12 ani din istoria lumii într-unul singur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acest an a reuşit să îmbine atâtea influenţe într-un singur sezon, că merită premiul pentru diversitate şi eclectism. Şicul de origine bizantină, pasiunea pentru blană din anii '30 şi kitsch-ul din anii '70 sunt doar câteva perioade existente în ţinutele verii, dar şi ale iernii care urmează.

1174
În toate cronicile de modă scrise de bloggerii autorizaţi ai industriei, dar şi de specialiştii veterani, referinţa anului 1174 nu apare. Dolce&Gabbana au evidenţiat şicul extraordinar bizantin prin colecţia toamnă-iarnă 2013/2014, cu referinţe clare la mozaicurile din Catedrala din Monreale, Sicilia. Roşu cardinalului, dantela şi mărgelele purtate pe mână sunt doar câteva dintre elementele care au existat în secolul al XII-lea şi care au fost reinterpretate aproape o mie de ani mai târziu. În 1174 a început construcţia Domului, iar în 1182 era deja ridicat la statutul de Catedrală.

image

Colecţia Dolce & Gabbana, inspirată de Catedrala siciliană

   

1591
Serialele de televiziune şi peliculele se numără printre cei mai puternici generatori de influenţe în stilul vestimentar al ultimilor ani, alături de muzicieni. Aşa că dacă până anul trecut, bărbile şi părul celor din formaţia britanică Mumford&Sons au definit stilul masculin, în 2013, noua ecranizare „Romeo şi Julieta”, este readus look-ul din 1590. Coafura monahală sub formă de bob, de data aceasta dedicată bărbaţilor, se numără printre stilurile care au cucerit tendinţele acestui an.

1922
2013 sau anul lui Gatsby, aşa cum s-a dovedit până acum. De la vacanţe, nunţi, hoteluri stilizate în ordinul estetic care a caracterizat anul 1922, nici moda nu rămâne neutră. Dar aici nu mai este vorba de piese vestimentare neapărat, cât atmosfera care rezultă din combinaţii.

image

1936
Când Phoebe Philo a dezvăluit sandalele blănoase tip Birkenstock la show-ul casei de modă Céline s-au întâmplat două lucruri. A fost declarată pe loc „fabuloasă”, dar şi o reminiscenţă a operei „Breakfast in fur” (Mic-dejun îmblănit), din 1936, a artistului elveţian suprarealist Méret Oppenheim. „Cu toate că şansele să cunoşti pe cineva care se îmbracă de la Céline sunt destul de mici, să comentezi cuiva care le poartă că «sandalele tale sunt atât de 1936» este complimentul suprarealist al verii”, scrie cotidianul britanic „The Guardian”.

image

1955
Dior va rămâne mereu asociat cu anii '50, iar anii respectivi vor fi mereu asociaţi, la rândul lor, cu tipul de feminitate „purtată” la serile cu ceai rece. Şi cum altfel ar fi putut Raf Simons, directorul de creaţie al casei de modă, să evidenţieze acest lucru decât prin reinterpretarea unor opere de artă semnate de Andy Warhol.

image

1967
A fost anul în care Elvis Presley s-a căsătorit cu Priscilla, anul în care Martin Luther King a avut un vis şi cel în care mişcarea Summer of Love s-a desfăşurat din plin. Tot 1967 este anul în care are loc sezonul şase din „Mad Men/Nebunii de pe Madison Avenue”. Betty Francis, fostă Draper, se reîntoarce pe locul binemeritat, respectiv etalonul modei. Rochiile lungi, paietate în culori vii, precum galbenul, păr plin de volum machiaj evident sunt elementele care fac capetele să se întoarcă după astfel de apariţii.

1977
„Behind the Candelabra”, cu Michael Douglas şi Matt Damon, este filmul care redeschide apetitul pentru disco, cu tot ceea ce înseamnă. Blugi cu talie înaltă, blănuri, cel mai probabil sintetice, spray de păr cu sclipici, pantaloni foarte mulaţi, indiferent de cine sunt purtaţi, şi bluzoane. Dar în special părul, unde se mizează pe extrem de mult volum. Kitsch-ul este cuvântul care caracterizează moda acelor ani. Sunt lucruri care ar fi trebuit să rămână istorie, iar 1977 este unul dintre acestea.

1981
Şi când nu este filmul cel care atrage atenţia, atunci sunt hainele. Cum este cazul ţinutelor denim purtate de actriţa Keri Russell în serialul „The Americans”. Stilul anilor '80 a implicat blugi, denim şi multe combinaţii între cele două. Aşa că nu va este de mirare că se poate observa deja, în moda străzii, influenţa acelor ani readusă în prim-plan de către un serial de astăzi.

1989
Lansarea documentarului „Made of Stone” al trupei Stone Roses aduce cu sine şi ţinute de mult uitate. Tricourile cu mesaje, extrem de populare la începutul anilor '90, blugii prespălaţi şi o coafură rebelă au devenit astăzi cheia succesului când vine vorba de lejeritate.

1994
Designerul britanic în vogă JW Anderson a recunoscut recent că are o slăbiciune pentru toate lucrurile unisex. De la parfumul „One”, de la Calvin Klein, până la diverse piese vestimentare, Anderson a vrut să arate că nu există bariere când vine vorba de stil. Dar nu acesta este motivul pentru care jumătatea anilor '90 sunt cool din nou, ci combinaţiile tip hipster.

image

1998
„Buffalo 66” îi aducea pe micul ecran pe Vincent Gallo şi Christina Ricci, în varianta ei blondă. Pasiunea personajului feminin pentru rochii tip neglijeu, imprimeuri mari florale, dar şi de şarpe a putut fi revăzută în colecţiile pentru primăvară-vară ale unor case de modă precum Preen.

2003
După apelul de trezire dat de uraganul Sandy, designerul Marc Jacobs a alimentat şi mai mult obsesia pentru vreme a americanilor instalând o versiune veche de zece ani a unei turbine a artistului Eliasson pentru a recrea un apus de soare. Acelaşi tip de lumină este folosit prin filtrul Kevin de pe Instagram, devenind un soi de portocaliu omniprezent, atât în haine, cât şi în atmosferă. 

image
Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite