Locul în care sexul este o „muncă de noapte“, iar masturbarea şi homosexualitatea nu există

Locul în care sexul este o „muncă de noapte“, iar masturbarea şi homosexualitatea nu există

Membri din tribul Aka

Atunci când actul sexual este practicat doar pentru reproducere, anumite tendinţe, pur şi simplu, nu sunt parte din sexualitate.

Antropologii Barry şi Bonnie Hewlett au studiat triburile Aka şi Ngandu din Africa Centrală timp de mulţi ani înainte de a ajunge să le studieze şi sexualitatea. Cei doi au decis să studieze comportamentul sexual după câteva discuţii în jurul focului cu un bărbat căsătorit din tribul Aka. El a menţionat, în trecere, că la ei se face sex de trei sau patru ori în timpul nopţii. La început, cercetătorii au crezut că sunt doar poveşti de-ale bărbaţilor, dar afirmaţia le-a fost confirmată şi de femei.

Concentrându-şi cercetarea pe practicile sexuale, familia Hewlett a confirmat, oficial, că poveştile din jurul focului nu erau exagerări. În procesul verificării acestei informaţii, cercetătorii au mai aflat şi altceva: homosexualitatea şi masturbarea sunt complet străine acestor grupuri, relateză „The Atlantic“.

În timp ce triburile Aka şi Ngandu trăiesc în aceeaşi regiune, o zonă din Africa Centrală cu păduri tropicale, culturile lor sunt foarte diferite. Cei din Aka sunt nomazi, iar pentru ei „egalitatea între sexe este cât se poate de pronunţată“. Femeile pot vâna şi sunt responsabile, deseori, de distribuirea resurselor. Cei din Ngandu, prin opoziţie, sunt fermieri cu casă stabilă şi cu o pronunţată inegalitate între sexe: bărbaţii domină femeile.

Ceea ce au în comun ambele triburi, în afară de localizarea geografică, este că în ambele culturi, bărbaţii şi femeile privesc actul sexual ca pe „o muncă de noapte“. Scopul acestei slujbe este înmulţirea, o problemă spinoasă în această zonă care are o mortalitate infantilă foarte ridicată. O femeie care este deja însărcinată priveşte actul sexual ca pe o contribuţie la sănătatea copilului, deoarece ei consideră sperma benefică pentru dezvoltarea fătului.

Aka şi Ngandu vorbesc despre sex ca despre un mijloc de a avea copii. Dar asta nu înseamnă că nu se bucură de actul în sine. Este ceva ce sudează un cuplu. „Este plăcut să faci sex, dar scopul este copilul“, spune o membră din tribul Aka. Dar o femeie din Ngandu mărturiseşte că după ce a pierdut atât de mulţi copii, şi-a pierdut şi curajul de face sex.

Homosexualitatea, un termen necunoscut

Antropologii se întreabă dacă nu cumva tocmai concentrarea pe actul sexual ca „instrument de reproducere“ este motivul pentru care masturbarea şi homosexualitatea sunt necunoscute acestor triburi. Nu este foarte clar acest lucru. Cercetătorii au aflat, însă, că „ei nici măcar nu sunt conştienţi că există aceste practici, nu au nici măcar un cuvânt pentru ele“ şi, în cazul tribului Aka, le-a fost foarte greu să înţeleagă despre ce e vorba atunci când au fost întrebaţi despre homosexualitate.

Cei din Ngandu erau familiarizaţi cu conceptul de homosexualitate , dar nici ei nu aveau vreun cuvânt pentru asta şi nu ştiau să existe la ei în sat.

Descoperirile cu privire la homosexualitate nu sunt foarte surprinzătoare. După cum notează şi soţii Hewlett, şi alţi cercetători au studiat culturi unde nu există acest concept. Dacă orientarea homosexuală are motive genetice (şi există foarte multe dovezi că aşa ar fi), atunci nu este surprinzător faptul că această trăsătură umană, adică cea care nu implică procrearea, s-ar găsi în anumite culturi, iar în altele nu.

Oamenii se nasc cu un potenţial sexual care se va manifesta diferit, depinzând de mediul cultural în care se dezvoltă. Cercetătorii notează că preţul pus de occidentali pe somnul din timpul nopţii limitează, probabil, interesul cuplurilor heterosexuale pentru acte sexuale multiple între apus şi răsărit. În cultura noastră, munca de zi cu zi, e posibil să depăşească „munca din timpul nopţii“.

Absenţa masturbării printre membrii triburilor Aka şi Ngandu este mai surprinzătoare şi, poate, mai greu de explicat, spun cercetătorii. Soţii Hewlett au constatat că masturbarea nu este neaparat privită cu ochi răi, ci pur şi simplu nu există ideea de aşa ceva.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările