Ultima dorinţă a lui Christian Dior a fost împlinită FOTO

Ultima dorinţă a lui Christian Dior a fost împlinită FOTO

Designerul francez Christian Dior. FOTOGRAFII Benjamin Decoin, Visual Press Agency/ Christian Dior Parfums

EVENIMENT Domeniul unde vestitul designer francez Christian Dior şi-a petrecut ultimii ani de viaţă, Château de La Colle Noire, a trecut printr-un proces complex de renovare. Simbol al pasiunii sale pentru artă şi bun gust, castelul situat în apropiere de Grasse, capitala mondială a parfumurilor, va fi inaugurat pe 9 mai.

Ştiri pe aceeaşi temă

Dragostea creatorului de modă francez Christian Dior pentru flori s-a reflectat întotdeauna în munca sa, fie că a fost vorba despre creaţiile vestimentare sau despre parfumuri. 

La 59 de ani de la moartea sa, locul unde Dior şi-a găsit adesea inspiraţia, Castelul de La Colle Noire, împlântat în inima Pays de Fayence, din regiunea Provence, a fost restaurat şi îşi va deschide porţile marelui public, dornic să-i afle poveştile păşind prin grădinile pline cu florile adorate de stăpânul domeniului, cum sunt lăcrămioarele, trandafirul de mai (May Rose - n.r.) sau iasomia spaniolă.

Procesul de restaurare nu a fost o sarcină uşoară pentru divizia Christian Dior Parfums, care a recuperat în 2013 domeniul La Colle Noire, în dorinţa de a păstra vie moştenirea Dior, strâns legată în acest caz de cultura florilor din Grasse, oraş considerat capitala mondială a parfumurilor.

Proiectul s-a derulat sub atenta îndrumare a arhitectului peisagist Philippe Deliau, care a reuşit să readucă la Château de La Colle Noire spiritul lui Christian Dior, mai prezent ca niciodată, graţie atenţiei acordate selecţiei varietăţilor de flori plantate în grădinile castelului, adoratele creatorului de modă.

Alegerea florilor a fost făcută de comun acord cu François Demachy, maestrul parfumier al Casei Dior. Atât pentru plantaţiile cu flori, cât şi pentru grădini am optat pentru varietăţile preferate de Christian Dior. Astfel, în zona umbroasă, din partea sudică a proprietăţii, am plantat un lot cu 600 de lăcrămioare, care erau florile preferate ale lui Christian Dior. Sper că acestea se vor dezvolta şi se vor răspândi către pădure. Între măslini am decis să plantăm crinii Maicii Domnului, flori extraordinare, emblematice pentru regiunea Grasse, de asemenea iubite de Christian Dior. La baza chiparoşilor am sădit flori de iris, aşa cum a făcut şi Dior odinioară, a declarat arhitectul peisagist Philippe Deliau pentru Adevărul.

Castelul La Colle Noire, un loc viu

Pentru omul care duce mai departe legenda parfumurilor Christian Dior, maestrul parfumier al Casei Dior François Demachy, castelul La Colle Noire este un loc unde amintirile prind viaţă la fiecare pas, mai ales după renovarea migăloasă, făcută cu gândul la ceea ce şi-ar fi dorit marele creator de modă.

Mai presus de toate, este un loc viu, cu suflet. Castelul arată ca o enclavă, ca prora unei nave înconjurate de lumea dezlănţuită, de drumuri şi de câmpii. Împrejurimile sunt, de asemenea, importante. Fără îndoială, terenul aflat vis-à-vis de proprietate va fi plantat tot cu trandafiri de mai. Mulţumită cultivatorilor motivaţi de această restaurare, şi primarului din Montauroux, cu ajutorul diviziei Christian Dior Parfums, sperăm că vecinătatea Castelului La Colle Noire se va transforma astfel încât să se reîntoarcă la frumuseţea florală de odinioară, a explicat François Demachy importanţa reînvierii unui loc simbolic pentru toţi iubitorii de frumos, implicit pentru ceea ce reprezintă Dior.

Nu întâmplător, creatorul parfumurilor Dior îşi va stabili laboratorul în parcul „Fontaines Parfumées” (Grădinile Parfumate), în centrul oraşului Grasse, sursa celei mai bune materii prime pentru obţinerea aromelor marca Dior. 

„De-a lungul carierei mele, am avut mereu relaţii apropiate cu producătorii de trandafiri de mai şi de iasomie din Grasse. De fapt, încă de la primele mele parfumuri am căutat floarea de o calitate apropiată de perfecţiune, care să-mi ofere exact ceea ce-mi doresc. Şi nu am reuşit să o găsesc, nici măcar în Grasse. Aşa mi-a venit ideea unui parteneriat, care ne-a dat posibilitatea să avem flori personalizate, ale căror calităţi sunt unice, bine determinate”, după cum ne-a explicat François Demachy, figură remarcabilă în istoria parfumului şi a casei Dior.

În regiunea Grasse, distilarea esenţelor aromate se face încă din secolul al XII-lea, îndeletnicire care şi-a câştigat faima în secolul al XVI - lea, când familia Medici şi-a creat aici propria sticlă cu esenţă parfumată. Zece mii de tone de flori sunt procesate anual la Grasse, iar parfumul lor, îmbinat cu aroma mării, conturează farmecul unic al zonei.

Grădina copilăriei, recreată în Provence

Christian Dior a reuşit într-o perioadă de numai zece ani, între 1947, când şi-a prezentat la Paris prima colecţie, "New Look", şi a lansat primul parfum al casei franceze, Miss Dior, şi până în 1957, la moartea lui, să exercite o influenţă deosebită în lumea modei, care dăinuie peste timp. În 1951, Christian Dior a cumpărat domeniul Château de La Colle Noire, situat între Alpi şi Mediterană, în comuna Montauroux. Aici a recreat grădina copilăriei sale fericite de la „Les Rhumbs”, casa părintească din Granville, de pe coasta Normandiei, locul unde şi-a exersat imaginaţia şi şi-a dezvoltat gustul pentru frumos.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările