5 paşi pentru a-ţi convinge copilul să iubească mai mult paginile unei cărţi în detrimentul gadget-urilor

5 paşi pentru a-ţi
convinge copilul să iubească mai mult paginile unei cărţi în detrimentul
gadget-urilor

FOTO lifehack.org

În copilărie, cei mici sunt foarte uşor influenţabili. Este cel mai potrivit moment pentru ca părinţii să le insufle acestora plăcerea cititului unei cărţi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Rolul părinţilor este acela de a-i îndruma pe copii în viaţă. Printrecele mai importante activităţi, prin care cei mici se pot dezvolta, se numără şi cititul. Julie Rodriguez, vice-preşedintele Literary Services for Reading Is Fundamental, este de părere că prin citit, copii devin pregătiţi să câştige mai multe bătălii în viaţă. Astfel, încă de mici copii trebuie să iubească lectura. Există mai multe trucuri, prin intermediul cărora părinţii îi pot influenţa pe cei mici să citească:

Procedaţi precum un învăţător

Nu este niciodată prea devreme să îl învăţaţi pe copilul dumneavoastră să citească.  Părinţii pot face din citit, un mod distractiv de petrecere a timpului liber:

-citiţi cu ei de cinci sau şase ori pe săptămână;

-citiţi-le seara pe diferite voci, în funcţie de personajele pe care le interpretaţi;

-citiţi când copilul este în casă sau se joacă în jurul dumneavoastră;

-vizitaţi librăriile regulat şi lăsaţi-i să aleagă cărţile care îi atrag.

Nu vă plângeţi că citiţi aceleaşi cărţi de mai multe ori

Copiii dumneavoastră iubesc anumite cărţi. Nu vă plângeţi de faţă cu ei că iar le citiţi. Este în regulă să le răsfoiţi chiar şi de 5.000 de ori. Ei au nevoie să le audă din nou şi din nou, să memoreze anumite lucruri, chiar şi replici.

Citiţi-le ocazional ceea ce vă place dumneavoastră

Câteva seri lăsaţi la o parte cartea plină de ilustraţii pe care le-o citiţi de fiecare dată, în favoarea cărţii dumneavoastră preferate. Ei pot sta linişti şi pot asculta cartea pe care dumneavostră o aveaţi în plan de mult să o parcurgeţi.

Faceţi activităţi precum cele întâlnite în cărţi

Rodriguez dă un exemplu bun pe care l-a folosit cu Isabel, copilul său. Se jucau cu nişte baloane şi interpretau personajele din ultima carte pe care i-a citit-o. De aici pot porni şi activităţile educative.

Încercaţi câteva cărţi interesante pentru copii

Fie că le le sugeraţi cărţile pe care le-aţi citit şi voi în copilărie,  sau apelaţi la noile titluri apărute în librării, asiguraţi-vă că cei mici voi fi interesaţi de conţinutul acestora. Încercaţi să găsiţi cărţi cu personajele lor preferate, pentru a fi atraşi de poveste.

Părinţii trebuie însă să se asigure că cei mici văd o pagină a unei cărţi la fel de des cum văd ecranul unui calculator. Interpretaţi roluri atunci când le citiţi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările