Carmen Iohannis, ca orice primă doamnă, va fi mai puţin vizibilă la nivel declarativ sau al acţiunilor, mai ales dacă va alege să nu se implice în activităţi publice sau caritabile, cum cred că se va întâmpla, însă, tocmai datorită acestui mod de expunere, imaginea sa va deveni esenţială în felul în care cuplul prezidenţial va fi perceput de public. Spun „cuplul” pentru că imaginea unei prime doamne este strâns asociată cu cea a preşedintelui şi se reflectă asupra mandatului acestuia, asupra percepţiei şi atitudinii publicului faţă de el. 

În plus, la fel ca majoritatea soţiilor şefilor de stat, nici Carmen Iohannis nu a fost cunoscută până acum şi foarte puţine se vor şti şi de aici înainte, aşadar felul în care se poartă, zâmbeşte sau îşi alege vestimentaţia, devine cu atât mai important.

Klaus Iohannis a fost ales din variate motive, unul dintre ele fiind imaginea: controlată, fără a fi rigidă, moderaţia, decenţa în cuvinte şi gesturi. Românii au nevoie de un model, de un educator, iar Carmen Iohannis, din poziţia sa de susţinere a instituţiei prezidenţiale, are calităţile necesare pentru a deveni un model de urmat: educată, conectată la prezent, moderată. Are acea atitudine a omului demn, încrezător în sine, a omului care nu are nimic de dovedit.

Mai mult decât atât, este, din fericire, conştientă de calităţile fizice pe care le are şi, în mod firesc, poartă fuste şi rochii scurte. Picioarele sunt cele care dau ultimele semne de îmbătrânire, iar doamna Iohannis poate continua cu aceste alegeri de lungime, cel puţin în acest mandat al soţului domniei sale. Am încredere că în această nouă postură va renunţa la piesele care sugerează prea multă degajare: jachete matlasate, mocasini, tricotaje, helănci, poşete de umăr şi le va înlocui cu paltoane cu lungime în jurul genunchilor, ţesături preţioase, pantofi cu toc, poşete de mână.

Într-una dintre puţinele declaraţii pe care le-a dat privitor la stilul său vestimentar, soţia lui Klaus Iohannis vorbea despre inspiraţia pe care o reprezintă femeile din familiile regale. Mi se pare o alegere atât de firească pentru o primă doamnă să se inspire şi să arate asemănător cu Letizia, regina Spaniei, Mary a Danemarcei sau Katherine, ducesa de Cambridge.

Carla Bruni a făcut un lucru asemănător, alegând-o drept model pe emblematica Jacqueline Kennedy, soţia preşedintelui Statelor Unite în anii 60: pantofi cu talpa plată, perle, poşete de mână, jachete cu nasturi mari, decolteuri bateau. 

   

Dintre predecesoarele lui Carmen Iohannis, doar Maria Băsescu s-a apropiat de imaginea unei prime doamne, o prezenţă discretă, un stil moderat, nu foarte intenţional sau cu potenţial de a deveni model, însă departe de anostele şi lipsitele de inspiraţie Nina Iliescu sau Nadia Constantinescu, pe care, probabil nimeni nu le-ar recunoaşte pe stradă. 

Şi Hillary Clinton a avut, la începutul anilor 90, o imagine deosebit de neinspirată, susţinută de pulovere tricotate, pantaloni largi şi drepţi şi elastice de păr. În prezent, însă, ţinutele ei sunt actuale, potrivite anatomiei şi noului ei statut. 

Rămânând cu gândul tot în Statele Unite ale Americii, nu pot să nu spun ceva despre strategia stilistică a lui Michelle Obama, pentru că, oricât de pretenţios ar părea, acolo e vorba despre alegeri bine gândite şi intenţionate.

Încă de la Balul Inaugural din Ianuarie 2009, organizat cu ocazia începerii mandatului lui Barack Obama, Michelle Obama a ales o rochie creată de un foarte tânăr designer rezident în America, Jason Wu, contribuind astfel la fulminantul succes al acestuia. Mesajul din spatele acestei alegeri? Familia prezidenţială susţine tinerele talente şi afacerile aflate la început. Acelaşi lucru cu evitarea bijuteriilor veritabile sau foarte costisitoare - soţia preşedintelui american transmite că banii publici sunt cheltuiţi în mod chibzuit.

Revenind la familia prezidenţială a ţării noastre, după cum de la Klaus Iohannis se aşteaptă preschimbare şi inovaţie în plan politic, de la soţia sa se aşteaptă aceeaşi inovare în planul imaginii: distincţie în gesturi şi vestimentaţie, o notă  personală şi rafinată.