Cum şi de ce înşală femeile şi bărbaţii. Mai are sens căsătoria?

Cum şi de ce înşală femeile şi bărbaţii. Mai are sens căsătoria?

Noi studii arată că nu mai este valabilă convingerea că bărbaţii înşală mai mult. Se pare că din ce în ce mai multe femei măritate au aventuri care să le satisfacă nevoile emoţionale sau sexuale, dar nu iau în calcul un eventual divorţ.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cercetătorii au urmărit conversaţiile de pe un site de matrimoniale a 100 de femei măritate ale căror vârste sunt cuprinse între 35 şi 45 de ani. Conform studiului, 67% din femei îşi doreau o aventură pentru că voiau mai multă pasiune în viaţa lor.

„Cel mai sigur lucru legat de o relaţie este acela că frecvenţa şi calitatea sexului este invers proporţională cu durata relaţiei.”, spune unul din autorii studiului, Eric Anderson, profesor de masculinitate, sexualitate şi sport la Universitatea Winchester  din Anglia. „Asta pentru că ne obişnuim şi ne plictisim de acelaşi trup.”.

Înşelatul fără dorinţa de a divorţa

Surprinzător, multe dintre femeile care tânjesc dupa o experienţă sexuală extramaritală nu au nici o intenţie de a divorţa de soţii lor. Anderson spune că  niciuna dintre femeile participante la studiu nu şi-ar părăsi partenerii, fiind foarte ferme când au explicat că nu sunt în căutarea unui soţ.

De asemenea, femeile participante la studiu nu îşi doreau relaţii sexuale cu mai mulţi parteneri, fiind în căutarea unui singur bărbat care să le satisfacă nevoile trupeşti.

O aventură monogamă

Teoria este întărită de doctorul Jane Greer, o terapeută de cuplu şi sex din New York care este de părere că femeile care se pierd în plictiseala şi monotonia unui mariajelor simt nevoia să se simtă speciale şi adorate. Pentru asta, se refugiază în braţele unui singur alt bărbat. „Ele îl caută un Făt-Frumos care să le facă să se simtă ca nişte prinţese frumoase şi care să le aprecieze.”. Anderson afirmă şi el că femeile care au aventuri cu un singur bărbat o fac fiindcă simt nevoia unei conectări emoţionale şi nu a unei satisfaceri sexuale.

Pe de altă parte, bărbaţii tind să aibă mai multe aventuri cu femei diferite. Greer explică acest lucru arătând că atunci când nu intervine şi o legătură emoţională, aventura este mai greu de depistat. „Bărbaţii nu vor să-şi ţină toate ouăle într-un singur coş. Astfel, ei au mai multe aventuri tocmai ca să nu devină implicaţi emoţional. În acest fel, aceştia evită şi situaţiile în care amantele să le ceară să-şi părăsească soţiile.”, explică Greer.

Implicarea rolurilor

De-a lungul istoriei, bărbaţii au fost recompensaţi pentru că îşi dovedeau bărbăţia. De la vânătoare pană la protecţie, rolul bărbatului a însemnat să fie puternic şi de succes în toate aspectele vieţii, inclusiv în sex. Astfel s-a ajuns la situaţia în care un bărbat cu mai multe partenere sexuale să fie considerat un „armăsar”, iar o femeie cu mai mulţi parteneri să fie considerată „uşoară”. Anderson afirmă că încă există femei care au un singur partener sexual pe tot parcursul vieţii de teamă să nu fie considerate femei uşoare. 

Mai are sens căsătoria?

Oamenii au început să se întrebe dacă o căsnicie tradiţională îşi mai are locul în societatea modernă. Cu toate schimbările obiceiurilor sexuale, rata ridicată a divorţurilor şi chiar şi mai ridicată a înşelatului, Andersson susţine că „modelul nostru de viaţă cu un singur partener sexual şi pe care să îl/o iubeşti a eşuat lamentabil”.

Pe de altă parte, doctorul Greer are o altă viziune asupra căsniciei clasice. „Dacă există o poveste comună, sprijin, familie, principii asemănătoare şi legături strânse, oamenii pot avea relaţii de lungă durată care să ţină o viaţă întreagă. Odată cu trecerea anilor, oamenii se schimbă, se maturizează, şi este important ca şi relaţia să se maturizeze odată cu ei.”.

Pentru a evita monotonia căsniciei şi, implicit, riscul unor aventuri, Greer scoate în evidenţă importanţa pe care o are să îţi asculţi partenerul. „Să fii receptiv la ce vrea partenerul, mai ales din punct de vedere sexual, va aduce înţelegere în cuplu şi va facilita o dezvoltare frumoasă a relaţiei.”.

Compromisurile joacă şi ele un rol important. Poate nu eşti pe aceeaşi lungime de undă cu partenerul de viaţă, dar e important să acorzi importanţă nevoilor acestuia. Şi dacă, la rândul tău, tânjeşti după anumite lucruri în pat, este de o importanţă majoră să îi comunici asta partenerului tău.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: