60% din părinţi au recunoscut că-şi spionează odraselele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unul din cinci părinţi „au fost şocaţi” de conţinutul descoperit în emailurile copiilor, în mesaje sau pe contul de Facebook. FOTO cdn.sheknows.com
Unul din cinci părinţi „au fost şocaţi” de conţinutul descoperit în emailurile copiilor, în mesaje sau pe contul de Facebook. FOTO cdn.sheknows.com

Şase din zece părinţi recunosc că verifică în mod regulat emailurile, mesajele de pe telefon, dar şi de pe Facebook, ale odraslelor, arată un studiu nou. Ceilalţi 40% nu vor să recunoască, dar nici nu neagă imixtiunile lor în intimitatea copiilor.

Chiar dacă există riscul să fie descoperiţi în tentativa de invadare a intimităţii odraslei lor, majoritatea părinţilor sunt convinşi că „un pic de spionaj” este necesar când vine vorba de activităţile online ale copilului. Un studiu realizat recent a descoperit chiar că unul din zece părinţi merg şi mai departe şi află parola fiului sau fiicei, în ciuda încercărilor copiilor de a-i ţine departe.

Rezultatele unui sondaj realizat printre 2.000 de părinţi arată că unul din trei părinţi se simt ruşinaţi de faptele lor, după ce au spart adresa de mail a copilului lor.

Alex Bălan, reprezentantul firmei BullGuard care a realizat studiu, spune că părinţii moderni se confruntă cu o reală dilemă morală, pentru că nu ştiu dacă este bine sau nu să-şi spioneze activitatea copiilor.

„Este de înţeles că vor să ştie site-urile pe care copiii le vizitează, dar de aici până la citirea mesajelor personale, emailurilor şi textelor mai sunt nişte bariere de depăşit”, a spus acesta.

„În timp ce vrei să ai grijă de copilul tău şi să ştii că este în siguranţă, vrei să se şi descurce pe internet şi să aibă propria lor independenţă”, vorbeşte Bălan despre dilemele întâmpinate de părinţii de astăzi.

Unul din cinci părinţi „au fost şocaţi” de conţinutul descoperit în emailurile copiilor, în mesaje sau pe contul de Facebook. Adulţii participanţi la studiu erau părinţii unor copii cu vârste cuprinse între 10 şi 17 ani.

Pe lângă faptul că părinţii îşi suspectează copiii că mint cu privire la vârsta lor, pentru a putea accesa diverse site-uri şi reţele sociale, grijile acestora sunt un rezultat al hărţuirii online, fenomen care ia amploare în lumea adolescenţilor. Unul din zece părinţi are acasă un copil care a fost hărţuit online, iar 17% din adulţi au intervenit când copilul a fost ameninţat sub diverse forme. Un fapt îngrijorător este că 23% din părinţi spun că fiul sau fiica lor nu-l cunoşteau pe infractor.

Nu este de mirare atunci că majoritatea părinţilor apelează la această tactică, mai ales că un studiu realizat tot de BullGuard arată că adolescenţii nu cunosc 40% din persoanele cu care se împrietenesc pe Facebook.

Dar spionajul va rămâne o modalitate despre care copilul nu va afla nimic, pentru că 38% din părinţi se tem că ar pierde complet încrederea copilului dacă acesta ar afla ce se întâmplă când nu este atent. Părinţii sunt conştienţi de faptul că invadează intimitatea copilului, dar simt că este un gest necesar, pentru a-i putea oferi protecţia de care are nevoie.

Majoritatea grijilor părinţilor sunt legate de persoanele cu care adolescenţii intră în contact, în mediul online, tipurile de site-uri pe care le vizitează şi timpul pe care îl petrec.

10 lucruri pe care le verifică părinţii

  • Mesajele de pe reţelele sociale
  • Istoricul browser-ului de internet
  • Mesajele de pe telefon
  • Lista de prieteni
  • Imaginile postate pe reţelele sociale
  • Emailurile
  • Lista de apeluri
  • Parolele
  • Profesori sfătuiţi să urmărească activitatea copiilor la şcoală
  • Ajutorul primit de la un frate sau o soră în „spionaj”

Citeşte şi:

Sweetie, momeala virtuală care a scos pedofilii din „cotloanele” Internetului

Detoxifierea digitală: ce faci când cel mic nu renunţă la tabletă

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite