Lucrurile pe care nu le poţi schimba la partenerul de viaţă oricât ai încerca şi când ar putea cicăleala să dea roade

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oricare ar fi pasiunile partenerului tău, fie că este vorba despre a colecţiona timbre, fie despre a face sport, de citit sau de grădinărit, nu ar trebui să încerci să îl privezi de aceste plăceri. FOTO plus.google.com
Oricare ar fi pasiunile partenerului tău, fie că este vorba despre a colecţiona timbre, fie despre a face sport, de citit sau de grădinărit, nu ar trebui să încerci să îl privezi de aceste plăceri. FOTO plus.google.com

Oricât de mare ar fi iubirea, uneori obiceiurile sau anumite tipare comportamentale ale partenerului de cuplu ne scot din sărite, mai ales în cazul unei relaţii lungi. Câteva dintre acestea se pot schimba, în timp ce pe altele, dacă ne dorim să rămânem lângă omul iubit, va trebui să învăţăm să le acceptăm.

Celebra sexoloagă britanică Tracey Cox (foto) a trecut în revistă lucrurile deranjante din comportamentul persoanei iubite pe care le putem schimba, dacă aceasta este deschisă la asemenea modificări, dar şi trăsăturile cu care, dacă nu dorim să aducem în discuţie despărţirea, va trebui să ne obişnuim.

„Unii sunt absolut convinşi că nu ar trebui să încercăm vreodată să ne schimbăm partenerul, însă, deşi admirabile, aceste convingeri nu sunt deloc realiste. Nu te poţi aştepta ca partenerul tău să iubească orice la tine, la fel cum nici tu nu poţi iubi tot la el, însă în timpul unei relaţii longevive, anumite tipare comportamentale devin mult mai uşor de modificat, pentru că ambii se adaptează”, a declarat specialista, care a enumerat, pentru „Daily Mail”, lucrurile pe care le putem modifica, dar şi cele care nu se vor schimba orice am face:

Ce nu poţi schimba la partenerul tău

Problemele de dependenţă

Este adevărat că oamenii pot învinge dependenţe, precum cele de alcool sau droguri, ratele de succes fiind mai mari în cazul în care dependenţii frecventează grupuri de suport, precum Alcoolici Anonimi, dar reuşita apare dacă persoana în cauză este dedicată 100% cauzei sale. Statisticile arată însă că numărul persoanelor care au reuşit să renunţe definitiv la substanţele problematice este foarte mic. 

Trăsăturile fundamentale de personalitate

Anumite trăsături de personalitate sunt genetice şi se menţin constante, în majoritatea cazurilor, pe tot parcursul vieţii noastre. Trăsăturile de personalitate fundamentale se formează în copilărie, în timp ce restul acestora se află în continuă schimbare până la vârsta de 18 ani. Un studiu semnificativ făcut cu un secol în urmă la Universitatea Harvard a demonstrat că, până atingem vârsta de 30 de ani, trăsătorile noastre de caracter devin de nemodificat.

Relaţia cu familia lor

„Sunt cea mai tânără dintre cei trei fraţi ai mei şi, în ciuda faptului că am 54 de ani, de fiecare dată când sunt în preajma lor mă port ca un copil, iar ei ca şi cum ar fi protectorii mei”, a mărturisit Tracey Cox. Relaţiile cu familie sunt, aşadar, aproape imposibil de schimbat. Cu toate acestea, este adevărat că, în unele cazuri, partenerii reuşesc să transforme relaţia pe care celălalt o are cu propria familie, fie în fine, fie în rău. „După cum ştim mulţi dintre noi însă, deşi se întâmplă ca, uneori, jumătatea noastră să îşi critice familia, atunci când tu îl susţii cu prea multă pasiune, este posibil să-şi schimbe radical atitudinea, iar tu să devii inamicul”, a precizat sexologul. 

