«Ajutor, copilul meu este deprimat!»

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La primele semne  de apariţie a unei depresii minore, copilul trebuie dus la psiholog
La primele semne de apariţie a unei depresii minore, copilul trebuie dus la psiholog

Copilul nu mai comunică suficient şi are tendinţa de a se izola? Iată cum trebuie să te comporţi pentru a-l ajuta să depăşească această perioadă.

Indiferent că este obosit, revoltat sau doar trist, trebuie să afli care este cauza problemelor sale. Poate că există un conflict de care încă nu ai aflat sau poate că este bolnav, de aceea este bine să nu te pripeşti în a trage concluzii.

Aceste semne ar trebui să-ţi capteze atenţia, mai ales dacă cel mic nu a ajuns încă la vârsta adolescenţei. În primul rând, trebuie să îi arăţi că te interesează sentimentele şi evenimentele prin care trece şi că, orice s-ar întâmpla, o să îi stai aproape.

Caută răspunsul în manifestările sale

Un copil deprimat se poate manifesta diferit, adoptând o altă atitudine sau alte modalităţi de joacă faţă de restul timpului. De exemplu, dacă micuţul tău era pasionat de desen şi făcea diverse schiţe vesele şi pline de conţinut, ai putea să începi să te temi când observi că desenează folosind culori foarte întunecate sau conturează personaje incomplete (fără membre sau fără cap).

Ar putea încerca să-şi redea chiar starea emoţională, desenând copii lipsiţi de viaţă. Orice schimbare apărută în sfera performanţelor şi acţiunilor sale trebuie tratată cu seriozitate şi urmărită pas cu pas.

Poate avea manifestări fizice

Specialiştii atrag atenţia că depresia la copii poate avea manifestări fizice uşor de confundat cu simptomele unei răceli sau indigestii. Aşadar, părinţii trebuie să fie atenţi atunci când copilul acuză dureri de cap sau abdominale ori stări de „rău" inexplicabile.

În general, majoritatea acestor stări nu au cauze evidente, copiii urmărind de fapt să beneficieze de mai multă atenţie. Pentru a confirma o depresie, trebuie să mergeţi la un psihoterapeut.

Oferiţi-i atenţia de care are nevoie

Copiii depresivi manifestă o tristeţe persistentă, stări de iritare şi mai ales lipsa speranţei.  Cooperarea strânsă dintre părinţi şi profesori poate ajuta copilul să se integreze în colectivitate şi să aibă o anumită stabilitate emoţională.

Cel mai important ajutor vine însă din partea părinţilor. Aceştia trebuie să îşi găsească timp pentru a se ocupa îndeaproape de copil, pentru a efectua activităţi plăcute în compania lui, pentru a-l ajuta la teme sau la orice problemă pe care o poate întâmpina.

Insomnia, printre primele simptome

Orice reducere a timpului de odihnă afectează creşterea şi dezvoltarea normală a copiilor. De altfel, tulburările legate de somn, cum ar fi sindromul picioarelor neliniştite sau insomnia, pot fi primele semne ale instalării unei afecţiuni de ordin psihic, cum ar fi o depresie sau o tulburare bipolară. Somnambulismul, precum şi trezirile anxioase (urmări ale unor coşmaruri) pot fi simptome ale depresiei la copii.

Vizitaţi medicul regulat

Medicul de familie trebuie vizitat periodic, indiferent dacă micuţul are sau nu o afecţiune cronică. Acesta poate identifica din timp problemele apărute pe fond psihic şi îi poate da o trimitere către un psiholog pe baza unui chestionar cu obiceiurile zilnice.

Asistenţă

În cazul în care nu puteţi descoperi cauzele depresiei, apelaţi la ajutorul unui psiholog.

Specialistul nostru
Lena Rusti

psiholog psihoterapeut

Depresia la copii este o boală foarte serioasă, care poate avea consecinţe mult mai grave decât la adulţi. Copiii nu au capacitatea pe care o au adulţii de a-şi exprima emoţiile şi acest lucru îi face mult mai vulnerabili.

Dacă părinţii sau cei care le sunt aproape nu au capacitatea de a observa din timp stările depresive, acestea vor degenera în probleme grave de comunicare şi de integrare, chiar către risc suicidar. Copilul deprimat are de multe ori asupra lui o povară pe care nu o mai poate duce, dată de conflictele din familie.

Unii părinţi îşi împovărează cu inconştienţă copiii cu toate problemele lor, îi culpabilizează pentru ele şi aceste lucruri pot avea un impact catastrofal în destinul lor. Important este să le oferim suport, încredere, să le luăm de pe umeri poverile care nu le aparţin, să îi încurajăm şi să îi facem să se simtă în siguranţă.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite