„Pierdut libido. Îl vreau înapoi!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scăderea dorinţei poate fi cauzată de boli de origine endocrină şi de depresie.
Scăderea dorinţei poate fi cauzată de boli de origine endocrină şi de depresie.

La originea impulsurilor noastre intime stă dorinţa sexuală. Ea variază de la o persoană la alta şi în funcţie de anumiţi factori poate fluctua.

Este influenţat de hormoni

Un rol important în diminuarea sau în creşterea apetitului sexual îl au hormonii. La ambele sexe, dorinţa sexuală este strâns legată de testosteron. Atât la femei, cât şi la bărbaţi, secreţia acestui hormon este influenţată de vârstă. Nivelul său maxim este între 20 şi 30 de ani, după care scade treptat, odată cu înaintarea în vârstă.

La femei, testosteronul mai oscilează şi în funcţie de ciclul menstrual. S-a crezut multă vreme că la menopauză libidoul scade foarte mult. Un studiu recent arată însă că femeile de peste 50 de ani şi care sunt la menopauză au o sexualitate împlinită.

Pentru femei, un rol important îl are şi estrogenul, hormon sexual care ajunge la nivelul său maxim la ovulaţie. El creşte circulaţia sangvină pelviană, pregătind organismul pentru un eventual contact intim.

La bărbaţi, dorinţa sexuală are un parcurs liniar, deoarece este influenţat doar de testosteron, hormonul sexual masculin secretat în mod continuu. Există şi alţi factori de luat în considerare, (cum este stresul), care pot diminua dorinţa sexuală.

De ce scade dorinţa sexuală

Oamenii de ştiinţă spun că toamna şi iarna, din cauza lipsei de lumină, suntem trişti, avem tulburări de somn, ne simţim fără vlagă, luăm decizii cu dificultate, nu avem poftă de mâncare şi, uneori, ne confruntăm cu tulburări sexuale.

Scăderea dorinţei poate fi cauzată şi de boli de origine endocrină (hipotiroidismul, tumori hipofizare), cât şi de depresie.

Andropauza, echivalentul menopauzei, este definită prin scăderea nivelului de testosteron la persoanele de sex masculin, situaţie care poate modifica dorinţa sexuală la unii bărbaţi. La fel se întâmplă şi în urma administrării de medicamente, cum sunt antidepresivele şi antihipertensivele (diuretice).

Când apetitul sexual este diminuat

În caz de pierdere a libidoului, este recomandat un consult la medicul specialist, pentru a identifica exact cauza. În funcţie de aceasta, el poate recomanda un tratament medicamentos, psihoterapie sau chiar terapie de cuplu. Hipnoza poate fi eficientă atunci când scăderea libidoului este de origine psihologică, explicată de stres, de exemplu, sau de un blocaj.

Află pe clicksanatate.ro care sunt cauzele posibile ale pierderii apetitului sexual!

Excesul de suplimente cu calciu poate cauza infact?

Cum tratezi anemia?

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite