Şase moduri în care se manifestă inteligenţa bebeluşilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bebeluşii sunt mai inteligenţi decât am crede FOTO Shutterstock
Bebeluşii sunt mai inteligenţi decât am crede FOTO Shutterstock

Creierul bebeluşului se dezvoltă într-un ritm uimitor – îşi dublează dimensiunea până când micuţul împlineşte un an şi ajunge să aibă dimensiunile creierului unui adult patru ani mai târziu, când micuţul merge la grădiniţă. Mai mult, creierul bebeluşului prezintă de două ori mai multe sinapse decât al unui adult.

Nu e astfel de mirare că părinţii şi bunicii îşi privesc copilul la un moment dat şi se întreabă ce gândeşte, potrivit unui articol apărut pe site-ul rd.com.

Bebeluşii ştiu când se vorbeşte

S-a ştiut mult timp că bebeluşii pot învăţa mai mult de un limbaj. Un studiu a descoperit că pruncii de numai patru luni pot să facă diferenţa între un limbaj şi altul, privind buzele şi mimica vorbitorului. Astfel, copiii care cresc într-un mediu în care se vorbesc mai multe limbi reuşesc să le înveţe în cele din urmă.

Bebeluşii înţeleg emoţiile celorlalţi

O cercetare recentă arată că bebeluşii puteau sesiza emoţiile, dar şi limbajul corpului. Un alt studiu arată că sunt capabili să observe nuanţele şi modificările de dispoziţie din muzica lui Beethoven.

Bebeluşii pot desluşi sensul anumitor cuvinte

Unii experţi considerau că bebeluşii nu înţeleg legătura dintre imaginile care înfăţişează anumite obiecte şi numele acestora până la vârsta de un an, dar un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Pennsylvania arată că şi pruncii de şase luni au această abilitate dezvoltată, înainte de a putea articula cuvinte ei înşişi. Autorii studiului susţin că aceste rezultate sprijină teoria potrivit căreia părinţii trebuie să îi vorbească bebeluşului, chiar dacă au senzaţia că acesta din urmă nu îl poate înţelege.

Corectitudinea, învăţată din copilărie

Copiii îşi dau seama ce este corect, mai precis egal distribuit, încă de la vârsta de 15 luni. Autorii unui alt studiu au urmărit bebeluşi cărora li se oferiseră lapte şi biscuiţi, porţiile fiind inegale. Bebeluşii au arătat mai mult interes pentru porţiile mai mari şi au părut surprinşi de diferenţe.

Bebeluşii apreciază o pedeapsă meritată

Chiar de la vârsta de opt luni, copiii au demonstrat că sunt încântaţi atunci când oamenii răi primesc ce merită. Această trăsătură i-a determinat pe cercetători să creadă că diferenţa dintre bine şi rău se face instinctiv, nu este învăţată de-a lungul vieţii. 

Copiii sunt influenţaţi de grupul de prieteni

Când un părinte doreşte că îşi vadă copilul hrănit la timp, eventual cu legume şi fructe şi să accepte chiar să doarmă după-amiaza, cercetătorii spun că este bine să fie înconjurat de prieteni care să facă asta, deoarece va tinde să copieze comportamentul acestora.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite