Adevărul Live: părinţii le fac rău copiilor fără să vrea, când nu înţeleg că micuţii au nevoi de somn diferite de ale lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O nouă teorie clatină bazele a ceea ce cunosc părinţii despre problemele de somn ale copiilor, multe fiind mituri perpetuate inclusiv de medici pediatri. În studioul Adevărul Live au fost astăzi Larisa Petrini, expert în nutriţie integrativă, şi psihologul clinician Gaspar Gyorgy care au explicat în ce fel pot avea de suferit copiii din cauza unei abordări profund greşite în privinţa nevoilor de somn ale acestora.

 

Sarah Ockwell-Smith, psiholog britanic specializat în problemele de somn ale copiilor şi autoarea cărţii "Soluţii blânde pentru somnul liniştit al copiilor", care va fi curând disponibilă şi în România, va veni la Bucureşti, la 6 iunie, pentru a le vorbi părinţilor despre "Metode delicate fără lacrimi pentru nopţi mai liniştite". 

Cu argumente ştiinţifice, Sarah Ockwell-Smith va încerca să-i convingă pe părinţii români de ce tehnicile care ne învaţă să lăsăm copiii să plângă până adorm singuri nu funcţionează. În acelaşi timp, ea va oferi soluţii concrete pentru trezirile frecvente ale copiilor, coşmarurile celor mici şi momentele de agitaţie dinaintea somnului. Sarah Ockwell-Smith consideră că modul în care părinţii sunt învăţaţi să procedeze este greşit pentru că pleacă de la o premisă menită „să dreseze“ copiii şi nu de la realităţi fiziologice.

Ca preambul al evenimentului din 6 iunie, care face parte din seria Conferinţelor „Totul despre parenting“, am vorbit la Adevărul Live despre ce aduce nou această  teorie, alături de Larisa Petrini, Health Coach şi Corporate Wellbeing Strategist, şi psihologul clinician Gaspar Gyorgy, preşedintele Asociaţiei Multiculturale pentru Psihologie şi Psihoterapie, ambii fiind ambasadori ai somnului de calitate în România.

În cadrul emisiunii Adevărul Live, psihologul clinic Gaspar Gyorgy a spus că noua teorie de parenting, dezvoltată de  pune accent pe nevoile de dezvoltare ale copiilor, nu pe cele ale părinţilor. „Somnul nu poate fi manipulat cum vrem noi, este ceva înnăscut. Daca la 2 ani nu s-a stabilit un tipar de somn al copilului, nu s-a dezvoltat armonios, atunci trebuie să vedem care este problema cu somnul copilului. Şi stresul părintelui influenţează somnul celui mic. Si alimentaţia contează, dar şi televizorul, tabletele, această bonă electronică foarte des folosită. Sunt dispozitive care stimulează energia copilului, îl agită”, explică Gaspar Gyorgy.

image

FOTO Psihologul clinician Gaspar Gyorgy şi Larisa Petrini, expert în nutriţie integrativă, în studioul Adevărul Live.  

Somnul în patul părinţilor este sigur în anumite condiţii 

Potrivit lui Gaspar Gyorgy, nu este o greşeală dacă micuţul doarme în acelaşi pat cu părinţii. „Dacă în primele luni de viaţă copilul se simte in siguranţă, atunci el se dezvoltă armonios. Asta inseamnă să simtă părinţii aproape în primele 6 luni de viaţă. Dacă este alăptat, copilul poate să doarmă cu mama în pat, altfel nu este bine, pentru că poziţia de somn a mamei diferă, ea protejează copilul instictual atunci când alăptează. Bebeluşul trebuie să stea la sânul mamei, nu între părinţi şi nu lângă faţa ei.”

Copilul care doarme cu părinţii nu este alintat, el se dezvoltă mai bine psihologic. De asemene,a copilul nu trebuie lăsat să plângă în ideea că se va linişti singur. Copilul nu se poate linişti singur, el nu va mai plânge pentru că va şti că degeaba strigă după ajutor, mama lui nu este acolo să vină la el, este singur, iar efectele vor apărea pe termen lung.

„Până la 4-5 ani nu este un risc pentru copil să doarmă cu părinţii. Apoi chiar el va dori să doarmă singur. Un moment bun de shimbare e atunci când copilul se simte bine la grădiniţă, îl putem implica în decorarea camerei sale. El nu trebuie să se simtă izolat acolo, pedepsit, alungat de părinţi”, spune psihologul.

Nutriţia este esenţială pentru somnul bebeluşului

Larisa Petrini, trainer în viaţă sănătoasă, spune că nutriţia este esenţială pentru un somn liniştit al copilului: „Nu recomand cerealele cu lapte, ele sunt mâncare de dimineaţă. Unele conţin un colorant, tartrazină, care este excitant, produce agitaţie. Acesta se găseşte şi în jeleuri şi îngheţată şi în multe medicamente pentru copii. Salicilaţii, care se regăsesc în mere, struguri, portocale, pot provoca agitaţie înaintea somnului. Se află şi în roşii, cacao, arahide, ciocolată.

Carnea roşie, laptele, parmezanul, brânza, somonul sunt alimente pe care le putem mânca seara, sunt benefice, dar cu 2 ore înainte de somn, atât la copil cât şi la adult. Corpul are nevoie de timp ca să proceseze alimentele, de aceea ne putem trezi deseori agitaţi şi de multe ori nu ne amintim că ne-am trezit noaptea. Noaptea, corpul se deshidratează, apa şi ceaiul sunt o soluţie bună când se trezeşte copilul. Înainte de culcare există supe, piureuri care se pot da copilului, supe de legume cu pui, care sunt foarte bune, piureurile la fel, sunt benefice.”

Părinţii trebuie să stabilească împreună cu copilul o rutina de culcare, pe care să o respecte în fiecare seară De exemplu, timp de 5-10 minute părinţii trebuie să lase alte activităţi şi să stea cu copilul, să se joace, să cânte, pentru că rutina transmite copilul siguranţă. Cu 2 ore înainte de culcare este bine să închidă orice ecran, să facem baie celui mic, iar apoi să stea în pat şi să discute cu copilul despre ce a făcut în timpul zilei sau să citească poveşti. De asemenea, somnul nu trebuie să fie în linişte totală, ci în zgomot alb sau pe fundalul unor melodii speciale sau al sunetelor din natură, care vor ajuta copilul să se relaxeze şi să doarmă mai bine.

Bilietele pentru participarea la conferinţa din 6 iunie pot fi procurate de pe www.totuldespremame.ro

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite