10 mituri în moda feminină

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vestimentaţia este pe de o parte funcţionalitate, pe de alta, estetică, în ultimul secol frumuseţea devenind un criteriu mai important în alegerea hainelor care ne susţin vizual. Cât din frumuseţe este subiectivitate şi cât obiectivitate rămâne o temă complexă pe care urmează să o abordez într-unul dintre articolele viitoare.

Cert este că frumuseţea, pe care în context vestimentar o numim armonie, echilibru, stil personal, şic, şamd, naşte controverse care îşi au originea în conjunctura istorică, influenţele geografice sau stereotipurile stilistice propagate de la o generaţie la alta. 

Despre aceste controverse vreau să vă vorbesc astăzi, despre aplicabilitatea lor, gradul de actualitate şi motivaţiile care ar fi putut să le genereze. Miturile din garderoba feminină:

1.      Negrul crează iluzia unei siluete (mai) suple. Unul dintre miturile reale, explicaţia fiind aceea că, în timp ce albul reflectă întreg spectrul de frecvenţe ale luminii, creând un efect de halou, de discuri de lumină în jurul obiectelor de această culoare, expandându-le astfel conturul, în cazul obiectelor negre, fenomenul este invers. Totuşi, culoarea nu este singurul element al vestimentaţiei, care modifică percepţia referitoare la forma sau dimensiunea unui corp. O anatomie voluminoasă acoperită de articole vestimentare lipsite de o formă precisă va crea un aspect amplu de masă amorfă care nu poate fi salvat de nicio culoare. Aşadar, negrul contribuie la obţinerea unui aspect suplu, în special alături de anumite croieli şi ţesături.

2.      Rochia neagră este o alegere întotdeauna sigură, o afirmaţie pe care, din păcate, o întâlnesc prea des în publicaţii de modă, bloguri sau la persoane implicate într-un fel sau altul în industria modei, ceea ce mă face să cred că teoria cromatică nu este suficient studiată la şcolile de artă/design vestimentar/jurnalism de modă. Negrul este prea intens pentru o tipologie cromatică estompată, cum ar fi o persoană ai cărei pigmenţi din structura părului, ochilor şi pielii sunt palizi, fazi, neclari. De asemenea, negrul este o non-culoare închisă şi rece, prea aspră pentru o persoană cu pielea, părul şi ochii în culori deschise: piele alb-gălbuie, păr blond de culoarea mierii, castaniu deschis sau roşcat, ochi căprui deschis, verzi.

3.      Dungile orizontale crează iluzia unei anatomii voluminoase. Parţial adevărat, dungile orizontale se pot face vinovate de acest efect nedorit, însă nu este cazul să expulzăm orice fel de dungi orizontale din garderobă. Cele subţiri împiedică focalizarea privirii asupra lor, prin urmare nu vor crea efectul de amplificare, întindere pe care îl au cele late. Dungile în culori deschise pe un fond închis (dungi albe mai subţiri şi negre mai late), precum şi piesele vestimentare în croieli apropiate de linia corpului au de asemenea un efect pozitiv asupra siluetei.

image

4.      Sandalele sau pantofii decupaţi nu se poartă cu ciorapi. Ciorapii nude şi pantofii peep-toe sunt, într-adevăr calea sigură către un aspect învechit, iar asocierea unor ciorapi opaci cu sandale delicate de vară este forţată şi nu foarte logică. Sandalele sau pantofii care pot fi purtaţi cu ciorapi sunt uşor masivi, cu platformă, barete late, catarame de mari dimensiuni sau în culori închise.

5.      Poşeta şi pantofii ar trebui să fie în aceeaşi culoare. Singurul merit al poşetei şi al pantofilor în aceeaşi culoare este aspectul deliberat, ordonat pe care îl oferă unei ţinute. Dacă aceasta este imaginea pe care doriţi să o imprimaţi aspectului vostru, în special într-o conjunctură profesională sau formală, poate fi o alegere potrivită. O ţinută actuală, proaspătă şi mai puţin previzibilă se obţine însă cu accesorii care au o idee stilistică asemănătoare, fără a fi însă, identice: pantofi Oxford şi poşetă messenger în culori diferite pentru un look androgin, escarpeni şi poşetă structurată pentru un look business. În plus, culorile neutre (beige, bleumarin, gri, etc) vor arăta bine alături de un număr mare de alte culori.

Continuarea, săptămâna viitoare. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite