Sfântul Valentin în lume: şapte tradiţii unice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ziua Sfântului Valentin are semnificaţii diferite în lume FOTO Shutterstock
Ziua Sfântului Valentin are semnificaţii diferite în lume FOTO Shutterstock

De la ţară la ţară, iubirea este sărbătorită cu o serie de tradiţii diferite, chiar dacă multe dintre ele nu au mai supravieţuit trecerii timpului. În unele culturi dragostea nu se sărbătoreşte de Sfântul Valentin, ci în zile total diferite, dar tradiţiile sunt la fel de frumoase.

Iată câteva obiceiuri unice prin care este sărbătorită dragostea în lume.

Slovenia – ţara în care se reia activitatea în agricultură

Sfântul Valentin este unul dintre sfinţii primăverii pentru sloveni şi se spune că plantele şi florile încep să crească din această zi. Adesea, este prima zi a anului în care slovenii încep muncile ]n agricultură. Potrivit tradiţiei, Sfântul Valentin vine pe 14 februarie pentru a aduce cheile tuturor rădăcinilor, ceea ce înseamnă că natura începe să se trezească. Ziua anuală a iubirii în Slovenia este sărbătorită pe 12 martie, de ziua Sfântului Grigorie.

Japonia – ţara în care femeile oferă ciocolată bărbaţilor

Tradiţia spune că pe 14 februarie femeile din Japonia trebuie să ofere ciocolată bărbaţilor. Cu toate acestea, tipul de ciocolată depinde de natura relaţiei. Spre exemplu, „ciocolata giri“ (ciocolata obligaţiei) este cumpărată pentru şefi, colegi şi pentru prieteni apropiaţi şi nu are nicio conotaţie romantică. În schimb, „ciocolata honmei“ este specială, fiind făcută în casă, chiar de cea care oferă darul, şi ajunge la iubiţi şi soţi. Se spune că bărbaţii care primesc acest cadou sunt foarte norocoşi.

O lună mai târziu, pe 14 martie (Ziua Albă), bărbaţii trebuie să întoarcă darurile primite de Sfântul Valentin, iar cadoul lor trebuie să fie de cel puţin două-trei ori mai scump decât cel pe care l-au primit. Bărbatul care nu se supune acestei tradiţii este perceput ca fiind unul care se consideră într-o poziţie de superioritate. Primirea unui cadou cu o valoare egală cu cel dăruit pe 14 februarie este considerată o modalitate de a încheia relaţia. Iniţial se dăruia doar ciocolată, dar acum bijuteriile, accesoriile, îmbrăcămintea şi lenjeria intimă sunt cadourile obişnuite de Ziua Albă.

Ţara Galilor – Sfânta Dwywen este protectoarea îndrăgostiţilor, iar lingura este simbolul dragostei

Ziua Dwywen, cunoscută drept Ziua Îndrăgostiţilor în Ţara Galilor, are loc în fiecare an pe 25 ianuarie. Atunci se comemorează sfânta a cărei poveste de dragoste tragică a inspirat generaţii întregi să facă schimb de felicitări şi cadouri şi să-şi exprime sentimentele cele mai profunde.

Legenda spune că Dwywen s-a îndrăgostit de un tânăr prinţ, pe nume Maeron, care i-a împărtăşit sentimentele, dar dintr-un motiv necunoscut nu au putut fi împreună. Există trei ipoteze pentru acest lucru: primul motiv ar fi că Maeron ar fi violat-o pe Dwywen, încălcând dorinţa acesteia de a rămâne virgină până după căsătorie, al doilea presupune că tatăl ei ar fi interzis căsătoria, iar al treilea că tatăl fetei o promisese deja altcuiva. Înnebunită de durere, Dwywen s-a rugat să-l uite pe Maeron. Un înger răspunde rugăciunilor ei şi îi aduce o poţiune care îi şterge dragostea pe care o purta prinţului, iar pe el îl transformă într-o stană de gheaţă.

Apoi Dumnezeu îi îndeplineşte apoi fetei trei dorinţe. În primul rând, ea îi cere să-l elibereze pe Maeron din mormântul de gheaţă, să o facă protectoarea îndrăgostiţilor şi să o lase să rămână necăsătorită pentru tot restul vieţii. Când Dumnezeu îi îndeplineşte aceste cereri, Dwywen se dedică bisericii.

În mod tradiţional, ziua sfintei Dwywen este sărbătorită prin a da şi a primi lingurile dragostei. Ele datează din secolul al XVII-lea, când tinerii le tăiau şi le sculptau într-o singură bucată de lemn, decorând coada cu simboluri romantice şi apoi le ofereau domnişoarelor pe care le plăceau. Primul exemplar al unei astfel de linguri datează din 1667 şi este expusă la muzeul popular din Ţara Galilor.

Marea Britanie – locul cu cele mai ciudate superstiţii

În ajunul zilei de Sfântul Valentin, femeile din Marea Britanie obişnuiesc să fixeze patru foi de dafin în cele patru colţuri ale pernei şi să mănânce ouă, înlocuind gălbenuşul cu sarea. Ele cred că doar aşa îşi vor visa viitorii soţi. De asemenea, ele obişnuiesc să scrie numele iubiţilor lor pe hârtia pe care o introduc într-o bilă de lut şi pe care o scufundă apoi în apă. Se crede că primul nume care va ajunge la suprafaţă, acela va fi viitorul soţ.

Coreea de Sud - locul unde oamenii „jelesc“ faptul că sunt singuri

La fel ca în Japonia, în Coreea de Sud femeile oferă ciocolată bărbaţilor pe 14 februarie, iar bărbaţii le dau bomboane femeilor pe 14 martie. Pe 14 aprilie (Ziua Neagră), cei care nu au primit nimic pe 14 februarie sau o lună mai târziu, merg la un restaurant chinezesc să mănânce tăieţei negri şi să „jelească“ faptul că sunt singuri.

Ziua de 14 a fiecărei luni marchează o zi a dragostei în Coreea, doar că multe dintre ele au rămas necunoscute. Din ianuarie până în decembrie, ele sunt: Ziua Lumânării, Ziua Îndrăgostiţilor, Ziua Albă, Ziua Neagră, Ziua Trandafirului, Ziua Sărutului, Ziua de Argint, Ziua Verde, Ziua Muzicii, Ziua Vinului, Ziua Filmului şi Ziua Îmbrăţişării.

Finlanda – locul unde se sărbătoreşte prietenia în locul iubirii

În Finlanda, Valentine's Day înseamnă „Ziua Prieteniei“. Spre deosebire de multe alte ţări, unde 14 februarie este o zi a îndrăgostiţilor, în Finlanda este şi ziua prieteniei, când se trimit felicitări şi cadouri. Chiar şi aşa, pentru finlandezi este o zi populară, în care mulţi aleg să se logodească şi chiar să se căsătorească.

China – locul în care oamenii vizitează templul Matchmaker să ceară dragoste

A şaptea zi din a şaptea lună a anului este cunoscută în China sub numele de „Qi Xi Jie“ sau Noaptea celor Şapte, Festivalul celor Şapte Surori sau Festivalul Fiicei, o sărbătoare echivalentă Sfântului Valentin.

Acest festival chinezesc are la bază o poveste de dragostea veche de 2.000 de ani. Ca toate poveştile populare, există mai multe variante ale festivalului Qixi, însă povestea de bază este aceeaşi: doi îndrăgostiţi, Niulang şi Zhinv (zână), sunt separaţi de zeiţa cerului, care a fost supărată că o zână ar vrea să se căsătorească cu un muritor. Ei se puteau întâlni doar o singură dată pe an, pe un pod format de coţofene cărora le-a fost milă de cuplul separat.

Pentru a sărbători această zi, îndrăgostiţii vizitează templul Matchmaker şi se roagă pentru dragostea, fericirea şi căsătoria lor. Cei fără partener vizitează templul pentru a se ruga să aibă noroc în dragoste. Tot de tradiţie ţine şi sculptatul pepenilor de către tinerele fete.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite