De ce au femeile orgasm şi rolul jucat de plăcerea sexuală în perpetuarea speciei

De ce au femeile orgasm şi rolul jucat de plăcerea sexuală în perpetuarea speciei

Numai 25% din femei ajung în mod regulat la orgasm în timpul actului sexual, o evidenţă care ar susţine faptul că orgasmul feminin nu este necesar pentru reproducere. FOTO Shutterstock

Din punct de vedere evolutiv, orgasmul bărbaţilor reprezintă o formă de compensaţie pentru energia consumată în acţiunea de inseminare a unei partenere în vederea reproducerii, fiind esenţial pentru perpetuarea speciei. În ceea ce priveşte femeile, există mai multe teorii care explică existenţa orgasmului, mai ales că numai 25% experimentează regulat plăcerea supremă.

Orgasmul a evoluat în cazul bărbaţilor ca o modalitate de a-i motiva să descopere şi să convingă femeia să fie inseminată, proces care implică un consum de energie important, conform Psychology Today. Plăcerea intensă oferită de orgasm, legată invaribil de ideea de ejaculare şi de inseminare, se prezintă astfel ca o „momeală“ irezistibilă care îi determină pe reprezentanţii sexului puternic să repete la nesfârşit acţiunea.

Pe de altă parte, într-o cercetare descrisă amănunţit în cartea „The Case of the Female Orgasm“, scrisă de Elizabeth Lloyd, se arată că numai 25% din femei ajung în mod regulat la orgasm în timpul actului sexual, o evidenţă care ar susţine faptul că orgasmul feminin nu este necesar pentru reproducere. Pornind de la această evidenţă, oamenii de ştiinţă au încercat să ofere un răspuns la întrebarea „de ce au femeile orgasm?“.

O variantă avansată rezidă în evoluţia comună a bărbatului şi femeii, notează Psychology Today. Astfel, anumite caracteristici necesare pentru unul din sexe s-ar dezvolta automat şi la celălalt sex, nu pentru că ar fi esenţiale biologic vorbind. Un exemplu oferit se referă la sfârcuri, care sunt absolut necesare în cazul femeilor, pentru a-şi hrăni copiii, dar s-au dezvoltat şi la bărbaţi, deşi nu au nevoie de ele. Prin urmare, cercetătorii au ajuns la concluzia că ar fi posibil ca femeile să aibă orgasm doar pentru că şi bărbaţii au parte de el.

În acelaşi timp, orgasmul consumă foarte multă energie atât în cazul femeilor, cât şi în cazul bărbaţilor, ba chiar acest consum este mult mai intens în cazul sexului frumos, arată un studiu realizat în 1960 de cercetătorii Masters şi Johnson. Astfel, s-a descoperit că orgasmul feminin este la fel de intens, adesea chiar mai puternic decât cel masculin, durează mai mult şi produce mai multe spasme. Drept urmare, mult mai multe femei decât bărbaţi sunt multiorgasmice. Descoperirile amintite au determinat cercetătorii să caute, totuşi, un avantaj de natură evoluţionistă şi în cazul orgasmului feminin.

Astfel, în urma rezultatelor obţinute pe baza altor cercetări s-a presupus că orgasmul ar ajuta femeile în perpetuarea speciei, într-o anumită măsură:

1. Şansele ca femeia să aibă orgasm în timpul actului sexual cresc mai ales în perioada ovulaţiei.

2. Declanşarea orgasmului unei femei în timpul actului sexual antrenează adesea orgasmul bărbatului, iar sperma este trimisă către ovule.

3. În timpul orgasmului se eliberează oxitocina, hormon implicat în contractarea ritmică a organelor reproducătoare feminine. Aceste contracţii ajută sperma să înainteze din vagin spre uter, aşa că atunci când femeile au orgasm în timpul sexului, sperma este propulsată în mod eficient.

4. Respectivele contracţii uterine previn, de asemenea, scurgerea lichidului seminal, deci pierderea unei cantitiţi de spermă care va ajunge în uter.

5. În timpul orgasmului, femeile secretă hormonul prolactină, care „energizează“ sperma în aşa fel încât va ajunge cu o viteză mai mare în uter.

6. Nu în ultimul rând, alte studii au evidenţiat faptul că orgasmul feminin joacă un rol şi în selecţia şi fidelizarea partenerilor. Atât în cazul femeile, cât şi al bărbaţilor orgasmul duce la eliberarea de oxitocină, hormon care ajută la formarea ataşamentului interpersonal.

7. Apariţia copiilor presupune muncă de echipă, iar această etapă supune relaţia dintre bărbat şi femeie la o mulţime de provocări. În acestă situaţie, femeile care reuşesc, de regulă, să facă cel mai bine echipă cu bărbaţii, pe termen lung, sunt cele care experimentează plăcerea orgasmului.

8. Logic, femeile care au orgasm în timpul actului sexual sunt şi cele care doresc să facă sex mai des cu bărbaţii care le oferă plăcerea.

Misterul care rămâne nedesluşit, scrie Psychology Today, este motivul pentru care atât de puţine femei au parte de orgasm în mod regulat, numai 25%, deşi se pare că orgasmul joacă un rol în procesul de împerechere, concepţie, dar şi în creşterea copiilor.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: