Medic sexolog: Cum îţi da seama cât de compatibil eşti cu partenerul şi cât de des ar trebui să faceţi sex

Medic sexolog: Cum îţi da seama cât de compatibil eşti cu partenerul şi cât de des ar trebui să faceţi sex

Medic sexolog: "Perechea potrivită" înseamnă un efort depus pe termen lung şi implică mult mai mult faţă de compatibilitatea iniţială Foto: Arhivă

Medicul sexolog Cătălina Andrei a declarat că pandemia a schimbat felul în care găsim dragostea, „problemele oamenilor singuri sunt legate de izolarea socială impusă şi un blocaj temporar al stimulării simţurilor”. Medicul explică pe de altă parte şi pentru cei care sunt deja într-o relaţie cum îşi pot da seama cât de compatibili sunt cu partenerul.

Într-un interviu Perfecte.ro, medicul sexolog Cătălina Andrei a fost întrebat care sunt principalele problemele cu care se confruntă oamenii fără partener în această perioadă.

„Singuratea este un concept, o decizie de moment din punctul meu de vedere. Poate avea strânsa legătură cu perioada pandemiei (datorită izolării sociale), dar poate avea multiple alte cauze: emoţii/ reacţii secundare unor perioade dificile pe care le avem de depăşit uneori în viaţă, lipsa contactului uman, un mediu care abunda în factori de stres şi care duc în final la reducerea cantităţii de stimuli buni. Problemele oamenilor singuri sunt legate de izolarea socială impusă şi un blocaj temporar al stimulării simţurilor, cantitativ şi calitativ”, a explicat medicul.

Întrebată cât de importantă este compatibilitatea sexuală într-o relaţie şi cum îţi dai seama cât de compatibil eşti cu partenerul medicul a spus:
 
„Compatibilitatea, în practică, se traduce printr-un comportamemt sexual normal. Ce înseamnă normal? Minimum un contact sexual pe săptămână (adică o cantitate minimă de dorinţă sexuală). Cum îţi dai seama de compatibilitate? Există mai multe modele:
 
1. Ştiinţific, măsurătorile din laborator demonstrează că exista chimie şi partenerii au valori crescute hormonale
 
2. Psihologic, se măsoară nevoile şi tiparul de personalitate. Exista un "match" între anumite tipare de personalitate (de exemplu, cei care au nevoie de acţiune/adrenalină se potrivesc cu un tipar de personalitate care are nevoie de contact uman şi distracţie).
 
3. Spiritual, modelul este descris de Eckhart Tolle ca două situaţii posibile: energia pe care o persoana o emite în exterior şi se potriveşte cu a altei persoane. Poate fi o energie de durere sau o energie de bucurie şi astfel se atrag 2 persoane ca să formeze o pereche.
 
4. Social, compatibilitatea se măsoară în cantitatea de atenţie pe care o acorzi partenerului. Există 3 factori care prezic această atenţie: cât timp petrecem în conversaţii plăcute, darurile pe care ni le facem reciproc şi hrana pe care o oferim partenerului la propriu (se pare că "dragostea trece prin stomac" şi e o formulă prin care demonstrăm că ne pasă de celălalt şi dorim să avem grijă de persoana iubită)”, a afirmat medicul sexolog Cătălina Andrei. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările