De ce îţi taie cheful de viaţă căsătoria de cursă lungă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Americanii au realizat un studiu care a durat 11 ani şi a implicat mai multe cupluri, în dorinţa de a afla dacă persoanele căsătorite sunt cu adevărat mai mulţumite de viaţa lor, mai puţin stresate şi mai sănătoase decât celibatarii, după cum atestau mai multe cercetări din ultima perioadă.

Studiul derulat de o echipă de cercetători ai Universităţii Wisconsin-Madison din SUA, arată că mariajul îi deprimă pe oameni, principalele vinovate fiind cicălelile constante şi disputele care apar în sânul cuplurilor stabile.

Psihologii au ajuns la concluzia că cicăleala continuă şi certurile maritale reprezintă factori importanţi care declanşează stresul cronic, iar acesta nu poate fi compensat de aspectele pozitive ale căsătoriei, neînţelegerile constante şi tensiunea din cuplu fiind legate în mod direct de diminuarea reacţiei faţă de experinţele pozitive din viaţa lor.

La începutul cercetării, cuplurile au fost evaluate pentru a se stabili gradul de depresie al fiecărui partener, apoi au fost rugaţi să completeze chestionare unde aceştia au indicat cât de stresaţi sunt pe o scală de la unu la şase. Nouă ani mai târziu, chestionarele şi evaluările referitoare la depresie au fost repetate, pentru ca la sfârşitul experimentului, după încheierea perioadei de 11 ani, participanţii să ia parte la un „test de reacţie emoţională“, menit să măsoare cât de rapid îşi revine un individ după o experinţă negativă. Testul a presupus o rutină care se foloseşte, de obicei, în diagnosticarea depresiei şi a constat în monitorizarea spasmelor muṣchiului corrugator supercili, care ajută la încruntare.

În cele din urmă, cuplurilor le-au fost arătate de 90 de fotografii care prezentau experienţe negative, neutre şi pozitive. Cei care au demonstrat un nivel ridicat de tensiune în viaţa de cuplu au reacţionat mult mai puţin la imaginile pozitive, conform autorilor studiului.

Istoricul fiecăruia atârnă greu în balanţă

Prin prisma concluziilor evidenţiate de studiul realizat de americani, psihologul Ionuţ Ghiugan subliniază faptul că familia, respectiv relaţia de cuplu, jocă un rol fundamental în viaţa fiecărui om, putând fi atât o sursă de echilibru psihologic şi o resursă importantă a stabilităţii emoţionale, dar şi un factor de stres, un factor declanşator al unor conflicte interioare ce poate naşte dezechilibre şi comportamente greu adaptabile.

Calitatea vieţii unui individ şi capacitatea acestuia de a se bucura şi trăi pozitiv propria experienţă existenţială este consecinţa directă a modului în care acesta reuşeşte să stabilească relaţii armonioase şi echilibrate cu persoanele din jurul său. Relaţia de cuplu oferă un cadru emoţional şi valoric în care persoana poate să crească, să se dezvolte şi să-şi exprime propriile nevoi şi dorinţe. O relaţie funcţională şi benefică pentru individ are nevoie, însă, de maturitatea şi implicarea ambilor parteneri, atrage atenţia psihoterapeutul.

Ghiugan mai spune că în cazul unor astfel de studii atârnă foarte greu în balanţă şi istoricul fiecărei persoane şi cuplu în parte. „Trebuie luat în calcul atât contextul general al vieţii individului, cât si atributele psihologice şi valorice ale fiecărei persoane care participă la un o astfel de cercetare“, punctează acesta.

Citeşte şi:

Bărbaţii adevăraţi se transformă în neveste

Studiu realizat în 26 de ţări: câte femei căsătorite rămân în mariaje în care nu mai au parte de sex

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite