Transparenţă şi haine lejere, propunerile tinerilor designeri români

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ţinută Gina Cas, colecţie de dizertaţie „Star‟, costum Sandra Matache, colecţie de licenţă „Origini”, ţinută Alina Gurguţă. FOTO David Muntean, Daniel Ene, K Fashion
Ţinută Gina Cas, colecţie de dizertaţie „Star‟, costum Sandra Matache, colecţie de licenţă „Origini”, ţinută Alina Gurguţă. FOTO David Muntean, Daniel Ene, K Fashion

Designerii autohtoni „de mâine‟, absolvenţi ai Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti şi ai Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca şi-au prezentat sâmbăta trecută, 27 iunie, colecţiile de licenţă şi dizertaţie. Ţinutele minimaliste, croielile îndrăzneţe şi nuanţele metalice specifice anului 2015 s-au regăsit în creaţiile tinerilor artişti.

O nouă generaţie de designeri şi-a făcut loc în moda românească. Sâmbătă, 27 iunie,  absolvenţii instituţiilor specializate de învăţământ din Bucureşti şi Cluj au sărbătorit finalizarea studiilor de licenţă şi dizertaţie în cadrul unor prezentări de modă îndelung pregătite. 

„Vlăstarii‟ modei româneşti din Capitală, studenţi ai Universităţii Naţionale de Arte, şi-au început cariera printr-un spectacol organizat în Grădina Atelierelor din incinta facultăţii. Evenimentul reprezintă o adevărată rampă de lansare şi primul pas în maturizarea artistică a creatorilor, care s-au lăsat inspiraţi, la început de drum profesional, de tendinţele anului 2015, reinterpretate şi valorificate.

„Combinaţiile de alb şi negru, multă piele, pardesiul, pantalonii trei sferturi, volumele, toate acestea amintesc de 2015. Pentru anticiparea tendinţelor din sezoanele viitoare au nevoie de un puternic instinct de designer şi abia au apărut colecţiile de resort, care sunt mai comerciale, aşa că au lucrat cu elementele deja existente‟, a declarat criticul de modă Alin Gălăţescu.

Simboluri solare dacice

Ca o notă aparte, designeri aflaţi la început de drum au prezentat cu această ocazie o interpretare mult mai amplă a veşmântului în colecţiile lor, abordând mai multe domenii artistice. 

„Am studiat diverse teme, de la elemente din natură, la arhitectură modernă, dar pentru colecţia de examen fiecare student s-a axat pe o temă generală, care a stat la baza întregii colecţii. În colecţia «Origini» am ales ca principală inspiraţie simbolurile solare sacre dacice, pe care le-am supradimensionat şi modificat. Prin pictura manuală, jocul grafic al simbolurilor şi culorile folosite care contrastează cu piesele în sine mi-am dorit să aduc un plus de farmec ţinutelor minimaliste. Acestea din urmă au avut un aer uşor masculin prin croiurile lor largi, lejere, la modă în 2015‟, după cum a explicat Sandra Matache, absolventă a studiilor de licenţă din cadrul Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti.

moda

Ţinută Sanra Matache

La baza prezentărilor care au urmat linia anticipării tendinţelor au stat colecţiile internaţionale de resort şi cele pentru bărbaţi, lansate în premieră la Săptămâna Modei Masculine 2016. 

„Personal, am ales că sursă de inspiraţie tendinţele minimaliste ale sezonului intermediar de toamnă 2015 şi am urmărit să creez o colecţie prêt-à-porter versatilă, cu piese interschimbabile‟, a mai spus Sandra Matache.

Ţinute provocatoare în colecţia „Star‟

Natura, viziunea artistică, inspiraţiile culturale şi ancestrale sunt doar câteva dintre temele care şi-au pus amprenta asupra creativităţii noilor designeri. Un alt concept important şi exploatat îl reprezintă artele spectacolului. Este şi cazul Ginei Cas, designer care şi-a prezentat în cadrul evenimentului colecţia de dizertaţie intitulată „Star‟, destinată oamenilor de scenă, care apar în lumina reflectoarelor. Tocmai de aceea, ţinutele au avut un aer extrem de sexy, graţie decolteurilor generoase şi croielilor îndrăzneţe.

moda

Costumaţie Gina Cas

„Pentru colecţia mea, obiectul inspiraţiei a fost scena. Urmăresc cu atenţie artiştii români şi cred că încă se pot reinterpreta şi îşi pot ordona conceptele creative. Ar trebui să se urmeze o strategie de ţinută şi crearea unui tot unitar, care să reprezinte cât mai bine atitudinea, personalitatea şi etapa în care se află artistul‟, a explicat Gina Cas.

„Creaţia este şi un proces personal. Pentru mine, inspiraţia este dată, pe de o parte, de realitate şi de vibraţia oraşelor, cluburi, oameni, haine, atitudini. Pe toate acestea le descompun şi le recompun într-o linie nouă, neconvenţională, diferită de ce se poartă zi de zi. Scopul meu este ca rezultatul să fie diferit, dar şi să exprime o atitudine nouă‟, a completat tânărul designer.

moda

Compleu Florina Cimpoeru

Deşi în centrul creaţiilor s-au aflat tehnicile de compoziţie şi definiţiile din spatele fiecărui concept creativ, dorinţa de inovaţie şi spiritul anticipativ ale absolvenţilor  aduc un aer proaspăt modei româneşti. „Noi ne dorim să dăm tonul unor tendinţe şi cred că reuşim să inovăm şi să atragem atenţia publicului prin creaţiile noastre. De exemplu, colecţia mea propune un concept creativ bazat pe geometrie, pe dispunerea asimetrică, pe distorsionarea formelor şi alăturarea lor în compoziţii noi, transpuse în creaţii vestimentare‟, a subliniat Gina Cas. 

moda

Creaţie Lăcrămioara Crişan

La sfârşitul lunii mai, tânăra în vârstă de 23 de ani a făcut o demonstraţie de creativitate prin adoptarea unui concept nou în România, prezentarea de tip flashmob, prin care şi-a dorit să aducă creaţiile de pe podium chiar în faţa publicului. Colecţia „Star‟, semnată de Gina Cas, a fost scoasă „la plimbare‟ prin Centrul Vechi al Capitalei, pentru o interacţiune directă şi intensă între artă şi publicul spectator.

moda

Ţinută Laura Bonciu

Absolvenţii „recrutaţi‟pentru Avanpremiere

Şi absolvenţii Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca şi-au arătat talentul în cadrul prezentării de modă care a avut loc tot sâmbăta trecută. Volumele, corielile atipice, culorile neutre şi nuanţele reci, mărci ale anului 2015, au defilat pe podiumul noii Săli Polivalente, sub privirile bloggerilor de profil şi editorilor de la publicaţiile de profil existente şi în România, printre care şi de la „Harper’s Bazaar“. „Au mers pe foarte mult alb, negru, gri simplu şi gri-colorat, cu tente de  verzui sau de roz, dar şi multă piele special tratată: metalizată, transformată-arsă, repigmentată şi aşa mai departe‟, a punctat criticul de modă Alin Gălăţescu, care i-a selectat din rândul absolvenţilor pe cei ce îşi vor prezenta colecţiile de diplomă, dezvoltate şi îmbunătăţite, în ediţia din toamnă a Galei Avanpremiere. Bianca Negrea, Loredana Gheţie şi Andreea Castrase sunt cele trei nume care îşi vor prezenta creaţiile la Bucureşti, la evenimentul coordonat de Gălăţescu. 

moda

Creaţie Loredana Gheţie

„Fiecare colecţie a fost foarte bine amprentată. Acesta a fost unul dintre criteriile în baza cărora am ales colecţiile pentru Avanpremiere. În plus, eu premiez potenţialul, calitatea colecţiei, omogenitatea şi forţa stării de nou. Pe lângă cele trei câştigătoare, pot spune că s-au remarcat şi Sorana Barb, Anişoara Leordean, Alina Morar, Ancuţa Serea şi Magdalena Butnariu‟, a completat expertul.

Magazin



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite