Este Ziua Iei Româneşti: piesa vestimentară care nu se demodează niciodată

Este Ziua Iei Româneşti: piesa vestimentară care nu se demodează niciodată

FOTO Facebook La Blouse Roumaine

Odată cu sărbătoarea Sânzienelor, românii de pretutindeni aniversează Ziua Universală a Iei. Bluza tradiţională românească se bucură de poplaritate în lumea întreagă şi a devenit un obiect vestimentar aproape obligatoriu în garderoba româncelor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Sărbătoarea a fost propusă anul trecut de comunitatea online ”La Blouse Roumaine”, iar ziua de 24 iunie nu a fost aleasă întâmplător. O tradiţie veche din Maramureş arată că Sânzienele, fiinţe cu puteri magice şi atingere binefăcătoare, ar fi purtat ii.

Cămaşa românească de sărbătoare era confecţionată iniţial din pânză de in sau cânepă, iar ulterior din bumbac sau mătase. Motivele geometrice sau inspirate din natură au atras atenţia artiştilor de-a lungul timpului.

Cea mai frumoasă piesă a costumului tradiţional românesc l-a fascinat pe celebrul Henri Matisse, care, inspirat de colecţia de ii tradiţionale primită în dar de la pictorul Theodor Pallady, desăvârşeşte, în 1940, faimosul tablou „La blouse roumaine” (foto). Pictura este expusă astăzi la Muzeul Naţional de Artă Modernă din Paris.

O altă reprezentare a iei româneşti apare în pictura ”România revoluţionară”, semnată de Constantin Daniel Rosenthal. Acesta a imortalizat-o pe Maria Rosetti purtând ie şi năframă. Ia românească apare şi în tablourile semnate de Nicolae Tonitza, Camil Ressu, Ion Theodorescu-Sion sau Francisc Sirato.

A inspirat designeri de renume

Patru decenii mai târziu, ia românească a fost sursa de inspiraţie pentru una dintre colecţiile semnate de Yves Saint Laurent. În colecţia toamnă-iarnă din 1981, piesele de rezistenţă ale creatorului de modă au fost bluzele inspirate din folclorul autohton.

Designul tradiţional românesc este în continuare apreciat în moda internaţională. În 2012, cămaşa tradiţională românească a apărut într-un pictorial Vogue. Editorii celebrei publicaţii de modă au ales pentru vestimentaţia cântăreţei britanice Adele o bluză inspirată de ia românească, din colecţia de primăvară-vară 2012 a lui Tom Ford. Colecţia Tom Ford pentru primavara/vara 2012 cuprinde mai multe bluze care au ca inspiraţie ia. Aceasta se regăseşte şi în colecţiile designerilor români ca Adrian Oianu, Valentina Vidraşcu sau Andra Andreescu.

Cum poate fi purtată

Iile sunt îndrăgite de românce, ca dovadă că sunt dispuse să plătească sute de lei pentru a le îmbrăca. Bluza tradiţională a devenit un obiect vestimentar aproape obligatoriu în garderoba româncelor.

Modelele tradiţionale, cusute manual, pot compune ţinute moderne, spectaculoase, care atrag atenţia pe stradă sau chiar la cocktailuri. Ia poate fi purtată în orice sezon, pentru că niciodată nu va fi demodată. Se poate combina cu  fuste creion pentru o ţinută chic sau cu o pereche de blugi pentru o ţinută casual.

 

citeste totul despre: