Bebeluşii, mai coştienţi decât credem

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bebeluşii devin conştienţi de mediul înconjurător de la vârste fragede. FOTO Shutterstock
Bebeluşii devin conştienţi de mediul înconjurător de la vârste fragede. FOTO Shutterstock

Rezultatele unui studiu parizian dezvoltă o nouă terorie referitoare la activitatea cerebrală a bebeluşilor. Experţii au demonstrat că sugarii au capacitatea de a înţelege şi de a descifra semnele venite din exterior încă de la vârsta de cinci luni.

Computerele au înregistrat o activitate electrică cerebrală atunci când adulţii vizualizează  o imagine, chiar şi pentru câteva secunde. Odată ce subiectul este conştient de mesajul ilustraţiei, are loc cea de-a doua activitate, pe durata căreia simbolurile fotografiei sunt desluşite şi interpretate, relatează publicaţia „Counsel&Heal“.

Neurologul Sid Kouider, coordoonatorul studiului, este de părere că exemplul prezentat mai sus este, de fapt, efectul conştiinţei vizuale. Astfel, activitatea cerebrală este declanşată de persoana care ia contact iniţial cu stimulii exteriori.

Experţii au dorit să verifice dacă acest proces este valabil şi în cazul bebeluşilor. Membrii voluntari implicaţi în cercetare au fost 30 de sugari, în vârstă de cinci luni, 29 de prunci în vârsta de 12 luni şi 21 de copii de 15 luni. Celor implicaţi în experiment le-au fost montate dispozitive ce depistau activitatea electrică cerebrală.

Ulterior, cei mici şi părinţii lor au vizualizat pentru o fracţiune de secundă, pe un ecran, o imagine standard ce reprezenta un portret. Asemenea părinţilor, bebeluşii au descifrat simbolul fotografiei, dar startul activităţii cerebrale a întârziat comparativ cu cel al adulţilor. Dacă persoanelor mature le trebuie aproximativ 0,3 secunde să desluşească un mesaj din exterior, sugarii de 5 luni realizează acestă activitate în aproximativ 1,3 secunde. Celelalte două categorii de copii au avut rezultate mai bune.

Acest proces desfăşurat de creier este influenţat de cortexul prefrontal, regiune care se dezvoltă foarte lent şi trece prin schimbări majore până când bebeluşul împlineşte un an. Copiilor aflaţi la vârste fragede le lipseşte şi mielina, o substanţă care are rolul de a izola electric fibrele nervoase şi care facilitează răspândirea informaţiei de la o regiune a creierului la alta.

Rezultatele pot avea un impact major în domeniul medical, explică specialistul Kouider. Metoda de cercetare poate fi de ajutor atunci când copii experimentează senzaţia de durere.

„Studiul nostru dezvoltă o teorie potrivit căreia bebeluşii sunt mai conştienţi decât am fi crezut noi şi experimentează, mai repede, durerea“, a mărturisit Kouider.  Cercetarea întreprinsă de neurologul Sid Kouider poate să detecteze anomalii ale copiilor la vârste fragede, cum ar fi autismul. Astfel, experţii vor să revoluţioneze medicina şi să reuşească îmbunătăţirea diagnosticelor corecte pentru bebeluşi.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite