Cum e un nume extrem de cunoscut în peste 30 de ţări, unde accesoriile sale, mai ales butonii – a creat inclusiv pentru Karl Lagerfeld – fac furori şi generează tendinţe, i-am solicitat un interviu, pe care, cu nonşalanţa englezoaicei care are şi sânge franţuzesc în vene, Babette mi l-a acordat fără să clipească. Altminteri, cum aş fi aflat care e piatra cea mai apreciată din bijuteriile la modă şi ce nuanţă e în vogă în 2016?!

Babette, când erai mică, aveai parte de bijuteriile pe care ţi le doreai, cu care presupun că pe atunci doar te jucai?
Eram foarte pretenţioasă, iar părinţii îmi dăruiau bijuterii foarte drăguţe. Pe ale mamei le adoram pur şi simplu, eram foarte fericită să le port!

Când ai decis că vei fi creatoare de bijuterii?
Chiar dacă realizam manual bijuterii încă din anii de şcoală, îmi doream, de fapt, să fiu designer de modă. După ce am terminat şcoala, am intrat la Chelsea College of Art şi am început să lucrez cu diferite textile. Mi-am dat seama repede însă că materialele respective nu mă inspiră la fel de mult precum metalele, lemnul sau sticla. Unul dintre profesorii de acolo a sugerat să mă specializez în bijuterii şi, întrucât asta îmi dorisem, am şi făcut-o.

Care a fost momentul în care ai înţeles că vei face carieră în design?
Probabil că atunci când am fost admisă la Central Saint Martins School of Art. Am început să creez bijuteriişi m-am îndrăgostit de materia asta! Mi se părea foarte la-ndemână să creez mici sculpturi tridimensionale, mereu la modă. Am ştiut imediat că vreau să am propria mea companie după ce aveam să închei studiile şi asta am şi făcut.

Cum au primit părinţii tăi vestea că vei urma o carieră creativă?
M-au sprijinit total. Am fost de acord să iau cursuri de economie şi de afaceri, la Universitate, vreme de doi ani, înainte să ajung la Art College, ca să stea liniştiţi că mă voi descurca în cazul în care voi eşua cu cariera creativă. 

Câte inele, brăţări şi cercei porţi la o ocazie?
De exemplu, de Anul Nou am fost la Punte Del Este, în Uruguay, alături de prieteni, într-o mulţime extrem de eterogenă. Am purtat inelul de logodnă, verigheta, fireşte, create de mine. Apoi, un inel pe care-l port zilnic pe degetul mic, inelul cu norişor pe arătător, precum şi trei inele lipite, la care am adăugat cercei din aur roz.

Porţi numai inele pe care ţi le-ai făcut singură?
De cele mai multe ori, deoarece creez piese pe care mi-ar plăcea şi mie să le port! Când vine vorba despre inele, îmi place să combin materialele şi culorile, să lipesc un inel din aur roz cu diamante de unul din aur galben. Acum, la modă e să porţi inele cam pe toate degetele, pentru un look rock’n’roll!

Descrie-ne verigheta pe care o porţi!
Soţul meu a presupus că îmi voi dori să creez eu însămi inelul de logodnă şi verigheta, astfel încât când m-a cerut, mi-a oferit un superb colier din aur roz cu diamante şi safire roz. Pentru logodnă, am ales un diamant oval care era foarte popular în epoca victoriană, iar acum a revenit la modă. L-am prins într-o gheară subţire, ceea ce îi conferă şi modernitate, pentru contrast şi i-am ataşat o furcă dublă încrustată cu mici diamante. Verigheta are formă de V, astfel încât alături de inelul de logodnă par împreună un singur inel, mare.

Reuşeşti să-ţi separi munca de viaţă?
Orice antreprenor din industria mea îţi va răspunde, invariabil, nu! În fiecare an particip la târguri, vizitez magazine, am întâlniri de afaceri în Marea Britanie, Italia, SUA, Turcia, România, Franţa,  Japonia, China etc. Cred că e inevitabil să amesteci afacerea cu viaţa socială, mai ales într-un univers atât de colorat ca al nostru!

Ce s-a schimbat de când ai primit  titlul „ Designer of the Year 2015”?
Am dat foarte multe interviuri! Am fost abordată de un retailer important, pentru a mă ocupa de designul unei colecţii, deocamdată, nu pot spune despre ce e vorba.

Care e cel mai scump obiect din colecţiile tale?
Nişte butoni personalizaţi, făcuţi din aur galben masiv cu diamante de mare calitate.

Ai vreun sfătuitor de zi cu zi?
Mi-am deschis afacerea când aveam 24 de ani, iar industria s-a schimbat considerabil în ultimii ani. Dar am câţiva sfătuitori din industrie, iar tatăl meu are oricând o sugestie bună.

Când creezi bijuterii, te gândeşti vreodată – asta e pentru David Beckham ori Antonio Banderas ori Sienna Miller ori Elle MacPherson?
Sigur, câteodată realizez câte un design unic, pe măsura personalităţii. De exemplu, David Beckham are nişte butoni personalizaţi de mine, o pereche unică. Uneori, aleg eu însămi modelul potrivit, aşa cum a fost când i-am trimis Alteţei Sale Regale Prinţul William butoni cu ochelari de soare şi un trabuc, fireşte, mizând pe simţul umorului tipic britanic!

Cum a ajuns să poarte Nicole Scherzinger bijuteriile create de tine?
O cunosc pe stilista ei, care dorea nişte bijuterii ieşite din comun pentru emisiuni cum ar fi „X Factor”, aşa că m-am apucat de treabă! 

Lumea bijuteriilor e una inevitabil narcisistă? De pildă, butonii cu bicicletă sunt adorabili, dar ce spune asta despre mine?
Nu cred că e mai mult narcisisim decât în modă. Frumuseţea e că în ziua de azi sunt atât de multe produse încât satisfac orice gust şi se potrivesc oricărei personalităţi.

Cum a fost când ai creat butoni şi broşe pentru Karl Largerfeld?
Karl Lagerfeld e o legendă vie! Colecţiile sale au umor, au contondenţa rock’n’roll-ului, iar el adoră negrul! Asta am încercat să cuprind în creaţiile mele, care i-au plăcut şi au dispărut repede din magazine! E un tip fermecător, pe care l-am întâlnit la Londra şi cu care m-am întreţinut în franceză, deoarece el trăieşte la Paris, iar eu sunt pe jumătate franţuzoaică!

Câte aprecieri a avut poza ta cu Lagerfeld?
Multe! Am postat-o şi pe LikedIn, şi pe Instagram, aşa că au fost chiar multe!

Care sunt pietrele, materialele şi culorile tale favourite în 2016?
Îmi place mult marcasita în acest sezon, amestecul de negru cenuşiu cu irizaţii strălucitoare. Arată grozav la butoni, ca şi la bijuteriile pentru femei.

Ce reprezintă un interviu pentru tine – e doar o obligaţie de promovare sau chiar îţi place să fii întrebată cum e viaţa în Notting Hill?
Îmi plac interviurile, mai ales când întrebările sunt inteligente şi diferite de cele obişnuite. E plăcut să pot împărtăşi poveştile şi experienţele trăite pe parcursul dezvoltării brandului meu.

E obositor să călătoreşti prin toată lumea, de la Cascais la Bucureşti?
Îmi place să călătoresc, deşi acum, că m-am măritat îmi place şi mai mult când soţul meu poate veni cu mine, să viziteze toate locurile frumoase prin care ajung.  

Ce ştii despre bijuteriile româneşti şi despre România în general?
Am fost anul trecut, la un eveniment de modă organizat de Adina (n. red. – stilista Adina Buzatu), şi m-am îndrăgostit de Bucureşti. E un oraş foarte frumos, cu o arhitectură romantică şi cu clădiri hausmanniene (n. red. – stilul folosit de baronul Haussmann în secolul XIX la renovarea Parisului). Am fost foarte impresionată de clădirea Parlamentului, am avut şansa să fiu invitată acolo la cină, un veritabil privilegiu.