Sex: care este probabilitatea?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Una din 20 de femei poate să rămână însărcinată atunci când nu se protejează. FOTO Shutterstock
Una din 20 de femei poate să rămână însărcinată atunci când nu se protejează. FOTO Shutterstock

Când vine vorba despre actul sexual, miturile şi ideile preconcepute sunt considerate adevăruri de necombătut. Dincolo de percepţia populară, care sunt probabilităţile reale ale apariţiei unei sarcini sau a unui atac de cord după o noapte de amor?

Sexul pare lipsit de complexitate, dar în spatele unei acţiuni dedicate plăcerii stă, de fapt, o teorie solidă ce tratează probabilităţile la care oamenii se supun pentru fiecare minut dedicat poftelor trupeşti, relatează site-ul bbc.co.uk.

David Spiegelhalter, profesorul Universităţii Cambridge explică cu rigurozitatea unui matematician care sunt posibilităţile ca un bebeluş sau o boală de inimă să devină rezultatul unei ecuaţii a satisfacţiei.

Iniţial, Spiegelhalter vorbeşte de un studiu realizat în Noua Zeelandă, în cadrul căruia voluntarilor le era permisă o singură partidă de amor pe lună.

Expertul lansează o întrebare capcană referitoare la şansele apariţiei unei sarcini atunci când partenerii nu se protejează şi expune un studiu european menit să măsoare fecunditatea. Rezultatele cercetării s-au bazat pe un eşantion format din 782 de cupluri tinere, ale căror raporturi sexuale s-au soldat cu 487 de sarcini. Cea mai simplă metodă prin care s-a putut estima probabilitatea apariţiei unui copil  a fost luarea în calcul a situaţiilor în cadrul cărora a existat un singur raport sexual între doi parteneri. Şansele apariţiei unei sarcini sunt mult mai mari cu două zile înainte de ovulaţie, restul perioadei nefiind catalogată drept una fertilă. Specialistul susţine că există o şansă din 20 ca femeile să rămână însărcinate într-o zi aleatorie, fără o anumită programare.

Rata succesului

Experţii demografici, cei care studiază caracteristicile populaţiei unei zone, au enunţat o serie de teorii cu privire la rata fecundităţii, având în vedere frecvenţa actelor sexuale în tinereţe.

Astfel, există între 15% şi 30% şanse ca populaţia feminină să aducă pe lume un moştenitor o dată pe lună, în timp ce pentru un act sexual, fără complicaţii viitoare, este acordată o probabilitate de 85%.

Cum să reduci riscul?

Pornind de la premisa că un cuplu tânăr nu doreşte să aibă un copil, profesorul Spiegelhalter a vorbit despre eficienţa metodelor contraceptive.

Măsurile de precauţie nu au o rată de siguranţă de 100%, susţine profesorul britanic. Pilula contraceptivă, dispozitivele intrauterine, implanturile şi injecţiile au o rată de eficienţă de 99%, astfel o femeie din 100 va rămâne gravidă atunci când va apela la această metodă. Acelaşi raţionament este aplicat şi în cazul prezervativelor sau a diafragmelor care au o rată de protecţie mult mai mică.

Aceste cifre capătă o importanţă deosebită atunci când statul se luptă cu nivelul în creştere al natalităţii la adolescenţă. În anul 1998, guvernul britanic s-a confruntat cu o situaţie de criză, având în vedere că 41.000 de fete cu vârste cuprinse între 15 şi 17 ani au adus pe lume un copil. Reprezentanţii ţării au reuşit să diminueze de-a lungul ultimilor ani acest procent.

Numărul naşterilor în creştere nu reprezintă singura situaţie delicată cu care statele de pe mapamond se confruntă, rata avorturilor fiind una destul de mare, în România. Aproape 32.4% din 100 de sarcini se finalizeză cu un avort, potrivit Institutului Naţional de Statistică.

Finaluri nefericite?

În afara avantajelor pe care sexul le are, există şi unele contexte mai puţin fericite pe care acesta le cauzează. Anul trecut, cercetătorii au estimat că unul din 45 de atacuri de cord sunt declanşate de actul erotic. Actorul australian Errol Flynn , fostul preşedinte al Franţei, Félix Faure, şi alte două feţe ale bisericii catolice şi-ar fi găsit sfârşitul în urma unui infarct miocardic cauzat de actul sexual, menţionează bbc.co.uk. 

Potrivit aceleiaşi surse, actele sexuale duse la extrem pot provoaca asfixiere, iar ca mărturie stau decesele unor celebrităţi precum David Carradine sau solistul trupei INXS, Michael Hutchence. Un studiu recent a expus o teorie potrivit căreia în două provincii din Canda s-au înregistrat 117 morţi provocate de atacurile de cord, din cauza sexului.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite