Cu cât mai mult, cu atât mai bine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Excesul redundant, opulenţa imprimeurilor, materialele impunătoare şi influenţele artistice se reîntorc în moda dominată de simplitate şi minimalism în ultimii ani

Cardigane simple, în culori cuminţi, tăieturi drepte şi corecte, haine din caşmir cu genţi fără strălucire, acestea au fost piesele majoritare pe podium în ultimii trei ani. Moda scumpă, a brandurilor de lux, devenise o variantă îmbunătăţită şi tăcută a modei străzii. Branduri precum Céline, Jil Sander sau Dior erau principalii promotori ai minimalismului vestimentar.

Pentru unii, o astfel de ţinută era ultimul detaliu care accentua alt tip de cool. Pentru alţii, era prea liniştit şi prea auster. Pentru retailerii internaţionali, precum Zara, a devenit moda perfectă ce poate fi mimată cu preţuri mult mai mici. „Minimalismul a fost o forţă în modă, o voce care a cântat mereu din fundal. Şi dacă nu-ţi plăcea, nu puteai să o ignori“, scrie cotidianul britanic „TheGuardian“.

Maximalismul după criză

Ceva s-a întâmplat la finalul lui 2013, când ţinutele pentru următorul an au fost arătate pe podium. Show-ul Céline a debordat în culoare şi în aerul că starea brandului în ceea ce priveşte minimalismul s-a schimbat. Fuste plisate, tunici pictate, imprimeuri puternice, toate acestea anunţau schimbarea. Genţile plic au luat forma sacilor de gunoi, la Lanvin, iar rafia a devenit materialul preferat al sezonului. Casa de modă Prada, la rândul ei, a excelat în influenţe artistice şi culori, ca şi cum ar fi fost ultima colecţie prezentată.

moda celine
moda celine

Creaţii Céline

Arta este inspiraţia majoră a întregului 2014. Fotografiile lui Brassaï au influenţat-o pe Phoebe Philo, de la
Céline, doamna Prada a fost inspirată de desenele de pe stradă, iar Karl Lagerfeld a adus un omagiu artei, în general. Iar toate aceste influenţe nu pot fi traduse în linii drepte şi culori cuminţi, ci într-un adevărat festival al hainelor, care se traduce prin maximalism. Rămâne doar o întrebare: cum va traduce moda străzii acest moft?

image


Creaţii Prada

moda prada

„Este uşor să fii tributar stilului minimalist. Până şi materialele ieftine arată bine dacă sunt croite în linii drepte, cel puţin pentru primele spălări. Dar maximalismul este complicat şi amăgitor“, scrie „The Guardian“.

moda Givenchy

Creaţie Givenchy

Cine poate maximalism?

Bloggeriţa Susie Lau crede că moda contemporană s-a specializat în producerea unor haine care nu mai au nevoie de modificări, aşa că noile tendinţe se vor diferenţia cu ajutorul materialelor scumpe sau al accesoriilor. „Este mult mai greu să reprezinţi acest stil, pentru că sunt multe ornamente şi imprimeuri maximaliste pe care, la o scară mult mai joasă, nu ţi le poţi permite din cauza preţurilor“, a scris aceasta.

colaj

Creaţii Jean Paul Gaultier

Ben Matthews, managerul site-ului de lux Net-a-Porter, nu vrea să scoată marele public din jocul maximalismului care se pregăteşte. Precum nu este nici hotărât să elimine piesele minimaliste care vor rămâne, cel mai probabil, preferinţa multor femei în continuare. „Minimalismul nu poate juca rolul pe care îl stăpâneşte tendinţa momentului. În acelaşi timp, spiritul ludic al maximalismului va fi mult mai greu de obţinut, aşa că încă nu ştim la ce să ne aşteptăm“, a declarat acesta pentru publicaţia britanică.

În septembrie, „The New York Times“ sesiza întoarcerea curentului în tendinţe la Săptămâna Modei din
Londra, doar că nu pe podium, ci în afara culiselor. Editori de modă, pasionaţi de modă sau doar curioşi au evidenţiat pasiunea pentru culoare şi accesorii, dar, mai ales, pentru hainele care sunt inspirate din poveşti.

Până la urmă, poate chiar cererea inconştientă a publicului a dus la această schimbare. Era digitală din lumea modei este dominată de aplicaţia Instagram, pentru că vizualul este cel mai dorit de către pasionaţii domeniului. „Când imaginile se derulează în faţa ta într-o secundă, tendinţele se nasc instantaneu. Şi atunci, în acele momente, hainele împodobite sunt cele care atrag atenţia din prima“, spune Susie Lau.


Creaţii Chanel

Tânăra crede că, la un nivel subconştient, designerii reacţionează la aceste lucruri. Minimalismul şi-a atins culmile subtilităţii în ultimii ani. „Oamenii vor aprecia mereu o pereche de pantaloni bine croită, dar ce le atrage atenţia mai repede: o pereche gri sau o tunică cu broderii, colorată şi accesorizată cu diverse bijuterii?“, scrie „The Guardian“.

colaj
colaj

Urmează un sezon hilar
Maximalismul, prin definiţie, are o poveste. Este o formă a artei exprimată în altă formă a artei. Minimalismul, pe de altă parte, este subtilitatea care vorbeşte de la sine. Cred că fiecare dintre noi nu poate spune că este fidel doar unui stil, pe vecie. Moda se schimbă odată cu noi, de cele mai multe ori datorită nouă.

Bloggeriţa Susie Lau crede că Instagram a avut un rol extrem de important în schimbarea tendinţelor. O aplicaţie devenită instrument cu care poţi colora realitatea capturată a schimbat deja percepţia mulţimii asupra vizualului. Mulţimea a simţit, pe pielea ei, beneficiul imaginii, al compoziţiei, al îmbinării paletelor de culori.

Apetitul a crescut, iar acum moda trebuie să răspundă. O rochie tip Dolce&Gabbana, casă de modă care a promovat maximalismul, ca şi restul modei italiene, va atrage privirile imediat într-un instantaneu, spre deosebire de o ţinută perfectă, în stil minimalist. Cea din urmă necesită cunoaştere pentru a înţelege dedesubturile. La fel, nu oricine poate înţelege influenţele maximaliste, dar aproape oricine se poate bucura de ceea ce este evident în faţa lui, nu? Poate ea nu ştie că imprimeurile rochiei sunt inspirate din arta lui Dali, dar ştie sigur că îi place cum se scurg ceasurile. Iar greşelile de stil care vor urma vor veni tocmai din această necunoaştere. Cred că, pe lângă multă culoare şi opulenţă, va fi şi mult râs implicat, fie chiar şi pe sub mustaţă.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite