Cum deosebim o ie autentică de un fake

Cum deosebim o ie autentică de un fake

Colecţia privată de ii (Corinea Bedreagă)

Ia a devenit un obiect vestimentar extrem de modern, însă pe piaţă sunt o mulţime de bluze stilizate care se vând la preţ de ie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Bluza tradiţională românească este o comoară ce se ascunde încă în lăzile de zestre ale bunicilor noastre. „Cămaşa cu altiţă” fascinează şi azi, creatori de modă faimoşi inspirându-se din portul tradiţional feminin românesc: Yves Saint Laurent, Jean Paul Gautier .

Azi, pe piaţa, există foarte multe cămăşi stilizate ce vor să poarte numele de „ie”. Este totuşi important să ne dăm seama care sunt cămăşi tradiţionale autentice şi care nu. Trebuie să ţinem cont că ia este o poveste şi să o citim în acest sens: pe umeri este reprezentat cerul, apoi pe umeri se află altiţele şi nu ajung niciodată până la cot. Apoi, pe cămaşă sunt reprezentate râul şi pământul. Femeile se strâng împreună şi spun „Tatăl nostru” în timp ce cos cămăşile, ele crezâng că aşa încarcă energetic ia. Cămaşa dobândeşte rolul protector pentru femeia care o poartă. 

Simbolurile de pe ie se descifrează astfel: 

spirala - eternitate, infinit

linie dreaptă verticală - viaţa

copacul cu ramuri - înţelepciune

spirala dublă - linia dintre viaţă şi moarte

linie dreaptă orizontală - moarte

linie şerpuită - apa, râurile 

Cromatica iei este un alt aspect important, legile nescrise nu permit femeilor nemăritate să poarte alte culori decât cele deschise: auriu, galben, roşu. Ornamentele cu biluţe, broderiile grele şi culorile sobre sunt rezervate femeilor în vârstă. 

Un alt aspect important este materialul din care ia este confecţionată. O ie autentică este mereu confecţionată din in, bumbac topit, borangic sau cânepă. 

citeste totul despre: