„O căsătorie nu are nevoie de dragoste”, concluzia unui avocat de divorţuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Abordarea pragmatică a căsătoriei merge pe ideea că ţelurile comune şi practice asigură un mariaj reuşit
Abordarea pragmatică a căsătoriei merge pe ideea că ţelurile comune şi practice asigură un mariaj reuşit

Susan Pease Gadoua este o avocată specializată în cazuri de divorţ care s-a convins, după ani de experienţă şi mii de familii destrămate, că dragostea nu este fundaţia unei căsnicii reuşite.

„Cei care nu se căsătoresc din dragoste sunt consideraţi ghinionişti, sunt suspecţi sau exploatatori şi sigur manipulează situaţia în interesul lor. Sunt răi, oricum ar fi. Simţim că ori fac ceva greşit, ori este ceva greşit cu ei. Asta pentru că suntem învăţaţi că dragostea este singurul motiv pentru care merită să te căsătoreşti. Dar, dacă stai un pic să te gândeşti, dragostea este un lux”, îşi începe Gadoua pledoaria împotriva a ceea ce numeşte prejudecăţi.

Specialista îşi începe argumentarea, pe blogul său de pe psychologytoday.com, menţionând că atunci când căsătoria are loc pentru că doi oameni se iubesc, sunt îndeplinite mare parte din nevoile lor umane esenţiale – hrană, acoperiş, căldură.

„Fapt care explică şi ratele scăzute ale nunţilor în mediile mai sărace. Dacă ai fi îngrijorat de chestiuni care ţin de supravieţuirea sau siguranţa ta, nu te vei concentra pe găsirea alesei sau alesului inimii tale. Doar dacă acesta sau aceasta reprezintă biletul de ieşire din această singurătate”, explică aceasta.

Un alt motiv pentru care oamenii se căsătoresc are legătură cu procreearea, în măsura în care, până acum două secole, oamenii din Vest se căsătoreau din motive politice sau pentru putere, mai mult decât din dragoste.

„Era victoriană şi Revoluţia Industrială au adus două schimbări importante în stilul de viaţă al oamenilor: dragostea a devenit populară, iar evoluţia industriei a uşurat vieţile oamenilor. Înainte de aceste momente, divorţul era o chestiune rarisimă, dar când dragostea a intrat în scenă, ca motiv de căsătorie, despărţirile au devenit la fel de comune”, scrie Susan Pease Gadoua.

Autoarea povesteşte în continuare despre mişcările sociale din anii '70, menite să pună accent pe fericirea personală a fiecăruia, care au deschis uşile posibilităţilor, drept urmare divorţurilor. Rata divorţurilor a crescut cu 50%, de la 11% din anii '50, şi nu s-au mai schimbat în ultimii 50 de ani.

Susan Pease Gadoua citează alţi experţi în istoria mariajului care au demonstrat că în încercarea de a întări o căsnicie prin ridicarea standardelor în ceea ce priveşte dragostea, instituţia a fost slăbită de la temelii.

„Când aparul declinul dragostei, mariajul se zguduie. Când romantismul pierde tot, căsnicia moare”, spune aceasta.

Oamenii care se căsătoresc pentru că vor copii cu cineva cu care simt că au potenţial de părinţi buni, pentru siguranţă financiară sau pentru companie au căsnicii mai lungi şi mai bune, pentru că aceştia s-au căsătorit cu un scop clar, este concluzia avocatei. Asta şi pentru că aşteptările lor de la parteneri şi căsători sunt complet realiste. „Soţul nu trebuie să fie Alesul, cum nici soţia nu este aleasa. Este îndeajuns de bun”, completează Gadoua.

Specialista menţionează că deşi sunt destui care văd în această abordare a căsătoriei un compromis major, tot mai mulţi adoptă această variantă. „Nu spun că dragostea trebuie să lipsească din ecuaţie, dar nici nu ar trebui să fie prioritatea numărul 1”, consideră avocata.


Dragostea este o emoţie schimbătoare. La fel de repede cum te îndrăgosteşti, la fel de repede poţi ieşi din această stare. Apoi? Ori relaţia se termină, ori devine toxică. Dacă dragostea este principalul motiv care v-a unit, va fi şi primul care vă v-a despărţi”, explică aceasta punctul ei de vedere.

Dragostea nu este o fundaţie puternică. „Dragostea este puternică, dar tocmai pentru că se poate evapora peste noapte, înseamnă că nu poate fi luată în calcul când vrei să construieşti ceva de durată, în special când sunt şi copii implicaţi. Orice construit pe fundamentul iubirii se va nărui”, spune Susan Pease Gadoua.

Dragostea nu este tot ce ai nevoie. „Ai nevoie de respect reciproc, ţeluri comune şi compatibilitate în mai multe decât doar iubire, pentru o relaţie de lungă durată. Oamenii se îndrăgostesc, aşa cum Kim Kardashian ne-a arătat de multe ori, şi cred că acest lucru lucrează de la sine. O relaţie puternică şi sănătoasă are o reţetă care sună aşa: o doză de respect, o doză de ţeluri comune, trei doze de compatibilitate, o linguriţă de dragoste şi o linguriţă de atracţie (opţional)”, încheie specialista în divorţuri. 

Citeşte şi:

Cum vor femeile să fie cerute de soţii

Ştii ce să faci pentru binele căsniciei tale? 

Eşecul sentimental, între moştenirea şi frica de a face o schimbare

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite