De la băiat de cartier la soţ de unguroaică: povestea lui Sorin

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dragostea poate rupe barierele dintre oameni Foto: Philipp Daun
Dragostea poate rupe barierele dintre oameni Foto: Philipp Daun

Majoritatea tinerilor care stau pe net şi înjură ungurii sunt, cred, băieţi de cartier. Care îşi văd poporul ca pe o gaşcă ce trebuie să se bată cu altele şi să le domine. Mai există speranţă pentru ei? Da! O demonstrează cazul lui Sorin. Născut şi crescut în Sălăjan, Bucureşti, cu „œidei nu tocmai pacifiste“ despre unguri. Asta, până să cunoască iubirea vieţii lui, unguroaica Nora!

Tot Sorin ne oferă adevărurile lui despre Secuime şi relaţii interetnice, dobândite după peste zece ani de contact strâns cu cultura maghiară. Şi ne arată cum cea mai bună soluţie în problema româno-maghiară e legată de copiii noştri. Dar să termin cu vorbăraia şi să vă las să citiţi această minunată poveste de viaţă!

Sever

Până nu clarifica din ce cartier fac parte ceilalţi...

"Eu sunt român născut şi crescut în Bucureşti ( Sălăjan ) în cel mai bucurestenesc fel: blocuri, cheie de gât, şcoală la 100 m, singur acasă, fotbal, cornete, biciclete, invizoace, ”mai stau 5 minute”, fumat chiştoace, baie în gârlă, etc. Nu am ieşit din cartier până pe la 14 ani când m-am înscris la un liceu din centrul oraşului.

Vă mărturisesc că eram cât se poate de sălbatic şi cât se poate de baieţaş de cartier cu apartenenţă totală la cultura urbană tipică. Până nu clarificam cu proaspeţii cunoscuţi din ce cartier fac parte şi până nu evaluam în ce măsură cartierul meu era sau nu în vreun conflict cu cartierul lui, nu puteam dezvolta nici un fel de relaţie. Spun toate astea ca să înţelegeţi că orizonturile mele erau destul de îngustate şi mintea mea era suprapopulată cu idei preconcepute.

 De la “Limba română vs limba maghiară” la căsătorie interetnică


Undeva în anul doi de facultate, firma la care lucrăm avea nevoie de mine la Cluj pentru câteva zile. Am văzut-o pe Nora şi de atunci viaţa mea a fost resetată la toate capitolele. Ea este născută la Oradea şi a copilărit, locuit, învăţat la Cluj. Şcoală şi liceu maghiar, facultate în limba română la Babeş Bolyai. Pentru că eram îndrăgostit iremediabil m-am trezit în situaţia în care toate ideile mele despre maghiari, care nu erau tocmai cele mai pacifiste,- simţ naţional, religie ortodoxă vs reformata/catolică, patriotism românesc, limba română vs limba maghiară-, nu mai aveau o importantă prea mare. Păreau nişte subiecte irelevante şi artificiale. După cinci ani de relaţie ne-am căsătorit şi acum avem doi copii extraordinari (Peter şi Vera).

“In Har-Cov nu există nici un conflict”

Acum că aţi înţeles contextul, aş dori să va transmit câteva ”facts” în urma celor 12 ani petrecuţi de un bucureştean care locuieşte în Bucureşti alături de soţia lui unguroaică şi care a avut [...] un contact strâns de-a lungul a[cestor] 12 ani cu ambele culturi (română şi maghiară) :


1. În Har-Cov nu există nici un conflict româno-maghiar. Sunt conflicte între oameni pe diverse teme (bani, femei, trafic, etc) dar care sunt metamorfozate miraculos în conflicte interetnice.


2. UDMR are legături strânse (a se citi financiare) cu guvernele din Ungaria, care guverne au nevoie de voturi de la cetăţeni unguri care la rândul lor au rude în statele vecine inclusiv sau mai ales România . În funcţie de interesele politice de moment ( perioade electorale ) apar aceste subiecte în ambele ţări. Altfel e linişte.


3. Am fost în Miercurea Ciuc şi nu am primit pâine!” Bullshit! Never happened to me! Ciudat este că întotdeauna este vorba despre pâine! Unu' nu l-am auzit că zice de pui, ţigări, bere, salam.

4. Cu cât ştii mai multe limbi cu atât eşti mai câştigat/ deştept/ informat/ de succes. Faptul că în secuime nu se vorbeşte decât maghiară, îi pune pe aceştia în nişte situaţii îngrozitoare din punct de vedere profesional şi personal. Realitatea este că pur şi simplu nu au de unde să înveţe limba română.

5.Autonomie! are legătură cu punctul 4. din motive de necunoaştere a limbii, aceste regiuni doresc să se dezvolte economic fără a mai fi nevoie de contactul şi aşa nefericit cu autorităţile centrale ( inclusiv pentru mine, ziua în care am de-a face cu vre-o primărie, finanţe, minister, etc, este o zi total compromisă şi evit acest tip de contact cât de mult pot )


Soluţia problemei româno-maghiare

6. Toate religile implicate în poveste ( ortodoxă, catolică, reformată ) sunt religii creştine! Copii mei sunt botezaţi în ambele confesiuni (ortodox şi reformat ) fără să simt că l-am supărat pe Dumnezeu! Şi am semnale că nu este supărat pe mine! :)

7. sunt extremişti şi printre maghiari şi printre români, însă extremismul lor vine din două direcţii: teribilism şi dorinţa omenească de a fi în centrul atenţiei şi/sau din conflicte individuale de tipul celor de la punctul 1 .

prin gestul nostru (...) am influenţat pozitiv cel puţin 100 de oameni din cercul nostru de prieteni/ cunoscuţi/ familie


8. prin gestul nostru de a avea o familie mixtă, am influenţat pozitiv cel puţin 100 de oameni din cercul nostru de prieteni/ cunoscuţi/ familie. Oamenii ăştia au avut parte de experienţă reală a contacului cu cealaltă cultură prin evenimente, excursii, mâncare, copii.

9. Mă întreba la un moment dat cineva: "Care cred că este soluţia cea mai bună în problemă româno-maghiară?" Sunt ferm convins că soluţia vine din partea copiilor! Prietenii români ai băiatului meu de patru ani din Baltă Albă Bucureşti, ştiu deja câteva cuvinte în limba maghiară şi se distrează copios folosindu-le.

Deci soluţia este să ne ducem copiii în tabere şi excursii în secuime şi să-i primim pe copiii secuilor în tabere şi excursii la Constanţa, Craiova, Iaşi, Bucureşti, Tulcea, etc. Lucruri miraculoase se vor petrece!"

Introducere şi editare de Sever Ioan Miu. Fotografia, generică, de Philipp Daun.

Postat initial pe MaghiaRomania, sub forma de comentariu (2011). Apoi ca articol, publicat în rubrica "Invitatul Nostru". Care poţi fi chiar TU

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite