Cum îngrijim corect încălţămintea iarna

Cum îngrijim corect încălţămintea iarna

Cum sa cureti urmele albe de pe incaltamine lăsate de sarea din zăpadă FOTO: wikihow.com

Zăpada, gheaţa, dar mai ales soluţiile antiîngheţ şi sarea împrăştiate pe străzi ne strică încălţămintea în fiecare iarnă. Fie că este vorba despre piele naturală, piele întoarsă ori material textil, ghetele şi cizmele se deteriorează în sezonul rece dacă nu le îngrijim corect.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ghetele, cizmele şi bocancii de iarnă se curăţă diferit în funcţie de materialul din care sunt fabricate. Lane Gerson şi Ariel Nelson, proprietarii unui atelier din SUA de încălţăminte bărbătească realizată la comandă, au oferit pentru publicaţia „Business Insider“ câteva recomandări utile despre cum sa ingrijim corect încălţămintea de iarna.

Cum le uscăm

Deşi este tentant să punem ghetele ude lângă un calorifer sau o altă sursă de căldură, aceasta nu este cea mai inspirată idee. „Umpleţi încălţămintea cu ziare pentru că acestea absorb umezeala, apoi înlocuiţi-le cu calapoade din lemn“, spun cei doi specialişti pentru publicaţia americană.

Cum îndepărtăm mirosul

Mirosul neplăcut al încălţărilor este cauzat de o acumulare de bacterii sau fungi (ciuperci) în interiorul acestora. „Există o varietate de soluţii, de la spray-uri antibacteriene şi până la aplicarea unui strat subţire de bicarbonat de sodiu“, recomandă specialiştii. De asemenea, există pe piaţă branţuri antimiros pentru cei care se confruntă frecvent cu această problemă.

Cum se şterg urmele albe

Petele albe de pe incaltaminte lăsate de sarea din zăpadă pot fi şterse cu o soluţie specială de curăţat pielea sau cu una de îndepărtat sarea. Apoi, umpleţi cizmele sau ghetele cu ziare şi lăsaţi-le la uscat, departe de surse directe de căldură. „La final, aplicaţi o cremă de încălţăminte sau uleiuri naturale pentru a le reda strălucirea iniţială“, recomandă specialiştii.

Sub nicio formă nu este indicat să băgăm încălţămintea sub jetul de apă, pentru că veţi deteriora materialul, mai ales dacă este vorba despre piele naturală. Dacă nu aveţi o soluţie specială de curăţat, folosiţi o cârpă umedă, moale şi curată.

Ce încălţăminte este indicată iarna

„Materialele sintetice create special pentru vremea rece precum Gore Tex sau cauciucul sunt materiale potrivite pentru cele mai grele zile de iarnă. Dacă este îngrijită şi tratată corespunzător, pielea de calitate este un material natural rezistent care poate face faţi intemperiilor“, spun specialiştii.

Pentru a creşte rezistenţa pielii pe timp de iarnă, aceştia recomandă uleiurile naturale, precum cel de nurcă.

Evitaţi mersul prin zăpadă

Cizmele şi ghetele se deformează atunci când mergem prin zăpadă înaltă. Forma acestora se poate schimba, iar tocul se poate deplasa într-o parte.   

Citeşte şi:

Povestea doamnelor în ghete cu crampoane

Cât costă cele mai scumpe cizme din lume?

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: