5 motive pentru care amânăm căsătoria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ziua de azi, puţine cupluri se mai grăbesc să spună „da” în faţa ofiţerului stării civile. Totuşi, de ce e formula „pentru toată viaţa” atât de puţin încurajatoare pentru El şi Ea?

A proximativ 90 la sută din voluntarii participanţi la un studiu privind căsătoria au declarat că trăiesc cu partenerul/a fără acte din comoditate. Cel mai adesea, bărbaţii invocă zeci de motive, multe fără temei, numai pentru a scăpa de căsătorie. În cazul femeilor, ideea de căsătorie nu este respinsă categoric, doar că acestea își mai amână intenţia pentru că preferă să-şi construiască mai întâi o carieră.

1 Libertatea, împărţită la doi  în timpul mariajului. Pe un bărbat, ideea de căsătorie îl sperie din două puncte de vedere: trebuie să renunţe la libertatea deplină și să fie fidel unei singure femei. Nici femeile nu sunt dispuse să renunţe prea ușor la libertatea lor. Specialiștii spun însă că viaţa tihnită de familie îi face pe ambii parteneri să nu mai tânjească aşa mult după stilul de viaţă libertin.

2 Teama de a nu face o alegere proastă. Și în mintea bărbaţilor, și în cea a femeilor persistă aceeași întrebare: este Ea/El perechea potrivită? Bărbaţii, prin natura lor, au în ei instinctul de vânători și niciodată nu s-au putut limita doar la o singură femeie. În „peregrinările” lor, caută, de fapt, o femeie care să întruchipeze trăsăturile materne.

În schimb, femeia dorește un bărbat care s-o înţeleagă și s-o iubească necondiţionat, dar cu o condiţie: să fie potrivit pentru postura de viitor tată. Însă, în cele mai multe cupluri, aceste temeri dispar în momentul în care partenerii gustă din dulceaţa vieţii de familie.

3 Rutina poate omorî chiar și cele mai mari povești de dragoste. Există bărbaţi care resping ideea de căsătorie de teamă că, la un moment dat, va interveni rutina și vor fi nevoiţi să stea cu femeia respectivă de dragul copiilor. În general, bărbaţii urăsc rutina mai mult decât femeile, iar cei mai mulţi au această temere încă din copilărie, având exemplul părinţilor.

O femeie însă se teme ca nu cumva rutina să-i influenţeze negativ atmosfera de familie și va încerca mereu să aducă ceva nou în relaţie. Speriaţi de perspectivă, bărbaţii şi femeile uită că rutina face parte din farmecul unei căsătorii, aducând cu sine o anumită „aşezare” a lucrurilor.

4 Schimbarea raporturilor din punct de vedere financiar. Deși poate părea greu de crezut, mulţi bărbaţi se simt complexaţi de faptul că partenerele lor câștigă mai mult și, de aceea, preferă să amâne legalizarea relaţiei. Pentru ei este mai comod să aibă o relaţie care să nu implice responsabilităţi financiare mari. Pe de altă parte, în ultimii ani femeia a așezat cariera pe primul plan și, astfel, a reușit să-și asigure independenţa financiară. Specialiștii spun că, acolo unde există dragoste adevărată, banii nu trebuie să conteze.

5 Nu sunt pregătiţi sufleteşte.Bărbaţii invocă foarte des faptul că nu se simt pregătiţi pentru a merge la altar. De altfel, teama de a-și asuma o serie de responsabilităţi îi face pe mulţi dintre ei să susţină că nu au nevoie de un act pentru a trăi împreună cu partenera. În plus, le este teamă că oficializarea relaţiei ar putea schimba o serie de lucruri între ei şi partenerele de viaţă. Din păcate, studiile confirmă că doar 50 la sută din relaţiile în care partenerii au convieţuit mult timp fără acte se concretizează într-o căsătorie reuşită.

Sfaturi de mariaj

Dacă doriţi să ajungeţi la altar nu trebuie să ţineţi cont de sfaturile prietenilor (nu sunt mereu binevoitori), de punctele de vedere ale părinţilor (ei nu văd la partener acea latură la care aveţi acces doar voi) şi de religia partenerului.

Specialistul nostru

Lena Rusti, psiholog psihoterapeut Mentarex Consult

La origine, frica de căsătorie este mai mare la bărbaţi decât la femei, deoarece femeile erau cele care, prin căsătorie, obţineau libertatea (în familie erau ţinute sub papuc şi nu aveau voie să iasă din vorba tatălui) şi sentimentul de siguranţă (bărbatul era cel care trebuia să se ocupe în continuare de bunăstarea şi siguranţa familiei).

Însă bărbatul capătă foarte multă responsabilitate prin căsătorie şi, totodată, datoria de a avea grijă nu doar de sine, ci şi de ceilalţi membri ai familiei. Şi acest lucru poate să sperie! „Deschiderea” relaţiilor lasă multor cupluri libertatea de a obţine tot ce îşi doresc de la o relaţie, fără a trebui să se căsătorească. Atunci, mariajul nu mai înseamnă obţinerea unor beneficii, ci doar confirmarea unei stări de fapt. În acest caz, motivaţia este mult mai mică.


Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite