De ce nu ar trebui să te răzbuni pe ex

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Răzbunarea are, de cele mai multe ori, victime colaterale. FOTO Shutterstock
Răzbunarea are, de cele mai multe ori, victime colaterale. FOTO Shutterstock

Răzbunarea este pentru mulţi un mod de a încheia „o afacere“ amoroasă. Deşi la sfârşit te poţi alege cu o poveste picantă şi un motiv în plus de amuzament, răzbunarea este, în cele mai multe cazuri, o armă care se poate întoarce împotriva ta.

Chiar dacă la un moment dat ideea unui plan de răzbunare poate să fie destul de tentant, în final, oamenii realizează că dreptatea este o chestiune relativă.

Publicaţia americană „The Huffington Post“ a realizat o listă cu şapte argumente contra răzbunării.

1. Fostul prieten se va simţi îndreptăţit. Răzbunarea a fost considerată de mulţi un cuţit cu două tăişuri, pentru că la pachet cu satisfacţia personală vin şi mustrările din partea celorlaţi. Dacă te hotărăşti să acţionezi contra fostului, există şanse destul de mari ca iniţiativa ta să se transforme într-un eşec care îi va confirma lui că nu se înşală. Un alt motiv pentru care răzbunarea este inutilă? Ai putea fi catalogată drept nebună.

2. Eşti imatură. Dacă decizi să-ţi pedepseşti fostul prieten dai dovadă de imaturitate şi inconsecvenţă. În plus, decizia de a te răzbuna poate fi sinonimă incapacităţii tale de te confrunta cu o situaţie delicată, de criză.

3. Va face parte din istoria ta. Aşa cum relaţia voastră rămâne consemnată în jurnalul tău sentimental, sancţiunea pe care i-o vei aplica va exista în memoria ta şi a celorlalţi.

4. Nu mai poţi ieşi cu alte pesoane. Jurnalista americană Nora Ephron era de părere că niciodată nu ar trebui să te căsătoreşti cu un bărbat care te-ar pune într-o lumină nefavorabilă la divorţ. Astfel, este recomandat să îţi alegi cu grijă partenerul pentru ca o eventuală despărţire să nu îţi afecteze imaginea. Viitorii parteneri vor fi interesaţi de trecutul tău sentimental şi îşi vor pune întrebări asupra modului în care relaţia voastră a luat sfârşit. Un pas greşit din partea ta poate să fie judecat şi criticat de ceilalţi.

5. Consecinţele grave ale unei răzbunări. Deşi unii oameni merită să fie umiliţi,  unele sancţiuni pot merge prea departe şi pot fi caracterizate drept imorale. De exemplu, fostul partener poate să fie rănit sau să-şi piardă job-ul din cauza dorinţei tale de a face dreptate. Chiar dacă unele planuri sunt în aparenţă nevinovate, ele pot face cauza daune reale pe care, într-un final, le vei regreta.

6. Ai putea să răneşti alte persoane. O despărţire implică, de cele mai multe ori, şi victime colaterale. Spre exemplu, atunci când doi soţi hotărăsc să divorţeze, copiii vor fi expuşi unui scandal, fără să aibă vreo vină.

7. Este sinonimă unui eşec personal. După o despărţire, multe persoane îşi descarcă furia involuntar. Acest lucru poate fi benefic pentru că îi ajută să depăşească o situaţie de criză şi le testează modul de a reacţiona. Totuşi, atunci când îşi canalizează toată energia negativă împotriva cuiva, unele persoane pot suferi schimbări drastice de comportament şi de atitudine, fapt care îi va afecta pe termen lung.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite