De ce se sărută oamenii?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu toţi oamenii de pe Glob obişnuiesc să se sărute, dar oamenii de ştiinţă au convingerea că atingerea buzelor este un comportament instinctiv. Sărutul are un rol important pentru perpetuarea speciei.

Oamenii se sărută pe obraz ca formă de salut, mamele sărută rănile copilului cu promisiunea că le vindecă şi credincioşii sărută mâna preotului. Nici chiar sărutul pe buze nu are mereu semnificaţii sexuale, unele mame având obiceiul de a-şi săruta copiii pe buze. În toate aceste situaţii, sărutul este  un gest de afecţiune, însă cel dintre persoane de sex opus este mai mult de atât.

Comportament instinctiv sau dobândit?

Cea mai veche atestare documentară a sărutului datează din jurul anului 1.000 î. Hr. Textele sancrite fac mai multe referiri la acest obicei intim. La fel şi cele din Antichitate, dar acest obicei nu era la fel de popular acum 2.000 de ani ca în zilele noastre. Nu toţi oamenii se sărută, ceea ce ne-ar putea îndeptăţi să credem că obiceiul nu este instinctiv, ci mai degrabă un comportament învăţat. Există triburi în care oamenii nu obişnuiesc să se sărute. În jur de 10% din populaţia Globului nu are acest obicei.  

Pe de altă parte, nu doar oamenii au acest obicei, lucru care ar vine în favoarea ideii că el este instinctiv. El este întâlnit, de asemenea, la cimpanzei şi la maimuţele bonobo, care se folosesc de acest gest pentru a se apropia, pentru a elimina conflictele (ca metodă de împăcare), iar uneori fără niciun motiv evident. Însă doar oamenii şi maimuţele bonobo se sărută în timp ce fac sex. Apoi, există multe animale care folosesc gesturi de afecţiune asemănătoate sărutului, cel mai întâlnit fiind obiceiul de a-şi freca nasul unele de altele. Majoritatea oamenilor de ştiinţă susţin cu convingere că sărutul este un instinct biologic.

Sărutul îşi are originile, spun unii antropologi, în obiceiul mamiferelor de a mesteca mâncarea bebeluşilor şi de a o transfera apoi în gura acestora, până când dezvoltau dinţi şi reuşeau să mestece alimentele solide. Obiceiul de a săruta ar putea avea legătură şi cu afecţiunea oferită de mame copiilor, prin sărutul pe buze sau pe obraji.

Feromoni, testosteron şi alţi hormoni

O altă explicaţie oferită de oamenii de ştiinţă ar fi că sărutul este un pretext de a apropia nasul de o persoană de sex opus şi de a detecta feromonii emanaţi de ea. Ei sunt hormoni secretaţi de organism pentru a atrage sexul opus, fiind aşadar foarte importanţi pentru perpetuarea speciei. Pe de altă parte, atracţia este facilitată de feromoni în cazul multor specii de animale, dar foarte puţine se sărută. Totuşi, simţul olfactiv este mai puţin dezvoltat la oameni.

Bărbaţii sunt, de regulă, cei care iniţiază sărutul franţuzesc, potrivit unor studii. Motivul ar fi acela că prin schimbul de salivă se realizează un transfer de testosteron de la bărbat la femeie, iar acest hormon creşte excitaţia sexuală a femeii. Cercetătorii susţin că bărbaţii deschid gura în mod subconştient pentru a transfera hormonul şi pentru a creşte astfel receptivitatea sexuală a femeii.

Studiile moderne au arătat că sărutul produce diverse reacţii în corp, iar aceste reacţii facilitează apropierea dintre două persoane de sex opus. În primul rând, pe buze şi pe limbă există numeroase terminaţii nervoase care, stimulate, provoacă plăcere. Apoi, sărutul creşte nivelul de oxitocină, un hormon care face posibilă afecţiunea dintre oameni. 

Medicul german René Hurlemann, de la Universitatea din Bonn, publica anul trecut un studiu potrivit căruia oxitocina s-ar afla la originea relaţiilor monogame. Altfel spus, acest hormon ne ajută să rămânem fideli partenerului. Sărutul este nu doar o formă de apropiere, ci şi una de relaxare, iar relaxarea este importantă pentru că facilitează apropierea intimă. Efectul se datorează aceleiaşi substanţe chimice – oxitocina.

Un sărut, două motive

Bărbaţii şi femeile deopotrivă au convingerea că sărutul este hotărâtor pentru evoluţia relaţiei, el fiind o metodă de a evalua compatibilitatea. Un psiholog american de la Colegiul Albright din Pennsylvania spune însă că bărbaţii şi femeile folosesc această formă de apropiere în scopuri diferite. „Femeile au tendinţa să folosească sărutul pentru a crea o legătură cu partenerul, pentru a-i atrage ca potenţiali parteneri. Bărbaţii, în schimb, au un scop imediat, iar acest scop este sexul“, explică psihologul Susan Hughes. Reprezentanţii sexului masculin sărută în primul rând pentru a spori excitarea partenerei şi abia apoi din nevoi afective.

În urma unui studiu la care au participat peste 1.000 de bărbaţi şi femei, specialistul american a mai observat că sărutul este mai important pentru reprezentantele sexului feminin. Un sărut nereuşit este de multe ori suficient pentru ca ele să renunţe la un partener. Bărbaţii, în schimb, sunt mai dispuşi să continue relaţia cu o femeie care nu sărută bine.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite