Tom Ford, un gentleman de catifea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Designerul Tom Ford, în sacoul de catifea, semnătura sa stilistică FOTO Reuters
Designerul Tom Ford, în sacoul de catifea, semnătura sa stilistică FOTO Reuters

Designerul american a redefinit conceptul de rebel şi i-a împrumutat o eleganţă proprie secolului trecut. Tom Ford are picioarele ţintite în realitatea secolului 21, dar propune un stil de viaţă romantic.

„Nu cred că am lucrat vreodată cu cineva atât de pasionat de detalii sau cu o viziune atât de clară asupra ţelurilor sale estetice“, a spus Anna Wintour despre Tom Ford pe care, ulterior, l-a numit „Flaubert al modei“. Fondatorul unui imperiu de modă, mogul în Cetatea Filmului şi un romantic de şcoală veche.

De la prima vedere, în sacoul lui albastru de catifea, Tom Ford (51 de ani) poartă un nume cu totul american şi respiră romantismul european. Omul care face patru băi pe zi, un moft de la care nu se dezice niciodată, indiferent de locul în care se află, a reuşit să facă profitabil prezentul, profitând de trecut.

„Dacă voiam să devin un designer aşa cum voiam să fiu, trebuia să plec din America. Cultura de acolo mă inhiba. În America, stilul este considerat de prost gust. Eşti privit de jos dacă ai stil, în timp ce europenii apreciază asta“, motiva Tom Ford plecarea sa în Europa. Omul care a vrut mai întâi Istoria Artei, apoi s-a răzgândit în favoarea Designului, doar ca să absolve Arhitectura, şi-a început cariera de partea cealaltă a oceanului. Ford urma să aibă oportunitatea să păşească pe scena europeană a modei: casa de lux Gucci căuta o direcţie creativă nouă pentru liniile dedicate femeilor, ca o mişcare strategică pentru revenirea brandului.

„Nimeni nu visa să poarte Gucci atunci“, a spus Dawn Mello, directorul de creaţie al companiei înainte de 1990. Mello l-a angajat pe Ford, pe atunci un designer cvasianonim, ca director de brand în 1990. Ford s-a mutat la Milano în luna septembrie a acelui an, împreună cu partenerul său de viaţă, Richard Buckley, cu care este şi în prezent, de 26 ani deja. Rolul lui la Gucci a fost mereu într-o permanentă ascensiune şi nu numai în cadrul casei de modă italiene. În primele şase luni a început să semneze şi designul colecţiilor pentru bărbaţi, iar din 1992 a ocupat poziţia designerului principal la conducerea casei.                                                                                                      

tom ford

A preluat tot mai multe responsabilităţi şi linii ale casei: îmbrăcăminte, încălţăminte, parfumuri, publicitate şi chiar şi designul-concept al magazinelor. În 1993 se ocupa deja de 11 linii diferite de produse, iar ziua lui de lucru avea 18 ore. Chiar şi aşa, munca lui Ford în primii ani la Gucci a fost umbrită de către ambiţiile lui Maurizio Gucci, preşedintele companiei. „Maurizio voia ca totul să fie rotund şi maro, Ford voia drept şi negru“, descria situaţia Mello.

Gucci la bursă datorită lui Ford

În 1994, Tom Ford a reuşit să devină director de creaţie al brandului, în ciuda antipatiei declarate a directorului general. În primii ani la conducerea casei de modă, Ford a readus glamour-ul cu ajutorul unor piese precum sacoul bărbătesc din catifea, cămăşile din saten şi ghetele în culori metalizate, patentate de Ford. Campaniile publicitare, realizate cu nume precum Carine Roitfeld şi Mario Testino, au ridicat vânzările la Gucci cu peste 90%.

Datorită colecţiilor lui Ford, Gucci s-a listat la Bursă, cu o cotă de 22 de dolari pe titlu în 1995. Valoarea acţiunilor a continuat să urce cât timp compania s-a aflat sub ghidajul lui Tom Ford, stabilind recorduri financiare şi nu numai.

 În 1999, Bernard Arnault, şeful conglomeratului LVMH, a încercat să preia Gucci fără să reuşească. După câteva mişcări strategice, Tom Ford devenise principalul acţionar la Gucci. În 1999, casa de modă italiană, care era aproape de faliment când Ford i s-a alăturat, valora în jur de 4,3 miliarde de dolari. Iar când Ford a părăsit Gucci în 2004, valoarea brandului urcase la 10 miliarde de dolari.

Când grupul Gucci a cumpărat casa de modă Yves Saint Laurent, iar Tom Ford a fost numit directorul de creaţie al brandului, a fost o perioadă în care designerul a fost premiat de cele mai importante instituţii din domeniu, precum Consiliul Designerilor din America.

Reclamele YSL, cele mai contestate

Ca şi la Gucci, designerul a reuşit să catapulteze cifrele, profitul şi notorietatea brandului în câteva sezoane. Cum? Cu reţeta Fordiană pe care doar el o poate aplica atât de inspirat. Piesele clasice au fost readuse pe scenă şi transformate într-un obiect al dorinţei contemporane. Campaniile sale publicitare celebre, cum ar fi cea pentru parfumul Opium care o înfăţişează pe roşcata Sophie Dahl goală, doar cu un colier şi pantofi cu toc, întro ipostază sugestivă. Potrivit cotidianului britanic „The Telegraph“, este cea de-a opta cea mai reclamată campanie publicitară din ultimii 50 de ani. Dar şi una dintre cele mai de succes, având în vedere creşterea profitului.

opium

(Sophie Dahl în campania publicitară pentru parfumul Opium)

Reclama care trebuia să readucă YSL pe harta modei şi să reamintească de istoria plină de sexualitate a casei de modă a reuşit să întipărească numele lui Ford în memoria publicului. Reclamele sale au fost mai mult o expresie a creativităţii artistice, iar faptul că au avut un impact comercial imens a venit ca un bonus pentru estetul Ford. În 2004, Ford s-a despărţit de grupul Gucci din cauza unor neînţelegeri cu conducerea executivă. A descris experienţa drept „devastatoare“ pentru că timp de 14 ani a oferit tot ce a avut casei de modă.

Dar aşa a putut să-şi lanseze brandul care îi poartă numele, înainte să regizeze filmul „A Single Man“ (2009), nominalizat la premiile Oscar. Compania sa de producţie, Fade to Black, a fost unul dintre visurile designerului răsfăţat mereu de critici şi public.

tom ford

Cum să fii un gentleman, de Tom Ford

„Poartă cea mai bună versiune a ta de fiecare dată când ieşi în lume pentru că aşa îi respecţi pe toţi din jurul tău.“

„Un gentleman trebuie să muncească. Bărbaţii care nu muncesc sunt plictisitori şi plictisiţi. Trebuie să fii pasionat, implicat şi trebuie să te dedici lumii.“

„Manierele sunt la fel importante ca şi conştientizarea decenţei. Întotdeauna deschid uşile doamnelor, le ţin hainele, mă asigur că merg în interiorul trotuarului. Mă ridic când lumea vine şi pleacă de la masă.“

„Nu fii arogant, rasist, sexist şi nu judeca oamenii după trecut.“

„Un bărbat nu ar trebui să poarte niciodată pantaloni scurţi în oraş. Papucii flip-flop şi pantalonii scurţi nu sunt niciodată potriviţi. Poate doar pentru plajă şi terenul de tenis.“

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite