Învaţă-l să fie generos! Exersaţi împreună!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Găseşte întotdeauna modalităţi amuzante prin care să-ţi implici copilul în diverse activităţi FOTO Shutterstock
Găseşte întotdeauna modalităţi amuzante prin care să-ţi implici copilul în diverse activităţi FOTO Shutterstock

Nu doar al tău nu este recunoscător şi generos uneori! Cu toţii sunt aşa, cu atât mai mult cu cât îşi iau prea multe informaţii de la televizor. Să-l transformi din egoist în altruist nu este însă atât de greu precum ai crede. Iată 12 paşi cu ajutorul cărora îţi vei învăţa copilul să fie mai recunoscător şi mai darnic.

1. Fă paşi mărunţi

Probabil nu îţi este străină expresia „dărnicia porneşte din casă“, ceea ce înseamnă că cei mici vor învăţa să fie darnici atunci când adulţii din viaţa lor vor fi la rândul lor darnici cu ei. „Copiii învaţă să le pese de ceilalţi doar când simt aceste lucruri ei înşişi, zi de zi“, susţine Elizabeth Berger, psihiatru pentru copii şi autoarea cărţii „Crescând copii cu caracter“. În loc să-l încurajezi să piardă timpul implicat în tot felul de proiecte sau să-l plictiseşti cu discursuri, concentrează-te asupra validării sentimentelor lui, petrece cât mai mult timp cu el şi fii cel mai bun ascultător al copilului tău, scrie ivillage.com.

2. Începe cu lucruri mărunte

„Probabil crezi că este prea mic pentru a te ajuta în bucătărie, dar chiar şi cei mai micuţi pot învăţa să ajute şi să fie recunoscători pentru ce primesc“, spune Michele Borba, autorul cărţii „The Big Book of Parenting Solutions“. Începe cu lucruri mici. „Faptele mărunte îi ajută pe copii să-şi însuşească spiritul generozităţii“, adaugă Borba.

Găseşte modalităţi amuzante prin care să-l implici: roagă-l să te ajute să ornezi prăjiturile pentru vecini sau ajută-l să împacheteze cadoul pentru bunica. „Secretul constă în a-ţi determina copilul să se implice în procesul dăruirii – cadouri împachetate, prăjituri ornate, alegerea unui cadou special. Obligatoriu trebuie să fie de faţă când aceste obiecte sunt dăruite, să poată auzi acel «mulţumesc!» şi să vadă încântarea de pe faţa celor surprinşi“, precizează  Michele Borba.

3. Adoptă o atitudine pozitivă

Nu are rost să îi aduci aminte de fiecare dată că „alţi copii nu au ce mânca” când face mofturi la masă. „Determinându-l să acţioneze altruist doar pentru că îl faci să se simtă vinovat nu este o strategie eficientă.  Nu vrei ca generozitatea să pornească din obligaţie“, susţine psihologul Michael Brody. Concentrează-te în schimb asupra potenţialului de bunătate pe care îl poţi obţine de la cel mic. „Îţi aminteşti cât de mult ai iubit această jucărie?  Acum că eşti mare, jucăria ta ar putea face fericit un copilaş mai mic“.

4. Fă ca totul să fie amuzant

Să faci fapte bune te face să te simţi puternic şi ce copil nu vrea să simtă asta? „Aşa se construieşte încrederea“, spune Maggie Jones, fost director executiv al organizaţiei americane „Copii pentru Copii“, ce oferă numeroase oportunităţi şi programe educaţionale gratuite.

„Spiritul generozităţii apare atunci când există o legătură între interesele copilului şi nevoile altora“, adaugă Jones. Vorbeşte cu cel mic despre calităţile lui şi ajută-l să-şi descopere talentul ce-i poate ajuta şi pe ceilalţi. În cazul în care este un iubitor de animale, caută diferite programe prin care poate interacţiona cu ele. Dacă este un iubitor al timpului petrecut pe lângă tine în bucătărie, încurajează-l să faceţi prăjiturele sau limonadă pentru evenimentele de la şcoală. Ulterior, poate alege să doneze câştigul pentru o anumită campanie caritabilă.

5. Vorbeşte cu el despre cadourile oferite

Şi cei mici şi cei mari adoră să vorbească despre ceea ce-şi doresc să primească, mai ales în preajma Sărbătorilor. Încearcă să reformulezi întrebările atunci când vine vorba de cadouri. De exemplu, schimbă verbul „a primi“ cu „a oferi“ şi în loc să spui „ce vrei să primeşti?“ întreabă „ce vrei să oferi?“. Este un mic truc prin care îţi înveţi copilul să se gândească şi la ce vor alţii, în aceeaşi măsură în care se gândeşte la sine.

6. Petrecerile cu scop

Ajută-ţi copilul să se alăture unei cauze sau unei campanii de caritate, eventual, alături de prietenii lui. Poate fi vorba despre un mic dar făcut celor care au participat la petrecerea de ziua lui sau celor cu care se întâlneşte la locul de joacă. Dacă este mai mare, poate dona diverse lucruri pentru a face o bucurie copiilor bolnavi din spitale, de exemplu. Copiilor le place să ajute alţi copii!

7. Descoperă ce se ascunde în spatele lui „vreau“

Am obosit să auzim mereu de la cei mici „cumpără-mi asta“,  „o vreau “ sau „dă-mi aia“, însă, în loc să refuzăm sau să cedăm mereu, Berger sugerează să ne gândim la realele nevoi ale copilului, mascate de astfel de cereri. Întreabă-te: „Ce vrea cu adevărat?” La fel ca în cazul adulţilor, nevoile materiale ascund nevoi emoţionale. „Ceea ce vor cu adevărat copiii este o relaţie de încredere cu părinţii. Când micuţii nu se simt în siguranţă, găsesc un milion de lucruri de care cred că au nevoie“, susţine  Berger.

Aşa că, înainte să-i cumperi ultima jucărie la modă sau să te simţi vinovat pentru că nu ţi-o permiţi, gândeşte-te când a fost ultima dată când tu şi copilul tău aţi petrecut mai mult timp împreună, doar voi doi. Dacă nu îţi aminteşti, e semn că trebuie să-ţi rezervi o zi în care să faceţi lucruri amuzante, să râdeţi, să vorbiţi, să ieşiţi la plimbare.

8. Apartenenţa la o organizaţie adecvată vârstei

Pe măsură ce copiii cresc, prietenii devin din ce în ce mai importanţi. De aceea, implicarea în grupuri precum Cercetaşii, grupurile comunitare sau organizaţiile şcolii este o bună modalitate de a deveni mai sensibili la nevoile celor din jur.

9. Faceţi totul în familie

Alegând să petreceţi mai mult timp ca o familie, le veţi arăta copiilor ce înseamnă generozitatea. Faceţi în aşa fel încât fiecare membru al familiei să contribuie.

10. Conectează-l la voluntariat

Internetul este un instrument minunat pentru a ajunge la informaţia de care ai nevoie. În cazul în care îi place să petreacă timp în mediul virtual, profită de interesul lui pentru a căuta împreună cauze şi grupuri specializate în care să puteţi da o mână de ajutor.

11. Trebuie să fie un schimb cinstit

Cadourile fac plăcere oricărui copil. Caută oportunităţi pentru ca micuţul tău să ofere cadouri altor copii. Puteţi începe cu o campanie în care se donează jucăriile vechi în schimbul unei reduceri pentru altele noi.

12. Tu eşti exemplul lui

Copilul nu te ascultă mereu, dar asta nu înseamnă că nu te urmăreşte. Aşa că încearcă să faci cât mai multe lucruri frumoase. De exemplu, dacă eşti în magazin cu un cărucior plin, cedează locul la coada de la casa de marcat femeii din spatele tău, care are doar trei produse. Cel mic va învăţa ceva din asta.

 

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite