Sex la liber, căsătorie din interes sau de probă: noi forme de mariaj pe care le-am putea alege pe viitor, propuse de un psiholog

Sex la liber, căsătorie din interes sau de probă: noi forme de mariaj pe care le-am putea alege pe viitor, propuse de un psiholog

Pentru unele cupluri, mariajul din interes este cea mai bună variantă/FOTO thinkpositivemag.com

Ştirea recentă privind spargerea de către hackeri a site-ului de relaţii extraconjugale Ashley Madison arată cât de mulţi oameni şi-au înşelat cel puţin o dată partenerul sau partenera. Acest site are peste 37 de milioane de utilizatori din întreaga lume. Pornind de la această realitate, un psiholog afirmă că mariajul tradiţional ar trebui înlocuit cu alte forme de căsătorie.

Desigur, numărul infidelilor este mult mai mare, pentru că nu toţi cei care au aventuri amoroase în afara căsniciei o fac prin intermediul acestui site. Aceste informaţii îi demonstrează psihologului Tracey Cox, expertă în relaţii, că modelul tradiţional de căsnicie nu mai funcţionează cum ar trebui şi că este nevoie de schimbări, de soluţii, scrie ea în Daily Mail.

Fenomenul este explicabil, pentru că oamenii au dorinţe şi nevoi foarte diferite. Un bărbat poate rămâne fidel unei singure femei chiar şi 40 de ani, în timp ce pentru altul această relaţie este imposibilă şi chiar de nedorit. Cu toate acestea, cei mai mulţi oameni ajung într-un mariaj tradiţional. Asta înseamnă că îşi asumă din start următoarele reguli: monogamie, căsătorie din dragoste, fidelitate până la moarte şi traiul împreună cu partenerul.

Nu oricine poate accepta uşor aceste norme, de aceea este bine că unii să recurgă la alte forme de mariaj, crede Tracey. Ea da ca exemplu sfaturile oferite de terapeuta Susan Pease Gadoua şi de jurnalista Vicki Larson, care au scris împreună cartea „The New I Do” („Noul DA”, n.r.).

Mariajul deschis

O soluţie este mariajul deschis, în care partenerii sunt căsătoriţi, se iubesc, dar au relaţii sexuale şi cu alte persoane. Este o variantă mai onestă decât infidelitatea, pentru că în acest caz fiecare este de acord ca soţul/soţia să aibă alte relaţii şi uneori există reguli stabilite de comun acord pentru aceste întâlniri extraconjugale. Soluţia poate fi foarte eficientă în cuplurile unde nevoile sexuale nu pot fi satisfăute numai de partener, dar în acelaşi timp cei doi vor să fie sinceri unul cu altul.

Căsătoria de probă

O altă varianta este mariajul de probă, care este o căsătorie pe termen limitat, pentru ca partenerii să vadă cum se înţeleg să dacă ar dori să rămână împreună. Este o metodă legală, care poate fi prelungită sau transformată în forma clasică de mariaj. Dar, dacă partenerii vor să se despartă, atunci este evitat un divorţ costisitor, pentru că mariajul va expira pur şi simplu, la o dată stabilită de la bun început, de comun acord.

Mariajul din prietenie

Mariajul pentru companie/prietenie este o relaţie care nu se bazează pe iubire, ci pe prietenie şi pe interese comune. Această formă de căsnicie poate să dureze chiar mai mult ca una care are la bază pasiunea. Partenerii sunt foarte buni prieteni, au gusturi comune şi îşi doresc acelaşi lucru în viaţă. Este varianta ideală pentru cei care vor mai curând stabilitate şi siguranţă decât sentimente intense.

Căsătoria pentru creşterea copilului

Căsătoria de dragul copilului este o formă destul de larg răspândită. Apare atunci când partenerii nu şi-au întâlnit sufletul pereche, dar vor să aibă un copil. Astfel, copilul va fi pe primul loc pentru ei şi toate eforturile vor fi îndreptate spre creşterea lui. În acest caz, părinţii se pot descurca bine şi fără să se iubească, dar în timp pot ajunge să se simtă singuri şi dezamăgiţi, neîmpliniţi.

Căsătoriţi, dar trăind separat

Există şi o varinată în care partenerii sunt căsătoriţi, dar locuiesc împreună numai ocazional, în restul timpul fiecare trăind separat. Deşi pare ciudată, metoda este foarte răspţndită şi apreciată de către cei care vor să stea mai mult timp singuri. Şi pentru cei care au carieră solicitantă sau personalităţi foarte diferite, traiul separat poate fi soluţia perfectă. Pe lângă libertatea pe care o are fiecare, timpul petrecut împreună va fi considerat mai valoros şi va fi organizat în moduri cât mai plăcute.

Mariaj din interes

Căsătoria pentru siguranţă/din interes este practic un schimb din care ambii parteneri au de câştigat. Poate fi vorba de siguranţă financiară sau emoţională, dar este în mod evident vorba de o negociere, de interese, nu de iubire. Cea mai cunoscută situaţie este căsătoria unui bărbat bogat cu o femeie frumoasă şi tânără. Dar există şi alte cazuri, de exemplu căsătoria cu o persoană mai puţin atrăgătoare, care va fi însă fidelă şi nu va înşela niciodată.

Indiferent de varianta aleasă, fiecare cuplu trebuie să decidă ce anume i se potriveşte, nu să rămână în modelul tradiţional de căsnicie, dacă simte că acesta nu îi satisface nevoile. Decât să înşele, mai bine schimbă regulile, spune Tracey.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: