Testul care determină dacă o căsnicie va rezista timpului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Răspunsurile automate pe care le dăm spun mai multe decât credem despre ceea ce simţim sau gândim
Răspunsurile automate pe care le dăm spun mai multe decât credem despre ceea ce simţim sau gândim

Acest tip de măsurătoare nu constă într-un detector de romantism, aşa cum ar fi de aşteptat, ci seamănă mai mult cu ceea ce numim instinct.

Data viitoare când cineva care tocmai a trecut printr-o despărţire spune că a simţit mereu că relaţia nu va dura,
s-ar putea să nu fie doar o conştientizare târzie a realităţii. 

Un experiment intrigant despre cât de multe spun răspunsurile automate ale oamenilor despre sentimentele lor a scos la iveală un test care ar putea prezice dacă o căsnicie va dura sau nu.

Mai întâi, 100 de persoane proaspăt căsătorite din Tennessee au fost rugate să-şi evalueze partenerii de viaţă. Deloc surprinzător, toată lumea a declarat că partenerul lui de viaţă este cel mai bun. Apoi au fost rugaţi să privească imagini cu partenerii „cei mai buni” şi simultan să identifice ca fiind pozitive sau negative anumite cuvinte.

După înregistrarea răspunsurilor acestora, echipa de cercetători a urmărit cuplurile timp de patru ani, pentru a evalua starea căsniciei lor. Oamenii care au avut nevoie de mai mult timp pentru a identifica cuvintele negative şi care găseau mult mai repede cuvintele pozitive s-au dovedit a fi mult mai fericiţi în căsnicia lor decât ceilalţi, la finalul studiului.

„Deşi patru ani înseamnă o perioadă relativ scurtă, unii dintre aceştia au experimentat schimbări dramatice, chiar declinul satisfacţiei în căsnicia lor, în acest timp”, a spus James McNulty, psiholog şi coordonatul studiului.

Teoria din spatele primelor răspunsuri, cele automate, negândite practic, spune că mintea, implicit creierul, are nevoie de mai mult timp să treacă de la ceva ce provoacă starea de fericire la celălalt pol. Drept urmare, dacă imaginea soţului sau a soţiei produce o reacţie pozitivă, atunci creierul are nevoie de mai mult timp pentru a „prinde” o noţiune negativă.

„Trebuie să se schimbe complet pentru a procesa un concept negativ după ce vede o imagine a partenerului, dacă acesta are o atitudine pozitivă faţă de jumătatea lui”, explică McNulty. „N-a durat la fel de mult să proceseze un concept negativ după ce a văzut o imagine cu partenerul de viaţă, dacă atitudinea privitorului faţă de partener era mai puţin pozitivă”, a adăugat acesta.

Studiul nu a prezis dacă un cuplu va avea probleme, ci dacă „nesatisfacţia şi disperarea” se vor instala sau nu în căsnicie. Cu alte cuvinte, era vorba mai mult vorba despre atitudinea indivizilor faţă de căsnicie cât despre cât de însorită era viaţa lor.

McNulty este precaut când vine vorba de folosirea experimentului său ca un test de prezicere. „Sunt convins că am fi avut aceleaşi rezultate şi dacă am fi realizat testele şi înainte ca oamenii să se căsătorească. Dar cred că suntem departe de a transforma acest experiment într-un test de verificare a compatibilităţii, pentru că sunt indivizi care devin nefericiţi cu timpul. Ceea ce am observat noi era o tendinţă a majorităţii, dar au existat şi excepţii”, a spus acesta.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite