13 gesturi care contează enorm pentru copii, adesea ignorate de părinţi: „Dacă vă certaţi în faţa copilului, ar trebui să vadă şi când vă împăcaţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă anumite lucruri pot să pară lipsite de importanţă pentru un adult, pentru un copil au o semnificaţie aparte şi îl ajută să-şi dezvolte încrederea în sine, dar mai ales să formeze o relaţie aparte cu părintele.

Părinţii uită adesea că gesturile aparent lipsite de importanţă pot conta cu adevărat pentru relaţia pe care o au cu copiii lor, conform psihologului Margery D. Rosen, care a enumerat câteva dintre acestea pentru publicaţia de specialitate parents.com.

1. Este important pentru un copil să vadă că munca sa este apreciată de părinţi. De aceea, psihologul recomandă ca un cadou făcut cu mânuţele sale, chiar dacă nu este cel mai reuşit, să fie lăudat. Şi dacă este vorba despre un simplu colier din macaroane colorate, mamele ar face bine să-l poarte măcar atunci când nu sunt la serviciu. Un gest mic, dar care contează incredibil de mult pentru un copil.

2. Familiile în care există doi, trei sau mai mulţi copii ar trebui să înţeleagă cât de preţioasă este atenţia acordată individual. Măcar din când în când, părinţii ar trebui să găsească răgazul să facă o plimbare în compania unui singur copil, pentru ca acesta să simtă că este iubit şi apreciat în aceeaşi măsură ca restul membrilor familiei. Un lucru simplu, dar important, mai ales că între fraţi se iscă gelozie din cele mai mărunte lucruri.

3. Nu uitaţi să vă arătaţi dragostea faţă de cei mici şi în moduri jucăuşe, cum ar fi să le strecuraţi în ghiozdan câte o ciocolăţică sau, dacă ştie deja să citească, un bileţel cu un mesaj simpatic.

4. Chiar dacă nu vă place că stă prea mult la calculator, încercaţi măcar din când în când să jucaţi cot la cot cu el măcar o rundă din jocul preferat. Aşa va vedea că limitele pe care le puneţi în privinţa tehnologiei nu sunt doar o etalare a puterii părinteşti, ci că şi voi puteţi să vă distraţi din când în când în acest mod.

5. Măcar din când în când încercaţi să-l lăsaţi să facă lucruri pe care, de regulă, nu i le permiteţi. Să mănânce ceva ce nu vreţi să-i oferiţi de regulă, să se joace în noroi etc.

6. „Dacă se întâmplă să vă certaţi în faţa copilului, atunci nu uitaţi să vă asiguraţi că vede şi când vă împăcaţi”, subliniază psihologul. 

7. Încercaţi să nu îl certaţi de fiecare dată când nu-şi face ordine în cameră.

8. Oferă-i copilului ocazia să se descurce şi singur, chiar dacă ţi-e teamă că va suferi dacă un alt copil îl jigneşte sau îl loveşte. Aşa va învăţa să găsească şi singur rezolvarea unor probleme.

9. Lasă-l din când în când să aibă satisfacţia că te-a învăţat şi el ceva pe tine, chiar dacă tu eşti adultul şi se presupune că le cunoşti pe toate mai bine. Şi nu uita să-i spui ce profesor bun ţi-a fost.

10. Nu-i spune de fiecare dată că nu are de ce să fie supărat. Şi copiii au nevoie să se descarce, să-şi verse supărarea.

11. Pregătiţi împreună desertul lui preferat.

12. Nu uitaţi că celor mici le plac secretele. Aşa că încercaţi să aveţi propriul secret, cum ar fi un salut pe care îl ştiţi numai voi.

13. Este important să-i mulţumiţi copilului atunci când face treabă prin casă din proprie iniţiativă, fie că pune în coş hainele murdare, că strânge masa etc.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite