Zece caracteristici ale unei relaţii de cuplu greu de zdruncinat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu toţii dorim să avem o relaţie de cuplu fericită, plină de dragoste şi de înţelegere. Din nefericire, cei mai mulţi am fost expuşi încă din copilărie atâtor modele de cuplu defectuoase încât nici nu avem de unde să ştim exact cum ar trebui să se comporte partenerii într-o relaţie sănătoasă, fericită, care are şansa de a rezista în timp.

Iată ce defineşte o relaţie de cuplu sănătoasă, bazată pe respect şi iubire, în opinia psihologului american specializat în probleme de cuplu Jennifer Twardowski, autoare a unor cărţi de specialitate.

1. Ambii parteneri ştiu că sunt responsabili de întreţinerea fericirii individuale, dar multe cupluri pică în capcana credinţei că cel de lângă el ar trebui să fie sursa fericirii, dragostei şi sentimentului de împlinire pe care le aşteptăm de la viaţă. Într-un cuplu suntem împreună la bine şi la rău, ne susţinem şi ne ajutăm, dar trebuie să înţelegem că fericirea proprie nu depinde în totalitate de celălalt.

2. Niciunul dintre parteneri nu încearcă să-l controleze sau să-l „repare“ (schimbe) pe celălalt. Partenerii trebuie să respecte diferenţele dintre ei, pentru ca relaţia să nu devină un câmp minat, generatoare de conflicte. Realitatea este că nimănui nu-i place să fie schimbat. Dacă o persoană vrea cu adevărat să schimbe ceva la ea, o va face fără să fie împinsă de la spate.

3. O relaţie de cuplu sănătoasă este echilibrată. Adică niciunul dintre parteneri nu are mai multă putere de decizie decât celălalt, ci iau împreună deciziile, fără diferenţe care l-ar pune pe unul dintre ei în situaţii umilitoare sau incomode.

4. Conflictele sunt rezolvate atunci când apar, după care trebuie date uitării. Certurile sunt inevitabile într-o căsnicie, dar acestea trebuie privite ca lecţii de viaţă din care învăţăm cum să ne îmbunătăţim relaţia, nu trebuie să ne destabilizeze. Nu este niciodată o soluţie să ignorăm, să amânăm problemele sau să ne reprimăm frustrările.

5. Împărtăşirea sentimentelor se face în mod sincer şi direct, niciunul dintre parteneri nu trebuie să ignore sau să minimalizeze ceea ce simte celălalt. Altfel, frustrările vor ieşi mai devreme sau mai târziu la suprafaţă şi vor genera conflicte din ce în ce mai greu de rezolvat.

6. Fiecare partener înţelege că are nevoie de un timp personal, individual, în care să se simtă bine pentru că face lucruri care îi plac şi îl relaxează. În lipsa acestei griji pe care trebuie să o arătăm pentru propria persoană, vom avea din ce în ce mai puţin de oferit perechii noastre, pentru că ne vom simţi stresaţi, epuizaţi, neglijaţi.

7. Ambii parteneri înţeleg că relaţia trebuie pusă înainte nevoilor personale. Într-o relaţie nu luăm decizii de capul nostru, ci este obligatoriu să ne consultăm cu cel de lângă noi în privinţele care contează. Partenerii trebuie să acţioneze şi să gândească la fel ca o echipă.

8. Pe de altă parte, fiecare dintre parteneri înţelege şi acceptă că nu vor putea fi de acord de fiecare dată. Opiniile diferite nu trebuie să distrugă o relaţie, este perfect normal să avem personalităţi şi valori diferite, deci să nu fim de acord cu absolut orice. Tocmai de aceea, partenerii trebuie să înţeleagă care este puterea compromisului într-o relaţie sănătoasă.

9. Loialitatea nu poate lipsi dintr-o relaţie fericită, la fel cum nu poate lipsi nici dorinţa de a trece peste momentele dificile şi de a „creşte“ împreună, de a maturiza relaţia cu fiecare hop care apare şi care este depăşit.

10. O relaţie sănătoasă este cea în care partenerii îşi doresc să fie împreună doar de dragul de a fi împreună. Multe cupluri rămân împreună din motive financiare, altele pentru că sunt motivate de un soi de dependenţă emoţională etc. Însă într-o relaţie fericită, partenerii îşi doresc pur şi simplu, în mod cât se poate de sincer, să trăiască alături de celălalt, dincolo de orice alte posibile motivaţii.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite