Hainele vorbesc despre noi mai mult decât am crede  şi împreună cu accesoriile indică statutul, ce vrem să creadă ceilalţi despre noi, dar mai ales ce credem chiar noi despre noi înşine.

În acest articol vom vorbi despre modul în care poţi să înviorezi ţinuta atunci când lucrezi în mediul corporatist, foarte riguros în această privinţă. În fiecare zi, femeile care lucrează în multinaţionale şi în diverse corporaţii se confruntă cu o dilemă:  pe e o parte trebuie să respecte ’’codul vestimentar’’ al organizaţiei din care fac parte, pe de alta îşi doresc să iasă în evidenţă într-un mod care să arate faptul că au bun gust şi stil.

Carmen Burtea, designer vestimentar şi de bijuterii, ne ajută să înţelegem cum putem face acest lucru: ’’femeia corporatistă este cea mai ’’lovită’’ dintre toate - îşi începe Carmen pledoaria. Este nevoită să lucreze adesea din zori până la ore târzii, mai ales dacă vrea să promoveze în carieră şi să câştige mai mulţi bani. Nici acasă nu este scutită de o contribuţie semnificativă: copii o aşteaptă să-i ajute la teme, iar soţul să pregătească cina. Nu-i rămâne prea mult timp să consulte revistele de modă sau chiar un specialist, care s-o ajute să-şi găsească ţinutele şi accesoriile potrivite. În ciuda acestui fapt, ea trebuie să rămână femeie şi să-şi contureze un stil care s-o diferenţieze şi s-o reprezinte. De aceea, adesea apar diverse exagerări, nedorite!’’

Femeile ştiu că dacă-ţi accesorizezi inteligent ţinuta, poţi salva o ţinută/uniformă banală, îi dai strălucire şi oferi privirii celorlalţi un exemplu de bun-gust.

Carmen Burtea ne spune şi cum putem face acest lucru: ’’ Chiar dacă porţi o fustă sau o pereche de pantaloni negri şi o cămaşa albă, ori un outfit gri, destul de frecvent în mediul corporatist, nimic nu te împiedică să-l accesorizezi în aşa fel încât rezultatul final să fie o bucurie pentru ochi. De ani de zile le spun doamnelor că trebuie să aleagă hainele în aşa fel încât acestea să le pună personalitatea în valoare. Nu haina îl plimbă pe om, ci invers! Mereu am îndemnat femeile să îndrăznească…! Perlele Swarovski, de exemplu, au fost şi rămân o alegere perfectă, indiferent de vârstă. Arată minunat, sunt expresia eleganţei rafinate, nu se degradează, sunt perfect şlefuite şi nefiind pietre, împrumută din căldura şi energia corpului, dar îi şi conferă, la rândul lor, energia pe care o conţin’’.

Îi cer lui  Carmen sa detalieze şi să ne spună cum ar trebui să arate bijuteria care să completeze ţinuta unei femei din mediul corporatist.  ’’În primul rând, trebui să se potrivească foarte bine cu cea care îl poartă. La atelierul nostru de creaţie consiliem femeile să poarte ceea ce le reprezintă. N-am lăsat niciodată o clientă să facă o greşeală de stil şi să cumpere o bijuterie care nu i se potrivea, chiar dacă îi plăcea foarte mult. Unei doamne mai corpolente cu umeri plini, îi voi crea o bijuterie opulentă, în simetrie cu forma corpului şi culoarea tenului. Uneia mai slabe, îi voi sugera bijuterii delicate care să îi pună în valoare încheieturile fine sau alte atuuri pe care le are. Noi învăţăm femeile să îndrăznească… Oricât de riguroasă va fi ţinuta business pe care trebuie să o arborezi la serviciu, nimic nu te împiedică să laşi imaginaţia să lucreze pentru tine. Când vin la noi la atelier, femeile sunt ca nişte cai nărăvaşi ce tocmai au ieşit să-şi fluture coama pe pajişte. Orice femeie găseşte bijuteria sau accesoriul care i se potriveşte, sau poate comanda un accesoriu- fantezie  pe care l-a văzut într-o revistă! Bijuteriile noastre, pe lângă faptul că au elemente Swarovski autentice, însoţite de certificate de autenticitate,  vor avea inserţii de piele, fulgi, agrafe, mărgele sau chiar bucăţi din materialul din care e făcută vestimentaţia. Bijuteriile sunt teritoriul de excelenţă al femeii, care o ajută să se exprime pe ea însăşi’’.

O întreb pe Carmen daca bijuteriile confecţionate din cristale autentice Swarowski sunt abordabile ca preţ. Îmi răspunde fără nici o ezitare că orice femeie îşi poate permite să poarte cristale Swarovski. În funcţie de buget bijuteriile pot conţine de la 1 element până la… câte poţi număra.’’

Carmen îşi aminteşte zâmbind de o clientă care lucrează într-o corporaţie şi care-şi dorea să poarte coliere cu elemente Swarovski, fără ca acestea să i se agaţe în dosarele cu care lucra la birou.  Voia un colier lung, cu îmbinări de materiale şi cristale diferite, dar care să fie uşor de purtat şi foarte vizibil. Carmen i-a creat o piesă unicat, construită în aşa fel încât să împodobească cămaşa albă, şi a cărui extravaganţă venea să compenseze ţinuta ’’corporate’’, obligatorie.

’’Bijuteriile de aur s-a demodat  - răspunde Carmen la întrebarea mea pe această temă - în timp ce-mi arată un catalog Swarovski ce conţine colecţia din primăvara-vara următoare. ’’Recomand ca atunci când ai aur,  sa-l ţii într-un lingou, la bancă’’, punctează ea discuţia pe această temă şi adaugă: ’’o femeie trebuie să îndrăznească să aibă stil. Elementele Swarowski au stil, de aceea sunt iubite de femeile din întreaga lume, tocmai pentru că este un lux accesibil, care denotă clasă şi pe care îl poţi configura într-un milion de feluri.’’

Interesant este faptul că, în aceasta lume schimbătoare şi capricioasă poţi fi mereu la modă, dacă ştii să umbli la detalii. Astfel, poţi aduce o bijuterie mai veche cu cristale Swarovski şi o poţi re-asambla aşa încât să arate ca una dintre cele mai noi creaţii din revistele de profil.  

Îi cer lui Carmen să-mi împărtăşească din experienţa ei de designer de haine şi bijuterii si să-mi spună ce a observat ea că-şi doresc bărbaţii de la femei: ’’bărbaţii vor ca femeia de lângă ei să fie cochetă, la modă, să nu semene cu celelalte. În nici un caz nu vor să vadă  femei cu gâtul acoperit de şaluri mari cât un covor de baie, în culori prăfuite şi total neatrăgătoare, pe care le-a impus moda străzii în ultimii ani, şi la care văd că nu se mai renunţă. Bărbaţilor le place sa vadă gâtul femeii împodobit, această parte a corpului fiind strâns legată, în criteriile bărbaţilor, de ideea de seducţie şi feminitate’’.

Prin urmare, chiar dacă mediul în care lucrezi nu este tocmai spaţiul în care să etalezi ţinute prea diverse, există soluţia salvatoare a bijuteriilor unicat,  de bună calitate. Nu uita că înfăţişarea şi vestimentaţia vorbesc despre tine, înainte ca tu să rosteşti orice cuvânt. Alege cu grijă semnalele pe care le transmiţi, căci ele vor fi marca ta, în percepţia celorlalţi.

În articolul viitor vom vorbi despre vestimentaţia şi accesoriile femeii politician.