Pasiunile lor

Oricare ar fi pasiunile partenerului tău, fie că este vorba despre a colecţiona timbre, fie despre a face sport, de citit sau de grădinărit, nu ar trebui să încerci să îl privezi de aceste plăceri. Dacă hobby-urile lui nu vă afectează relaţia, de ce te-ar deranja? Dacă, în schimb, legătura voastră este într-adevăr afectată de pasiunile jumătăţii tale iar tu pur şi simplu nu suporţi activităţile care îi fac plăcere şi nu i te poţi alătura, ia acest fapt drept un semn clar al incompatibilităţii, spune expertul în relaţii.

image

Orientarea religioasă

Deşi cu toţii cunoaştem cazuri în care anumite persoane s-au convertit la altă religie de dragul persoanei iubite, această problemă este una destul de delicată. Religia în care am crescut de modelează codul moral şi personalitatea fundamentală. Dacă două persoane sunt pur şi simplu la capete opuse când vine vorba de acest subiect, atunci religia ar putea repezenta o problemă majoră în relaţia voastră, mai ales dacă amândoi speraţi, în secret, că celălalt îşi va schimba crezul.

Cât de des vor să facă sex

La începutul unei relaţii, ambii parteneri au, de obicei, mai mult chef de sex, însă adevăratul libido se face cunoscut abia după un an, spune Tracey Cox. „De îndată ce dragostea şi hormonii sexuali încetează să ne inunde creierul se vede compatibilitatea libidoului. Nepotrivirea, în acest caz, este un motiv grav şi comun de ceartă în cupluri”, a precizat aceasta.

Atitudinea lor faţă de infidelitate

Dacă partenerul tău are un istoric plin de infidelităţi, există o posibilitate mare să continue acest tipar şi să te înşele. Cercetările au demonstrat însă că un factor important de luat în seamă este motivul infidelităţii. Dacă în relaţiile trecute perechea ta a simţit nevoia să înşele pentru că nu era fericită, în timp ce în relaţia voastră este, comportamentul ei nu prezice, neapărat, o infidelitate.

Stilul de a comunica

Cu toţii avem un fel caracteristic de a comunica, unii fiind mai axaţi pe partea vizuală, alţii pe cea auditivă, în timp ce alte persoane povestesc mai mult despre lucrurile pe care le ating sau le simt. De aceea, este important să încercăm să înţelegem modalitatea preferată de comunicare a celuilalt pentru a avea o conexiune durabilă.

Faptul că au copii

„Deşi pare ciudat să includ acest lucru în listă, primesc multe mesaje de la oameni care îşi doresc ca partenerul să aleagă între ei şi copii, pentru că nu se pot înţelege cu aceştia. Această pretenţie nu este doar deplorabilă din punct de vedere etic şi moral, dar, în cazul în care partenerul acceptă această condiţie şi alege partenerul de cuplu în locul copiilor, este un indicator al instabilităţii acestuia, al faptului că este un om indezirabil”, este de părere Cox.

Dacă persoana de care te-ai îndrăgostit are copii, rămâi în această relaţie doar dacă poţi să accepţi fericit că acei copii vor face parte permanent din viaţa voastră.

Ce poţi schimba la partenerul tău, dacă este dispus

image

Stilul vestimentar

Dorinţa de a-i schimba stilul vestimentar al persoanei iubite vine cu mai multe implicaţii la pachet. De pildă, dacă o forţezi să se îmbrace mai provocator sau din contră, să se acopere, dai dovadă de o personalitate posesivă, de dorinţa de a controla. De cele mai multe ori este vorba doar de dorinţa de a face o persoană mai atrăgătoare. „Dacă partenerul tău are o părere bună despre stilul tău vestimentar şi este conştient că stilul lui lasă de dorit, probabil va fi chiar încântat de iniţiativa ta”, a spus Tracey Cox. 

Manierele

Dacă nu îţi plac manierele jumătăţii tale, dă vina pe părinţi – de la ei învăţăm ce este politicos şi ce nu şi tot de la ei preluăm anumite tipare comportamentale. Deşi nu este tocmai plăcut să auzi din partea celui pe care îl iubeşti că manierele tale lasă de dorit, unele persoane se schimbă doar pentru că observă comportamentul partenerului şi îl copiază. De asemenea, unii sunt receptivi şi la sugestiile subtile, expuse cu blândeţe.

Preferinţele culturale

Dacă partenerul tău are o experienţă limitată în ceea ce priveşte filmele, teatrele, restaurantele, chiar şi domeniul culinar, acestea pot deveni mai sofisticate dacă acesta este deschis la a încerca alte lucruri.

Unele obiceiuri negative

Depinde despre ce obiceiuri este vorba. În cazul dependenţelor, tratate mai sus, acest lucru este dificil, însă dacă vorbim de alte obiceiuri deranjante, cum ar fi faptul că îşi lasă prosoapele pe podea sau nu pune capacul la pasta de dinţi, acestea se pot schimba.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite