FOTO VIDEO Made in New York. Ce trenduri au lansat designerii pentru sezonul primăvară/vară 2013

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Colecţia DKNY a adus pe podium stilul „ghetto
fabulous“. FOTO Reuters
Colecţia DKNY a adus pe podium stilul „ghetto fabulous“. FOTO Reuters

Experimente artistice şi inovaţie, fantezie tehnologică şi reinventarea trendurilor de altădată – acestea sunt doar câteva aspecte pe care au mizat designerii la Săptămâna Modei de la New York. Evenimentul care s-a încheiat joi, cu prezentarea lui Calvin Klein, demonstrează că moda devine un domeniu tot mai antagonic.


„A fost un sezon remarcabil pentru colecţiile new-yorkeze, dar a lipsit ceva, ceva specific prin care New-Yorkul să se distingă de celelalte capitale ale modei“, spune bloggerul Bryan Boy într-un interviu pentru „The Telegraph“. „Sunt o grămadă de colecţii comerciale, dar foarte mulţi designeri nu şi-au construit o identitate“, continuă acesta. ,,Totuşi, Marc Jacobs este o forţă“, precizează Anna Dello Russo, editorul-şef „Vogue“ Japonia, una dintre cele mai avizate „profesoare de modă“. 

Show-ul lui Marc Jacobs a reinventat sexualitatea femeii prin rochii lungi şi printuri geometrice masive. „Are o identitate foarte bine conturată şi se schimbă în fiecare sezon, ceea ce-l face şi mai puternic pentru că nu ştii niciodată la ce să te aştepţi“, analizează Dello Russo. „Îşi asumă foarte multe riscuri, spre deosebire de alţi designeri care oscilează şi împrumută de la Balenciaga, Céline şi Givenchy“, adaugă specialista.

Dacă unii designeri îşi asumă o identitate ambiguă, alţi creatori ies în evidenţă prin elemente tot mai surprinzătoare, cum a fost şi cazul lui Diane von Furstenberg, care a promovat ochelarii Google într-un show demn de o nouă eră tehnologică.

Show-ul Dianei von Furstenberg

Spre deosebire de aceasta, Ralph Lauren a revenit la anii ’80, printr-un mix cultural, cu toreadori, flamenco şi haine bărbăteşti reinventate pentru femei. Tot într-o notă neconvenţională, designerii africani au demontat miturile creaţiei prin ţinute post-moderne, ce îmbină elementele tradiţionale cu exigenţele eleganţei corporatiste.

New-Yorkul a dovedit încă o dată că e deschis provocărilor, dar şi designerilor debutanţi. Acesta a fost şi cazul lui Katie Holmes (fosta soţie a lui Tom Cruise) care şi-a lansat „Holmes & Yang“, prima colecţie de fuziune cu stilista Jeanne Yang. Dedicată femeilor puternice din America, prezentarea de inspiraţie urbană a surprins printr-un contrast hilar: piese mulate şi pantofi cu toc înalt, dar şi papuci simpli, combinaţi cu haine lejere.

Ultima doză de minimalism s-a comprimat în prezentarea lui Calvin Klein care a arătat încă o dată că zicala less is more (mai puţin înseamnă mai mult – n.r.) e încă actuală. Show-ul designerului Francisco Costa a devenit o armă a seducţiei atunci când fotomodelele au defilat în rochii nude, argintii şi aurii din dantelă şi satin.

calvin klein reuters

[Prezentarea minimalistă de la Calvin Klein. FOTO Getty Images]

„Mi-au plăcut două aspecte la eveniment: ceremonia de deschidere şi Alexander Wang, care a avut o vibraţie puternică“, continuă Dello Russo. „Asta e ceea ce e contează pentru tânăra generaţie de la Săptămâna Modei“, punctează specialista. Rochiile sac şi tuncile din piele cu dungi au fost laitmotivele preferate de Wang, ce a mizat şi de această dată pe o colecţie geometrică. „Odată cu modelele transparente, Wang şi-a extins ideea la întreaga colecţie – spre deosebire de alţi designeri cu multe idei, dar a căror colecţie nu a fost compactă“, completează Bryan.   

Sinonim cu succesul, evenimentul de la New York s-a tradus şi prin prezenţa vedetelor, care fie au stat în primele rânduri, fie au ieşit în faţă cu o nouă colecţie. „Vreau să vorbesc despre Victoria Beckham“, completează Dello Russo. „A început timid, încet, iar acum şi-a creat propriul brand. A făcut un pas mare: Victoria Beckham nu e doar un star pop, ci şi o adevărată profesionistă care se diferenţiază, iar asta îmi place“, conchide experta. 

Însă evenimentul a adus şi alte surprize. „Punctul forte de la Săptămâna Modei a fost modul în care americanii îşi cresc tinerele talente“, explică Ed Filipowski, co-preşedinte la KCD (una dintre cele mai importante agenţii de PR de modă din New York). „Multe dintre numele care s-au dezvoltat în ultimii ani au ajuns în punctul în care au devenit o autoritate în industria modei, iar Proenza e un exemplu în acest sens“, analizează specialistul. 

proenza getty

[Ţinutele casei de modă Proenza Schouler. FOTO Getty Images]

Lazaro Hernandez şi Jack McCollough, designerii casei Proenza Schouler, i-au surprins chiar şi pe criticii de modă printr-o serie de combinaţii atipice. Colajele de piele subţire şi petice, jachetele fără gulere din piele de şarpe, fustele largi şi rochiile din satin cu printuri digitale sunt propunerile designerilor pentru sezonul primăvară/vară 2013.

Cu toate acestea, Săptămâna Modei nu ar fi existat fără Michael Kors. Cunoscut pentru creaţiile de profil sport-casual, designerul american şi-a etalat de această dată taioarele supradimensionate şi ochelarii de inspiraţie futuristă, pe care le-a alternat cu articole simple, compuse din linii orizontale şi verticale.

În plus, colecţia Annei Sui a fost un alt hit al sezonului ce a reuşit să contrasteze cu apariţiile precedente. Drept dovadă, designerul a pariat pe un stil chic-punk feminin, ce îmbină rochiile de tip corset, cu imprimeuri florale şi fermoare – cu diverse tipuri de cămăşi şi cravate. Creatoarea şi-a completat show-ul cu peruci roz şi mov, dar şi coafuri relaxate şi uşor de realizat justificând simplu că „toate se combină, chiar dacă ai impresia că nu va fi aşa“.   

Cele mai importante momente de la prezentarea Annei Sui

Pentru sezonul de primăvară/vară 2013 designerii propun o serie de trenduri ce se propagă dincolo de capitala modei americane. Mai jos sunt principalele hituri pentru moda anului care vine.

Top trenduri la Săptămâna Modei de la New York

Portocaliu
Strălucitor şi tineresc, portocaliul a fost laitmotivul mai multor designeri. Victoria Beckham, Carolina Herrera, Alice + Olivia şi Peter Som au arătat care va fi culoarea-hit.

image

[Fotomodelele prezintă rochiile portocalii semnate de Carolina Herrera. FOTO Getty Images]

Modele florale
Costello, Suno, Tracy Reese şi Peter Som sunt designerii ale căror colecţii au pus accentul pe diverse printuri florale, menite să împrospăteze atmosfera citadină.

Cămaşă albă
De la Victoria Beckham la Alexander Wang, designerii n-au renunţat la eleganţa şi simplitatea acestei piese de rezistenţă din garderoba oricărei persoane. Designerii de la Edun, Lacoste şi Jason Wu i-au aprobat.

Dungi
Marc Jacobs, Michael Kors, Tommy Hilfiger şi J.Crew au avut încredere în hainele dungate care – odată cu trecerea timpului – îşi dovedesc supremaţia.

Dungile au fost laitmotivele prezentării lui Michael Kors

Bustiere
Confortabile, sexy sau elegante, bustierele au concurat pe scena new-yorkeză în clasamentul celor mai purtate haine. Cei care au aprobat acest trend nu au fost puţini: Alexander Wang, Jill Stuart, Edun, Band Of Outsiders, Rag & Bone, Charlotte Ronson şi Jason Wu. 

Haine lejere
Donna Karan, Theyskens' Theory şi Diesel au arătat că moda e mai uşor de digerat dacă ia într-o formă fluidă, ce-i permite corpului libertate de mişcare.

Pantofi fără toc
Victoria Beckham, Carolina Herrera, Ruffian, Marc Jacobs şi Tory Burch au pariat pe încălţămintea joasă, mai comodă şi demnă de purtat atât la o plimbare în parc, cât şi la birou.

Cărare pe mijloc
În ceea ce priveşte coafurile, cărarea pe mijloc este opţiunea mai multor designeri, printre care şi Jill Stuart, Alexander Wang, Thakoon şi Prabal Gurung.

image

[Un fotomodel de la show-ul lui Alexander Wang prezintă o coafură clasică reinventată: cărarea pe mijloc. FOTO Reuters]

Şepci
Moda relaxată a însemnat şi accesorii pe măsură. Alexander Wang, J.Crew, DKNY, Jeremy Scott şi Solange Knowles au adoptat un look urban, cu şepci ce relansează stilul sportiv sau „ghetto fabulous“.


 

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite