Despre rolul frumuseţii ȋn procesul ȋndrăgostirii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Frumuseţea poate fi un simbol al eleganţei sau al rafinamentului, o sursă de inspiraţie pentru marii creatori de modă sau o sursă de inspiraţie pentru umanitate. Tot frumuseţea poate fi o siluetă fină, o imagine a feminităţii, un simbol şic sau cochet.

Frumuseţea poate fi un zâmbet larg şi o dantură impecabilă. Părul lung, strălucitor şi ondulat poate fi şi el o frumuseţe. Frumuseţea poate ȋnsemna graţie ȋn gesturi, bune maniere, simplitate ȋn vestimentaţie, ȋncredere in sine, curaj, onestitate, umor, creativitate, o personalitate agreabilă, carismă. Frumuseţea poate fi scoasă ȋn evidenţă şi de stilul propriu, al fiecăruia dintre noi. Frumuseţea exterioară poate fi ȋntregită de cea interioară şi astfel putem spune că se formeaza stilul propriu. Fiecare dintre noi este unic şi frumos ȋn felul lui. Frumuseţea poate fi modelul tău ȋn viaţă, prietena ta cea mai bună, iubita ta, o actriţă, colega de bancă sau colega de facultate, autoarea unei cărţi, un mentor, prietena din copilărie, vecinul de bloc, un colaborator, sau...tu!

Frumuseţea atrage prin nota de mister, prin faptul că ȋnseamnă şi magnetism, inspiraţie sau admiraţie. Şi da, frumuseţea este şi personală. Tot ea poate fi şi cartea noastră de vizită sau o recomandare.

Vrei să îţi găseşti jumătatea? Intră pe PrimaLove şi fă-ţi un cont gratuit!

Frumuseţea mai poate fi şi surprinzătoare. Ce este frumos pentru mine este posibil să nu fie la fel de frumos şi pentru tine, şi nu ȋnseamnă că este mai puţin frumos. Cum am putea compara frumuseţea? Şi de ce am dori să urmăm criteriile la modă, de actualitate sau ce se promovează? Ar ȋnsemna să renunţăm la stilul propriu. Ar ȋnsemna să fim la fel, deci ȋn serie, ceea ce duce la non-atractivitate...ca şi cum am trăi un şablon de viaţă, şi nu viaţa noastră prin intermediul frumuseţii noastre. Frumuseţea nu este doar personală, este şi relativă!

Procesul de ȋndrăgostire presupune componente din biologie, chimie, stimuli olfactivi (mirosuri), sexualitate şi puţină neurologie. Toate acestea sunt interconectate, ele funcţionează ȋmpreună şi acţionează ȋmpreună.

Ne simţim atraşi faţă de persoane care au un fizic plăcut din punctul nostru de vedere, un anumit statut, prestanţă, umor, jovialitate, eleganţă.

Ayala Malach Pines, psiholog clinician, social şi organizaţional, spune ȋn cartea ei, Căile ȋndrăgostirii, că există studii ce indică ȋn mod constant existenţa unei legături semnificative ȋntre considerarea oamenilor ca fiind frumoşi şi evaluarea pozitivă a acestora. Putem sesiza acest lucru şi din interacţiunea noastră cu diverse persoane, prin intermediul instrumentului de cercetare simţul observaţiei.

Probabil că aţi remarcat deja faptul că ȋn momentul ȋn care ȋntâlnim oameni frumoşi din punctul nostru de vedere, dorim să ne ȋmprietenim cu ei sau ni-i dorim drept iubiţi. Frumuseţea are impact sau putere ȋn ceea ce priveşte atracţia romantică. Asociem frumuseţea cu ceea ce poate ȋnsemna bunătatea sau a fi bun, pozitiv sau benefic ȋn viaţa noastră. Astfel, ne dorim aceste persoane alături şi implicit ne şi ȋndrăgostim de ele uneori sau de cele mai multe ori. Presupunem că frumuseţea exterioară există şi ȋn interiorul persoanei. Tot Ayala Malach Pines, spune ȋn aceeaşi carte că ajungem să ne ȋndrăgostim de oamenii frumoşi la nivel de exterior pentru că ne face plăcere compania lor, este o plăcere ce ţine de estetică. Este ca şi cum ne-am uita la cele mai frumoase opere de artă sau la cele mai frumoase picturi sau peisaje.

Ne ȋndrăgostim de oamenii frumoşi şi pentru că asociem frumuseţea cu succesul sau cu o reţea socială diversificată. Succesul dă o tentă de strălucire frumuseţii, astfel ea devine cu atât mai atractivă. Oamenii frumoşi au o viaţă mai uşoară, deoarece au mai multe oportunităţi, datorită esteticii lor şi a plăcerii noastre de a vedea frumosul. Nu ştiu dacă există studii, ȋnsă merg din nou pe mâna instrumentului de cercetare simţul observaţiei, care poate valida această teorie. Şi da, este un alt aspect atractiv.

Cu toate acestea, frumuseţea nu este un garant al fericirii! Tocmai de aceea, am putea opta sau am putea alege varianta de frumuseţe holistică, adică acel mixt de frumuseţe, ce are ȋn componenţă atât calităţi exterioare, cât şi calităţi interioare probate, ce există cu adevarat! Am menţionat ideea de frumuseţe holistică, pentru că se poate ȋntâmpla ca frumuseţea exterioară să ne ia prin ȋnvăluire şi...să nu ne ducă neapărat către fericire!

Articol scris de Ştefania Adelina Dudău

Specialist licenţiat in Asistenţă Socială

Articole publicate în "Jurnalul Institutului de Psihologie şi Psihoterapie Adleriană" (IPPA) şi blogul personal, "Blogul lui Stef".

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite