Numărul de parteneri pe care i-am avut înainte de căsătorie, „pietre de moară” pentru căsnicie: de ce ne împiedică trecutul amoros să avem un mariaj fericit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă până acum se credea că experienţele sentimentale şi sexuale ne ajută să fim mai bine pregătiţi pentru provocările unui angajament serios cum este căsătoria, trecutul se poate întoarce împotriva noastră tocmai din cauza istoricului amoros cu care intrăm într-un mariaj.

Experienţa de viaţă se poate dovedi benefică în relaţia de cuplu atâta timp cât numărul partenerilor pe care i-am avut înainte de a face pasul spre căsătorie nu conturează ceea ce poate fi descris ca un „trecut amoros bogat”. 

O cercetare realizată în SUA, pe parcursul mai multor ani, la care au participat persoane cu vârsta între 18 şi 35 de ani, unii nefiind căsătoriţi la momentul începerii studiului, a indicat că cei care au avut mai multe relaţii sexuale şi sentimentale înainte de a se căsători s-au confruntat cu mai multe probleme în mariaj, decât cei cu un trecut amoros mai modest. 

Rezultatele au indicat că în cazul căsniciilor în care unul sau ambii parteneri au avut un trecut sentimental bogat, mariajele au întâmpinat mai multe probleme din cauza comparaţiilor constante cu ce s-a întâmplat în relaţiile anterioare, a fricii de respingere şi a problemelor legate de dificultatea asumării obligaţiilor în casnicie, faţă de partener.

Iată concluziile studiului naţional desfăşurat de Universitatea din Vriginia („What Do Premarital Experiences Have to Do with Marital Quality Among Today’s Young Adults”), care au dus la concluzia conform căreia cu cât experienţa premaritală este mai bogată, cu atât căsnicia va avea mai mult de suferit:

1. Concentrarea pe aspectele negative ale căsniciei

Un aspect scos la iveală de cercetarea care a dorit să stabilească cum este afectată satisfacţia şi stabilitatea unei căsnicii de experienţa premaritală, se referă la faptul că cei care au avut mai multe relaţii sexuale sunt mult mai critici cu partenerii de viaţă şi mai predispuşi să se concentreze pe aspectele negative ale căsniciei.

2. Divorţul, o soluţie la îndemână

Un alt aspect se referă la atitudinea pe care o au persoanele cu un trecut premarital bogat în cadrul unui mariaj atunci când întâmpină dificultăţi. Rezultatele au indicat că sunt mult mai dipuşi să vădă divorţul ca o soluţie, în loc să caute alte modalităţi de a trece peste problemele care apar. De asemenea, s-a observat că nu consideră la fel de important să aibă o relaţie bună cu familia partenerului de viaţă, pe care nu o percep ca o parte necesară pentru menţinerea unui mariaj fericit. Pe de altă parte, cercetări anterioare arată că relaţia cu familia partenerului este extrem de importantă pentru reuşita unei căsnicii.

3. Raportarea la experienţele negative din trecut 

Comparaţia constantă şi involuntară cu foştii parteneri afectează negativ mariajul mai ales când apar probleme grave, similare cu cele care au avut loc în relaţiile anterioare, mai ales dacă tipul de problemă a dus la ruperea unei foste relaţii. În astfel de situaţii, ignoranţa poate fi o binecuvântare, adică un mariaj în care partenerii nu au un număr semnificativ de experienţe sentimentale nefericite, au subliniat autorii studiului. „Certuri şi probleme există în orice mariaj, dar asta nu înseamnă că acestea trebuie să ducă spre destrămarea căsniciei. În aceste condiţii, cuplurile căsătorite care nu au astfel de experienţe la care să se raporteze, nu sunt la fel de predipuse să încline balanţa spre aspectele negative”, după cum s-a explicat în raport. 

4. Istoric sentimental diferit, probleme mai greu de depăşit 

În cazul căsniciilor unde unul dintre parteneri are un trecut sentimental mai bogat decât celălalt, există tendinţa mai mare ca cel care nu este la fel de experimentat să se simtă în dezavantaj, lucru care agravează modul în care decurg conflictele şi certurile inerente într-un mariaj. Multe dintre certuri apar tocmai din cauza nivelului de experienţă diferit, partenerii fiind mult mai puţin dispuşi să-şi accepte punctele de vedere şi să treacă peste neînţelegeri.  

5. Fidelitatea, mai grea pentru experimentaţi 

O altă problemă care a reieşit în timpul studiului se referă la faptul că partenerii cu un trecut sexual premarital bogat nu pun la fel de mult preţ pe exclusivitatea relaţiei sexuale într-un mariaj. Mai ales la începutul căsniciei, parteneriilor experimentaţi le este destul de greu să se acomodeze cu ideea că fidelitatea este o condiţie esenţială pentru reuşita unui mariaj, în ciuda tentanţiilor care ar putea să apară. Situaţia este şi mai dificilă în cazul cuplurilor în partenerul mai puţin experimentat consideră că un mariaj depinde în mod esenţial de exclusivitatea relaţiei sexuale.

6. Responsabilităţi dificil de asumat 

De asemenea, cu cât este mai ridicat numărul relaţiilor pe care o persoană l-a avut înaintea unui mariaj, cu atât îi este mai greu să-şi asume responsabilităţile care îi revin într-un mariaj: de la aspectul financiar, la cele legate de îndatoririle casnice şi copii. Mai exact, cercetarea a relevat că partenerii cu un istoric sentimental bogat preferau să ocolească discuţiile despre teme serioase şi să lase mariajul să-şi urmeze cursul, chiar dacă asta însemna şi apariţia mai multor divergenţe şi probleme. Prin urmare, studiul a indicat că astfel de mariaje se dovedesc mult mai fragile, nivelul de satisfacţie fiind mult mai scăzut.

7. Detaliile despre fostele relaţii, motiv de certuri în mariaj

Nu în ultimul rând, probabilitatea de a dezvălui detalii despre relaţiile trecute este mult mai mare în cazul partenerilor cu un trecut amoros bogat. Amintirile rămân, iar aceste mici incursiuni în trecutul sentimental al unuia dintre soţi se poate dovedi prea mult pentru jumătatea mai puţin experimentată a cuplului. Acest lucru se dovedeşte adesea cauza multora dintre neînţelegerile maritale, după a relevat studiul.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite