De ce nu mai vor bărbaţii să se căsătorească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Căsnicia nu mai este la fel de importantă pentru bărbaţi ca în trecut, lucru care se reflectă asupra numărului tot mai mic de căsătorii încheiate în ultimii ani. Psihologii ne dezvăluie motivele pentru care bărbaţii nu sunt dispuşi să renunţe la statutul de burlaci.

Românii se căsătoresc tot mai rar şi la vârste mai înaintate, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS). Rata căsătoriilor din România înregistrată la 1.000 de locuitori a scăzut constant din 2007, dar ţra noastră nu este singura în care interesul pentru căsătorie a scăzut în ultimii ani.

Femeile moderne îşi doresc să-şi oficializeze relaţiile. Cel puţin, aşa susţine un sondaj realizat de Pew Research Center, din SUA. Numărul femeilor care cred că o căsnicie împlinită este cel mai important lucru din viaţa lor a crescut cu 9% faţă de anul 2007, în vreme ce numărul bărbaţilor care cred în căsătorie a scăzut cu 6% în acelaşi interval de timp, arată studiul cercetătorilor americani.

Atitudinea bărbaţilor faţă de căsnicie ar fi determinată în primul rând de bagajul genetic, au încercat să explice oamenii de ştiinţă de la Institutul Karolinska, din Suedia. Ei susţin că în jur de 40% din bărbaţi au în ADN o genă care face dificil, dacă nu chiar imposibil ataşamentul faţă de o femeie şi dezvoltarea unei relaţii de lungă durată.

Dar „genetica determină numai o parte din atributele care ne diferenţiază“, explică medicul genetician Robert Plomin, doctor în psihologie şi profesor cercetător la Institutul de Psihiatrie din Londra. Mediul în care trăim şi educaţia de care am avut parte au o influenţă cel puţin la fel de mare asupra comportamentului.

„Bărbaţii nu mai privesc căsătoria ca pe un lucru la fel de important precum în urmă cu 15 de ani“, este de părere psihologul american Helen Smith, citată de publicaţia „The Huffington Post“. În cursul documentării pentru noua sa carte, „Men on Strike: Why Men Are Boycotting Marriage, Fatherhood, and the American Dream - and Why It Matters“ (trad. – Bărbaţi în grevă: de ce bărbaţii boicotează căsătoria, paternitatea şi visul american - şi de ce are importanţă), psihologul a discutat cu mai mulţi bărbaţi despre motivele pentru care nu vor să renunţe la statutul de burlac. „Problema nu este că bărbaţii sunt imaturi sau leneşi. de fapt, ei reacţionează raţional la provocările societăţii de astăzi“, crede Helen Smith. Iată câteva dintre explicaţiile primite de la cei 3.200 de bărbaţi intervievaţi:

Nu mai sunt respectaţi

În urmă cu câteva generaţii, un bărbat era considerat matur şi responsabil când se căsătorea şi avea copii. Astăzi, imaginea de tată stârneşte mai degrabă amuzamentul decât respectul. „Este tipul stângaci care poartă la mall geantă de bebeluşi cu imprimeuri florale sau tatăl caraghios din serialele de comedie şi din reclamele TV. În cultura de astăzi, taţii nu mai sunt părinţii care se pricep la orice“, spune psihologul american.

Nu mai fac la fel de mult sex

Bărbaţii căsătoriţi fac mai mult sex decât cei singuri, dar mai puţin decât aceia care locuiesc fără acte cu partenera. Reprezentanţii sexului masculin se tem de monotonia sexului cu aceeaşi persoană, iar studiile le confirmă temerile: un articol publicat de revista „Men's Health“ cita un sondaj potrivit căruia concubinii se declară mai fericiţi şi mai împliniţi decât persoanele căsătorite sau singure. În cadrul studiului, cercetătorii au monitorizat 2.737 de persoane timp de şase ani.

Îşi pierd prietenii

Este un lucru pe care mulţi reprezentanţi ai sexului masculin îl constată după căsătorie: gaşca de băieţi se „sparge“, iar prieteniile devin mai puţine. „Cu toate că nu doar bărbaţii, ci şi femeile îşi pierd o parte din prieteni după ce se căsătoresc, lucrul acesta afectează mai mult stima de sine a reprezentanţilor sexului puternic, probabil pentru că bărbaţii sunt, în general, mai puţin socialibi“, explică  psihologul Helen Smith.

Îşi pierd spaţiul personal

Problema aceasta apare după mutarea într-o singură casă: baia este acaparată de parteneră, în şifonier primeşte doar două rafturi, iar dormitorul capătă o amprentă feminină. Ambii parteneri au nevoie de un spaţiu personal.

În cazul unui divorţ, riscă să piardă copiii şi banii

„Mulţi dintre bărbaţii cu care am discutat erau foarte conştienţi de pericolele unui divorţ şi îngrijoraţi că partenera are şanse să obţină totul, inclusiv copiii“, a povestit psihologul american. Femeile sunt avantajate în instaţă şi câştigă custodia copiilor în majoritatea cazurilor, se plâng reprezentanţii sexului masculin. Cei care locuiesc cu partenera spun că beneficiază deja de toate avantajele unei vieţi de bărbat căsătorit, iar actele le-ar putea face mai mult rău decât bine.

Viaţa de burlac este mai frumoasă astăzi decât oricând

„În trecut, angajatorii priveau cu rezervă bărbaţii singuri, care nu respectau valorile familiei şi evitau să le ofere promovări, preferându-i pe cei «familişti, stabili». Era greu să ai o viaţă intimă fără să te căsătoreşti, iar sexul premarital era riscant. Acum, nimeni nu s emai uită cu dispreţ la persoanele singure, întâlnirile amoroase nu mai sunt o problemă şi angajatorii preferă adesea persoane fără obligaţii de familie. În plus, jocurile video, televizorul şi internetul sunt posibilităţi de divertisment care nu existau în trecut“, spune psihologul Helen Smith.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite