FOTO Ce înseamnă haute couture?

FOTO Ce înseamnă haute couture?

În fiecare an, Săptămâna Modei Haute Couture are loc la Paris, într-o atmosferă exclusivistă, pentru care presa foloseşte, deseori, eticheta intangibilului. De ce? Câţi cunosc diferenţa dintre haute couture şi prêt-à-porter? Ce se întâmplă în cercurile închise de la Paris?

Ştiri pe aceeaşi temă

Definiţia
Haute couture înseamnă „croitorie înaltă”, de unde şi expresia englezilor pentru acest tip de modă: high fashion. Este arta realizării rochiilor, pe o scară grandioasă a luxului. Piesele sunt cusute manual, sur mesure, după mărimile exacte ale clientului. Rezultatul: piese vestimentare unice şi ireproşabile, estetic, cât şi tehnic.

Istoric
Haute couture a început ca o „necesitate” pentru clasa burgheză pariziană a secolului al XIX-lea. Femeile de viţă nobilă apelau la casele de croitorie pentru a avea haine unice, pe măsură, care să le diferenţieze de restul lumii. Era imposibil pentru celelalte să egaleze „performanţele” vestimentare sau să apară îmbrăcate la fel. Această alură a opulenţei tronează şi astăzi în jurul modei haute couture, de vreme ce doar anumite case de modă au dreptul legal de a folosi titulatura.

De ce este nevoie pentru a deveni haute couture?
Legal, o casă de modă îşi poate asuma titulatura de haute couture doar dacă îndeplineşte cerinţele stricte ale Ministerului Francez de al Industriei şi al Federaţiei Franceze a Croitoriei. La început, designerul trebuie să creeze haine la comandă pentru clienţi privaţi, cărora să le ofere şedinţe pentru probă. Trebuie să aibă un atelier full-time în Paris şi nu mai puţin de 20 de angajaţi. Într-un final, după ce casa de modă prezintă două colecţii pe an, în ianuarie şi iulie, în care prezintă atât haine de zi, cât şi de seară, poate considera că a făcut tot ce trebuie.

Naomi Campbell, în show-ul casei de modă Versace

Cine le face
„Les petite mains”, ceea ce înseamă, literalmente, „mâinile mici”. Sintagma se referă la colectivul de 2.200 de croitori care cos pentru a aduce haute couture la viaţă. Aceşti croitori talentaţi şi extrem de răbdători lucrează în ateliere şi, de cele mai multe ori, sunt extrem de loiali casei de modă pentru care vor munci toată viaţa.

Christian Dior

Cât costă?
Orice este realizat sur mesure şi manula va costa mai mult decât o piesă prêt-à-porter. Iar cu haute couture este cu totul altă poveste. Piese care au nevoie de peste 700 de ore de muncă şi un minimum de 20 de oameni care să lucreze în acelaşi timp pentru acelaşi produs, preţul final trebuie să reflecte toate eforturile depuse. Dacă piesele de zi încep de la 9.000 de euro, atunci ţinutele de seară şi cele formale vor depăşi orice imaginaţie. Materialele preţioase şi rare, precum şi ornamentele scumpe vor ridica preţul mai mult ca niciodată, de aceea, rochiile de milioane de euro nu sunt o raritate în domeniu.

Casa de modă Alexis Mabille

Cine cumpără?
Principalii clienţi de haute couture de astăzi nu mai fac parte din elita franceză, ci din Rusia, China şi Orientul Mijlociu. Valoarea acestor piese creşte în timp şi sunt considerate investiţii inteligente în colecţii personale.

Casa de modă Giambattista Valii

Unde pot fi văzute?
Colecţiile sunt prezentate mereu în locul în capitala haute couture: Paris.

Chanel

Jucătorii principali
Casele de modă Christian Dior, Chanel, Valentino, Elie Saab şi Jean-Paul Gaultier sunt prezente în calendarul oficial al show-urilor în timp ce branduri precum Viktor & Rolf sunt considerate a fi membre corespondente. Hervé Leroux şi Zuhair Murad au fost realeşi drept membri invitaţi, în timp ce Yves Saint Laurent a renunţat la haute couture în 2002.

Maison Martin Margiela

Componentele-cheie
Numai cele mai fine materiale, ale celor mai pricepuţi artizani, vor fi folosite când vine vorba de haute couture. Lemarié oferă cea mai fină piele, Lesage asigură cea mai delicată broderie, Massaro face cei mai buni pantofi, Causse cele mai dorite mănuşi. Specialitatea este numele jocului pe care haute couture îl domină.

Elie Saab

Cât este de profitabil?
Caselor de modă li se întoarce foarte puţin din haute couture, de cele mai multe ori, de fapt, majoritatea pierde bani. Cheltuielile colosale şi clientela redusă (există în jur de 2.000 de cliente în toată lumea) explică de ce în ultimii 60 de ani, numărul celor care realizează haute couture a scăzut atât de mult. Nu mai puţin, haute couture este o investiţie pe termen lung, care augmentează imaginea brandului şi care creşte profitul colecţiilor prêt-à-porter.

Valentino


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările