Vremea hipsterilor apune. Ce modă urmează

Vremea hipsterilor
apune. Ce modă urmează

FOTO: Notsportscenter.com

Moda pantalonilor skinny, pălăriilor, ochelarilor de soare şi eşarfelor purtate vara se apropie de sfârşit. Sunt tot mai puţin adepţi ai acestei subculturi, iar conotaţia negativă a cuvântului „hipster” are o parte din vină.

Ştiri pe aceeaşi temă

Îi recunoşti uşor pe stradă: poartă pantaloni strâmţi, pălării, genţi de umăr, ochelari de soare, şosete colorate, iar dacă nu citesc, ascultă muzică în căşti supradimensionate. Sunt tineri, pasionaţi de artă şi muzică, preocupaţi de mediu, deloc interesaţi de politică sau evenimente actuale.

Subcultura hipsterilor, aşa cum o cunoaştem astăzi, a luat naştere în anii '90, în cartierul Williamsburg din New York. De atunci, definiţia hipsterilor a căpătat treptat accente peiorative, iar hipsterul de astăzi urăşte si fie catalogat drept hipster.

 „Hipsterul a dispărut în secunda în care a fost numit hipster. Cuvântul nu mai are aceeaşi semnificaţie ca în trecut”, spune specialistul în viitorologie Chris Sanderson, din Marea Britanie, citat de publicaţia The Guardian. Trendul a devenit atât de comun, explică el, încât nu se mai bucură de apreciere şi nu mai este urmat de tineri. Iar hipsterul, prin definiţie, este mereu contra curentului şi se ţine departe de tiparele impuse de societate.  

Nu dispare, se transformă

Ar putea fi 2014 anul în care această subcultură va dispărea? Sanderson crede că ea nu va apune, ci se va transforma în următoarea perioadă. Există astăzi două categorii de hipsteri: „Hipsterii contemporani – cei cu barbă pe care îi luăm în derâdere - şi proto-hipsterii, cei reali”, explică specialistul britanic. Aceştia din urmă au inspirat generaţia tânără, care şi-a însuşit stilul lor de viaţă, dar a transformat noţiunea de hipster într-o parodie comercială, crede el.

Noii hipsteri vor să creeze o imagine anume, să fie văzuţi făcând anumite lucruri, dar fără să aprofundeze noţiunea de hipster sau fără să creadă cu adevărat în pasiunile sale. Este aproape imposibil să diferenţiezi astăzi cele două categorii de hipsteri, crede Sanderson. Oricine poate fi hipster atâta vreme cât îşi cumpără perechea potrivită de pantaloni.

Nefiind autentic, trendul nu poate rezista. Aspectul feminizat se va transforma, treptat, într-unul mai masculin, care să reconfirme identitatea bărbaţilor. Hipsterii vor avea „un look mai macho, aproape caricaturizat”, crede Chris Sanderson.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările