici. Este interesant că acum avem dovezi ştiinţifice legate de faptul că aceste cântece aduc beneficii şi sănătăţii celor mici“, a explicat Nick Pickett.

În schimb, ascultarea poveştilor nu a avut acelaşi efect ca în cazul cântecelor. Neurologul Tim Griffiths a explicat pentru BBC că muzica acţionează mai eficient decât citirea poveştilor asupra centrului emoţional localizat în creier.

Nu este primul studiu care încearcă să stabilească rolul muzicii în recuperarea copiilor cu probleme de sănătate. Conform unei cercetări care se desfăşoară în secţia de terapie intensivă a unei maternităţi din SUA, prematurii câştigă mai rapid în greutate atunci când ascultă cântece de leagăn. 


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările