VIDEO În ce condiţii sunt fabricate hainele H&M: dezvăluirile şocante ale unei tinere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajatele fabricilor de textile din Cambodgia sunt plătite cu 80 de dolari pe lună FOTO: Captură video YouTube
Angajatele fabricilor de textile din Cambodgia sunt plătite cu 80 de dolari pe lună FOTO: Captură video YouTube

O tânără din Norvegia care a vizitat fabrica gigantului H&M din Cambodgia a făcut recent o serie de dezvăluiri cu privire la condiţiile inumane de muncă din atelierele în care se fac hainele acestui brand.

Cotidianul norvegian „Aftenposten“ a realizat o emisiune, „SweatShop“, prin intermediul căreia a vrut să le arate tinerilor occidentali de unde provin hainele pe care ei le poartă zi de zi şi cât de mult trudesc la ele oamenii din ţările în curs de dezvoltare, acolo unde sunt croite. Pentru aceasta, publicaţia a trimis trei bloggeri norvegieni din domeniul modei în Cambodgia, ţară în care se află una dintre fabricile gigantului suedez H&M.

Bloggerii au avut o lună la dispoziţie pentru a trăi pe lângă muncitoarele angajate în fabricile de textile şi a simţi pe pielea lor ritmul excesiv de muncă.

Cei trei au locuit în aceleaşi condiţii mizere precum muncitorii din fabrici, în mare parte femei, au mâncat şi au muncit cot la cot cu ei.

fabrica h&m Cambodgia

FOTO: Captură video YouTube

La întoarcerea în ţară, cotidianul norvegian le-a interzis celor trei bloggeri să menţioneze brandul H&M în textele lor. Unul dintre ei, Anniken Jorgensen, în vârstă de 17 ani, a avut curajul să spună adevărul despre experienţa avută în Cambodgia. Ea a vorbit despre angajatele care lucrează în fabrici de dimineaţa până seara, între 16 şi 18 ore pe zi, pentru un salariu de numai 80 de dolari pe lună, care nu le asigură nici măcar un trai decent. Multe dintre fetele pe care le-a întâlnit lucrau în industria textilă încă de la vârsta de 9 ani.

fabrica h&m Cambodgia

FOTO: Captură video YouTube

„Nu este prima dată când H&M a fost pus la zid, dar este probabil o premieră faptul că o fată de doar 17 ani a făcut lucrul acesta. Ştiu ce am trăit în Cambodgia. Am vorbit cu o fată de 19 ani a cărei mamă murise de foame. Am auzit de oameni care au leşinat pentru că aterlierul nu era aerisit, de oameni care s-au prăbuşit şi care nu-şi permiteau mai mult de o masă pe zi“, a povestit tânăra pentru publicaţia „Khmer Times“, din Cambodgia.

Anniken Jorgensen

Anniken Jorgensen FOTO: Khmer Times

Într-o postare pe blog intitulată „Norvegia nu este suficient de sinceră“, Anniken Jorgensen a povestit că reprezentanţii publicaţiei care a trimis-o în Cambodgia i-au spus să nu menţioneze numele H&M în timpul unei emisiuni radio la care a fost invitată şi nici în apariţiile media ulterioare. „Mi s-a părut foarte ciudat. Cel mai mare ziar din Norvegia nu ar trebui să se lase intimidat de un brand vestimentar. Nu este corect“, a mai spus tânăra.

Trailerul emisiunii „SweatShop”

Reprezentanţii H&M au dezaprobat salariile foarte mici din Cambodgia, dar susţin că acestea sunt stabilite de furnizorii companiei, şi nu direct de aceasta. Peste o jumătate de milion din populaţia Cambodgiei lucrează în fabrici de confecţii, iar 80% din exporturile ţării provin din industria textilă.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite